Å snakke i håndholdt telefon eller sende SMS mens du kjører er forbudt - men det er noe svært mange ikke bryr seg særlig om. Foto: Scanpix.
Å snakke i håndholdt telefon eller sende SMS mens du kjører er forbudt - men det er noe svært mange ikke bryr seg særlig om. Foto: Scanpix.

3 av 4 gir blaffen i forbudet

Kan du gjette hvem som er verstingene?

Det er mange år siden det ble forbudt å snakke i håndholdt mobil mens du kjører bil. I fjor ble reglene ytterligere skjerpet.

Fra 2. mai 2013, ble det nemlig kun lov å bruke tastaturet på mobiltelefonen til å starte og avslutte en samtale. Og den må da ha handsfree-løsning eller være fastmontert i en holder. Alt annet et forbudt. 

Ekstra skummelt 

Likevel synder svært mange mot dette. Tre av fire sjåfører under 44 år bruker håndholdt mobiltelefon mens de kjører, viser en undersøkelse utført av Respons Analyse for NAFs magasin Motor.

I en stresset førjulstid kan det være ekstra skummelt. 

Nå er det mørkt store deler av døgnet, det er mange biler ute på veiene - og det er mange som har det ekstra travelt og som derfor kan ha oppmerksomheten sin andre steder enn bare på veien. 

Er det lov å prate når du står i kø?

Dagligdags å bryte loven 

Det tar 40 sekunder å skrive en kort SMS. I 50 km/t kjører du da mer enn 500 meter uten å fokusere på veien. Dette setter deg selv og ikke minst andre i stor fare.

– Akkurat som promillekjørere, tror ikke mobilbrukere at kjøringen blir påvirket av mobilbruken. I trafikken er det dessverre dagligdags å bryte lover og regler som setter andres liv i fare. Én ting er at man bryter loven, men det som er det verste er den totale mangel på risikoforståelse, sier Elisabet Sagedal, kommunikasjonssjef i NAF.

Snart kan mobilen ta over bilen din

Bøtene betyr lite

Forskning fra USA viser at bruk av mobiltelefon i bil tilsvarer å kjøre med 0,8 promille. Bare telefonsamtalen alene øker reaksjonstiden med 0,25 sekunder.

– Mobiltelefonen blir en stadig større del av våre liv, men når tre av fire sjåfører under 44 år bruker håndholdt mobiltelefon mens de kjører, har vi fått et livsfarlig hverdagsproblem, sier Sagedal, i en pressemelding.

PS: De under 44 år  verstingene i å bruke mobilen ulovlig når de kjører bil. Det er også de yngre sjåførene som er minst redde for straff eller muligheten for å bli tatt. Nesten halvparten av deltakerne under 34 år  i NAFS undersøkelse, svarer at politiets bøtemuligheter betyr lite for bruken av mobil.

LES OGSÅ: Du får ikke bot før du bruker mobilen