Over nyttår starter produksjonen av det som offisielt blir årsmodell 2015 av Chevrolet Suburban. Modellen er en av verdens aller eldste, og har vært produsert siden 1935.
Over nyttår starter produksjonen av det som offisielt blir årsmodell 2015 av Chevrolet Suburban. Modellen er en av verdens aller eldste, og har vært produsert siden 1935.

2015 Chevrolet Suburban: Denne kan de fleste av oss bare drømme om

Stort sett bare begravelsesbyråene som får råd til å kjøpe.

General Motors traff virkelig gullfuglen en gang på 1930-tallet, da de fant ut at store familier, bedrifter og militære enheter muligens kunne ha bruk for en robust, stor stasjonsvogn med tre seterader, bygget på et grovt og høybygget pickup-chassis.

Chevrolet Suburban ”Carryall” var født – og den ble en så stor suksess på hjemmebane at den har vært i kontinuerlig produksjon helt til i dag, som en av verdens aller lengstlevende bilmodeller.

Les også: Når en vanlig Suburban ikke gir deg nok plass...

Også i Norge har disse bilene hatt sitt svært så hengivne publikum, selv om vi ikke fikk se så mange slike biler før utover på 1980-tallet, da ”Subben” ble veldig trendy. Og da den nye og langt mer moderne utgaven kom like inn på 1990-tallet, da tok det formelig av.

Norsk favoritt

I dag finnes det store mengder av slike arbeidshester i varierende tilstand, de aller fleste med 2500-chassis og firehjulsdrift i kombinasjon med 6,5 liter turbodiesel-V8 – en motor som er like høyt elsket for sine krefter av de som har dem, som de er uglesett og påstått upålitelige av folk som aldri har hatt en.

De første årsmodellene var Suburban Carryall en todørsmodell, men likefullt med tre seterader. Den ble raskt en populær bil i USA, og resten av verden. Her en 1948-modell.
De første årsmodellene var Suburban Carryall en todørsmodell, men likefullt med tre seterader. Den ble raskt en populær bil i USA, og resten av verden. Her en 1948-modell.

Kanskje er det misunnelse som ligger til grunn. Men ikke engang de største entusiastene legger skjul på at det koster å drifte en slik bil med norske drivstoffpriser.

De er nok også årsak til at salget av Suburban, og den litt kortere Tahoe-modellen, tørket inn under den neste generasjonens levetid like inn på 2000-tallet. Da ble nemlig dieselmotoren borte, og en 6-liters bensin-V8 standardmotoren med en monstruøs 8,1-liter som tilvalg på de råeste versjonene.

Kors på taket

Men drivstoff-kostnader er ikke alene skyld i at de som i dag skal ha Suburban i Norge stort sett må finne seg i å kjøpe brukt. De enorme mengdene biler som kom inn på 1990-tallet ble importert som lette lastebiler og senere nedregistrert, et smutthull som nå er tettet. Derfor er det vanligvis et lysende kors på taket når du en sjelden gang møter en helt ny Suburban på norske skilter i dag – begravelsesbiler er kanskje det siste unntaket fra vanlige personbilavgifter for en slik bil her i landet.

Les også: Svein Ivar kjører sin bensin-Suburban på gass

Og akkurat til denne nisjen er bilene så godt egnet, at det heller ikke er grunn til å tro at noen vil gjøre noe for å stoppe dette.

Utstyrsnivå og kvalitet har de siste to-tre tiårene blitt justert kraftig opp på Suburban og Tahoe, og den nye bilen går enda et hakk videre på skalaen.
Utstyrsnivå og kvalitet har de siste to-tre tiårene blitt justert kraftig opp på Suburban og Tahoe, og den nye bilen går enda et hakk videre på skalaen.

Det er en mager trøst for de mange nordmenn som kunne tenkt seg en slik bil – ikke minst når det nå kommer en ny modell på markedet. Vi presenterte den nye Silverado-pickupen for en stund siden, og naturlig nok følges den også opp med en ny Suburban og en ny Tahoe, begge bygget på samme karosseristamme som Silverado – selv om ingen utvendige karosserideler er helt like.

Ny – og bedre i ”alt”

I USA er det utgavene med bakhjulstrekk som er storselgerne. Mange av disse bilene ser aldri dårlige veier eller mye snø, men går i vanlig daglig trafikk med mye komfort for store familier, og med krefter nok til å trekke store tilhengere med båter, biler eller hester. Men selvsagt vil også firehjulstrekk-modeller bli tilbudt, selv om den første pressemeldingen ikke går i detalj om de forskjellige modellene.

Det fremheves i stedet at bilen er blitt mer solid takket være en kraftigere bygget ramme, og økt sporvidde og bredere hjul skal gjøre den enda mer behagelig og stabil på veien.

Les også: Mercedes GL - endelig en stor, europeisk SUV

Suburban har de siste tre tiårene blitt stadig mer luksuriøs og fått hevet kvaliteten på interiøret, men er i USA altså en forholdsvis ”billig” storbil for vanlige folk. At den høye vekten, de store motorene og det tilhørende rause avgassutslippet gjør den kostbar som en Mercedes S-klasse på norske skilter, har selvsagt heller ikke bidratt til å øke salget her i landet.

Mer luksus og smarte løsninger

Den nye bilen vil heller ikke bli å se på hvert gatehjørne, verken på Oslos vestkant eller andre steder. Men forutsetningene høres tross alt ut til å bli marginalt bedre, på to konkrete områder:

Tahoe kommer som før i en litt kortere utgave enn Suburban, som sees raskt på at bakdørene svinger rundt hjulbuen. Todørs Tahoe, som i realiteten var etterfølgeren til
Tahoe kommer som før i en litt kortere utgave enn Suburban, som sees raskt på at bakdørene svinger rundt hjulbuen. Todørs Tahoe, som i realiteten var etterfølgeren til

For det første skal standarden være hevet enda noen hakk: Ergonomien er bedre, materialene av enda høyere kvalitet, og nye gadgets dukker selvsagt opp – her har jo amerikanerne alltid ligget noen hestehoder foran. Nå kan man blant annet få et panoramaspeil som gir øyekontakt med samtlige i de to bakerste seteradene, slik at det ikke blir så ensomt å sitte foran å kjøre...

Les også: Diesel? Da bør du følge ekstra godt med på tankmåleren

Med en sammenhengende modellhistorie siden 1935 har man også hatt alle muligheter for å fintrimme funksjonaliteten, og detaljrikdommen er stor når det gjelder smarte løsninger. I tillegg til et utstyrsnivå som kan skjemme bort de fleste, har bilen også fortrinn som seterekker som foldes ned helt flatt, elektrisk om man vil, opp til seks USB-porter og strømuttak, oppbevaringsrom i midtkonsollen som er stort nok til å romme en bærbar PC eller iPad og alle mulige underholdningssystemer kan bestilles som ekstrautstyr.

Uavhengig av utstyrsmengden vil nok ikke bilen uten videre oppfattes som like eksklusiv som en S-klasse, men utviklingen går altså i ”riktig” retning.

Markedets mest nøysomme V8

For det andre har den nye bilen tross alt kvaliteter som kan bringe de enorme norske avgiftene noe mer i spiselig retning, selv om den aldri vil bli billig:

Det eneste motoralternativet som nevnes i pressemeldingen er den såkalte EcoTec3-motoren vi kjenner fra Silverado, og som skal være bransjens mest nøysomme V8-motor i det segmentet. Den er på 5,3 liters volum, tilsvarende det som var standardmotoren i Tahoe tidligere, og bruker mye avansert teknikk – blant annet variable ventiltider og deaktivering av opp til fire sylindre når forholdene tillater det – for å oppnå de gode tallene.

I Norge er vi ikke vant med å se tre seterader  i en Suburban, men det er egentlig slik den er bygget. På den nye modellen felles de to bakre seteradene ned til flatt gulv.
I Norge er vi ikke vant med å se tre seterader i en Suburban, men det er egentlig slik den er bygget. På den nye modellen felles de to bakre seteradene ned til flatt gulv.

Girkassen er en forholdsvis tradisjonell TH 6L80-automat, dog med seks trinn. Her er det lett å mistenke at man kunne tjent inn enda litt drivstofføkonomi ved å bygge en kasse med flere trinn, men man tar nok ikke sjansen på å bygge noe som er altfor avansert og ømfintlig – mange av disse bilene skal slite hardt gjennom livet, og de har et rykte å ivareta når det gjelder seiglivethet.

Les også: Ford Excursion - mer bil for pengene kan du ikke få

Ikke skal de piskes så veldig hardt rundt svingene heller, selv om toppversjonen LTZ nå – i tillegg til kaskader av annet flott utstyr – også får tredje generasjons ”magnetic ride control”, GMs aktive dempersystem, som først debuterte i Corvette og senere har blitt solgt til produsenter av langt mer kostbare superbiler.

Umettelig marked – i USA

Det blir første gang dette systemet kommer i Suburban (og den litt mer påkostede GMC-parallellen Yukon XL), men det har allerede vært standard i Cadillac Escalade siden 2009 – bilen som også bygger på samme grunnkonstruksjon, og av mange oppfattes som den mest råflotte av de aller største SUVene.

GM ligger godt an når det gjelder å utvikle multimediasystemer med gode brukergrensesnitt til sine divisjoner, og Chevrolet er intet unntak. Det er selvsagt på plass også i nye Suburban og Tahoe.
GM ligger godt an når det gjelder å utvikle multimediasystemer med gode brukergrensesnitt til sine divisjoner, og Chevrolet er intet unntak. Det er selvsagt på plass også i nye Suburban og Tahoe.

For svært mange amerikanere er dog en ny Suburban drømmebilen, og nykommeren starter helt klart i medvind når den dukker opp hos forhandlerene i første kvartal neste år: 117.000 Suburban ble solgt i 2012, og første halvår i år viste en salgsøkning på hele 16 prosent. Lillebror Tahoe er for øvrig toppselgeren i USA i dette segmentet.

Slike tall gjør mange norske entusiaster, kanskje med en godt slitt og 20 år gammel ”Subb” hjemme i garasjen, grønne av misunnelse. Fremtiden vil vise om de bokstavelig talt må vente hele livet for å få kjøre i en slik bil.

Les også: Suburban - ett av bilbransjens aller kjæreste navn