2015 Ford S-Max: Denne har mange ventet lenge på

Fords nye flerbruksbil kommer sent - men den skal komme godt.

Ford har sluppet de første bildene av nye S Max. Mye kan kjennes igjen, men bilen får også Fords nye familiefront.
Ford har sluppet de første bildene av nye S Max. Mye kan kjennes igjen, men bilen får også Fords nye familiefront.

Helt siden den kom på markedet i 2006 har S-Max vært en stor suksess for Ford.

S-Max blir sett på som den første sporty flerbruksbilen, en stor og rommelig familiebil som faktisk også er morsom å kjøre, samtidig som designet er mye mer sporty enn det vi er vant til i denne klassen.

For Ford har den også vært en viktig image-bygger og en bil som har klart å hente kunder fra premium-merkene, det er ikke akkurat dagligdags.

Svært stille

Men sju år er svært mye for en bilmodell, selv om S-Max fikk en oppgradering for noen år tilbake.

Den var så forsiktig og diskret at det mest av alt viste at Ford var veldig fornøyd med bilen slik den var. Bortsett fra dette har det vært veldig stille rundt en oppfølger, vi har ikke en gang sett spionbilder av ny S-Max på test.

LES OGSÅ: Denne må vi vente lenge på

Protester og aksjoner

Noe av årsaken til dette har vært en svært turbulent situasjon rundt fabrikken i Belgia, der dagens S-Max har blitt bygget side-om-side med modellene Mondeo og Galaxy.

Ford vedtok i fjor å legge ned denne fabrikken og flytte produksjonen til Spania. Det førte til både protester og aksjoner – alvorlig nok for Ford til at en helt ny Mondeo ble sterkt forsinket.

LES OGSÅ: Bestselgerne flytter til Spania

Debuterer i september

Det har vært uklart hvordan dette har påvirket andre generasjon S-Max, men nå har Ford akkurat vist den for et lite utvalg av motorjournalister og også sendt ut de aller første bildene av bilen.

Den skal debutere offisielt på bilutstillingen i Frankfurt i september, og etter hva vi forstår komme i salg neste år.

Mer fleksibilitet

Foreløpig er det begrenset med informasjon rundt nye S-Max, men designet viser i alle fall at Ford tar med seg grunntrekkene fra dagens utgave, samtidig som de gir bilen den nye familiefronten.

Linjene er også blitt enda litt mer sporty og mer flytende. Det er grunn til å regne med minst like god innvendig plass som på dagens modell – samtidig som Ford lover at interiøret skal bli enda mer fleksibelt.

Flytte listen

De forteller også om mer eksklusive materialer og mer luksusfølelse innvendig. På det området har de helt klart en del å gå på i forhold til dagens modell.

Nye S-Max skal også flytte listen flere hakk oppover når det gjelder utstyr og teknologi som tilbyr eierne mer kjøreglede, sikkerhet, bekvemmelighet og velvære.

Trådløst internett

Ford SYNC er sentrum for bilens kommunikasjonsfunksjoner. Du kan få trådløs internettilgang, som gjør det mulig også for dem som sitter i baksetene å integrere sitt personlige kommunikasjonsutstyr med bilen.

SYNC AppLink gir i tillegg sjåføren stemmestyring over smarttelefonens apper fra en stadig voksende liste av tjenesteytere, som Spotify, Kaliki, Glympse og Aha, som bringer musikk, nyheter, personifisert informasjon, lokalisering og navigasjonsmuligheter inne i bilen.

Hjerteovervåker

Ford SYNC muliggjør også ytterligere funksjoner, som Fords ECG hjerterytmeovervåker.

Den registrerer sjåførens hjerteaktiviteter og gir opplysninger om hjerteaktiviteter over lange perioder, data som ellers ville måtte registreres ved et medisinsk senter, forteller Ford i sin pressemelding.

Kobler til bremsene

Bil-til-bil-kommunikasjonsteknologi gjør at bilen kan snakke med kjøretøy som har tilsvarende utstyr, for eksempel for å varsle om at et møtende kjøretøy befinner seg på gal side av veien, eller at et kjøretøy har stoppet på et potensielt farlig sted, som bak en uoversiktlig sving.

Den nye generasjonen av Ford Intelligent Protection System har for sin del utstyr som identifiserer fotgjengere og som automatisk kobler til bremsene dersom det er fare for påkjørsel

Kommer med 4x4?

På motorfronten er det klart at S-Max kommer med en helt ny 1,5-liters bensinmotor med turbo og doble uavhengig variable kamakseltider. Det er også ventet nye dieselmotor.

Ford sier foreløpig ikke noe om en annen ting det har blitt spekulert mye om: Nemlig om bilen også vil få 4x4. Men ettersom nye Mondeo får dette som tilvalg – og bilene bygges på samme plattform – bli det sett på som svært sannsynlig at du også kan få S-Max som firehjulstrekker.

Stor flerbruksbil med 4x4 er sjelden vare – så den kombinasjonen vil helt klart bli attraktiv for mange kunder.

Klikk her for å lese testen av S-Max

Interiøret ventes å tas mange hakk opp, også i fleksibilitet, i nye S-Max.
Interiøret ventes å tas mange hakk opp, også i fleksibilitet, i nye S-Max.

LES OGSÅ: Denne konkurrenten kaller vi en perfekt familiebil