2013: Ford Kuga: Senker prisen – og skal doble salget
SUV-krigen blir ikke mindre tøff når denne kommer til Norge.

Akkurat nå er Broom-redaktør Knut Skogstad i Spania og tester helt nye Ford Kuga.
Europa-lanseringen av denne bilen er lagt til Valencia, og det er slett ikke tilfeldig. Det er nemlig også der den blir produsert. Og den norske Ford-importøren har store ambisjoner for salget.
Skal bli topp tre
– Ja, det uttalte målet er å komme på pallen, det vil si å bli en av de tre mest solgte bilene i klassen. Skal Kuga klare det, må den minst doble salget i forhold til 2012. Men det tror jeg absolutt er realistisk, sier Knut.
– Bilen har vokst og fått mer plass, den er blitt mer komfortabel og har fått kraftig forbedret interiør. Likevel blir den mest populære utgaven billigere. Den går ned over 20.000 kroner i pris.
Noe å glede seg til - les førsteinntrykket vårt her:
Presser kostnader
– Hvordan klarer Ford det?
– Det er en kombinasjon av lavere avgifter og at nye Kuga er en såkalt verdensbil. Ford skal selge den samme bilen over hele verden. Dermed blir det store volumer – noe som igjen er med på å presse kostnadene.
Når Kuga kommer til Norge i februar, starter rimeligste utgave på 382.500 kroner. Da snakker vi 2-liters dieselmotor på 140 hestekrefter og utstyrsnivå som heter Trend. Blant standardutstyret er blant annet cruise control med hastighetsbegrenser, nøkkelfri start og bakkestartassistanse.
LES OGSÅ: Dette er nordmenns SUV-favoritt
Over 20.000 ned
For 22.600 kroner ekstra får man den i Titanium-utgave, med vesentlig mer utstyr. Bestselgeren blir sannsynligvis Titanium med automatgir. I forrige generasjon kostet den 446.606 kroner. Nå har prisen på den utgaven falt til 425.900 kroner.
– Ford regner selv med at 90 prosent av kundene kommer til å velge Titanium. Det betyr utstyr som delskinn, autolys, oppvarmet frontrute og Fords SYNC-system med såkalt nødhjelpsassistanse. Dessuten 17-tommers felger.
Mye utstyr
– Dessuten kommer Kuga med noen svært gunstige utstyrspakker. Og det er mye å velge mellom på ekstrautstyr.
– Den har bakluke som åpner og lukker når du liksom-sparker i støtfangeren bak, adaptiv cruise control, panoramatak med elektrisk åpning, veltebeskyttelse og det Ford kaller Active City Stop, at bilen bremser hvis den oppdager at en kollisjon er faretruende nær.
En annen konkurrent blir også større og rimeligere - les mer her:
Stasjonsvogn-alternativ
– Hva med motoralternativene – bare to så langt?
– Ja, det er riktig. Enten 140 hester diesel eller en 1,6-liters bensinmotor på 182 hestekrefter. Ford tror sistnevnte kommer til å stå for 10 prosent av salget.
– Men 1,6-liter diesel på 115 hestekrefter er på gang – i kombinasjon med ”bare” forhjulstrekk. Det kan faktisk bli en veldig interessant bil. Hvis Ford klarer å presse prisene nok, bør den bli et svært gunstig alternativ til mange av de større stasjonsvognene med tohjulstrekk, avslutter Knut.
LES OGSÅ: Dette kaller vi lekker stasjonsvogn

Protesterer: De har blokkert Ford-fabrikk i snart 100 dager