2013 Audi A3 Sportback: Denne kommer mange nordmenn til å kjøpe

Broom er akkurat nå på lanseringen av splitter nye Audi A3 Sportback. Les førsteinntrykket her:

Brooms Vegard Møller Johnsen i det som er korrekt jobbantrekk ved Middelhavet akkurat nå   T skjorte! Nå tester vi splitter nye Audi A3 Sportback.
Brooms Vegard Møller Johnsen i det som er korrekt jobbantrekk ved Middelhavet akkurat nå T skjorte! Nå tester vi splitter nye Audi A3 Sportback.

Utenfor Broom-kontoret er det akkurat nå fire grader, lavt skydekke og antydning til regn. Med andre ord: Ganske guffent høstvær.

Noen hundre mil lenger sør i Europa er det tydeligvis noe helt annet. Det har nemlig akkurat tikket inn en MMS fra Brooms redaksjonssjef Vegard Møller Johnsen som viser knallblå himmel (og blått hav) – og meldingen "19 grader og sol".

Samlet i Monaco

Med andre ord: Det er noen som har det! Vegard er attpåtil ikke på ferie. Nei da, han er på jobb for å teste nye Audi A3 Sportback.

Verdens biljournalister er akkurat nå samlet i Monaco for å kjøre nykommeren.

En av dem er Vegard. Og vi må vel nesten ringe for å høre hvordan det går ...

LES OGSÅ: 2013 Golf - se her er den i Norge

ring, ring:

Fine veier

– Hei Knut, fikk du bildet, eller?!?

– Jo da, jeg fikk jo det, ser jo helt greit ut der nede ...

– Ja, gjett om det er! Utrolig bra omgivelser, fine veier og bra vær å teste bil i. Dette er noe annet enn mørkt og regn som det sikkert er hjemme!

– Jo da, jo da, du trenger jo ikke å gni det inn ... Noe å fortelle om bilen?

Premiumfølelse

– Ja, nå har jeg unnagjort første kjøreøkt her.

Og en ting tror jeg at jeg kan slå fast allerede: Dette er en bil mange nordmenn kommer til å kjøpe!

Sportback er fortsatt et veldig godt alternativ i denne klassen. Den har blitt litt større, har hakket høyere kvalitetsfølelse – og med alt det Audi kan tilby av motorer og utstyr er det nesten umulig å ikke finne en Sportback som passer.

– Så langt har jeg kjørt Sportback 1,4 TFSI 140 bensinhester og manuelt gir. Det er absolutt en sprek liten sak, fin motor som passer bilen bra. Imponerende mye trøkk i den, det er bare helt mot turtallstoppen at det merkes at volumet er lite. Og den er svært stillegående, det er med på å gi premiumfølelsen vi forventer av denne bilen.

A3 Sportback har en storebror - her kan du lese mer om den

Småmorsom å kjøre

– Hva med kjøreegenskapene?

– Jeg har kjørt med S-Line og oppdager igjen at Audi legger mer og mer vekt på sporty kjøreegenskaper. De har også klart å kamuflere ganske godt at bilen har forhjulstrekk. Det er lite av rykk & napp i rattet her. Den er rett og slett småmorsom å kjøre og gjør at jeg trives på svingete landeveier.

Dessuten er jeg overbevist om at den takler litt mer krefter på en god måte, gleder meg til å få prøve det etter hvert.

– Ellers er det som sagt god premiumfaktor. Svært gode seter, fint ratt, stilig midtkonsoll med stor skjerm. Det er trygt og litt forutsigbart slik det er på de fleste Audier om dagen, Og så kan du naturligvis spekke den opp med utstyr og stash som tidligere var forbeholdt store luksusbiler – helt til bankkontoen ikke orker mer!

Nye Audi A3 Sportback debuterer akkurat nå i Monaco - Broom er blant dem som får teste den der.
Nye Audi A3 Sportback debuterer akkurat nå i Monaco - Broom er blant dem som får teste den der.

LES OGSÅ: Dette kaller vi råsterk utstyrsbombe

God plass

Nye Sportback har blitt større enn forgjengeren. Akselavstanden er økt med 5,8 centimeter og bagasjerommet svelger unna 380 liter.

– Det er overraskende god plass her, jeg med mine 190 centimeter har det helt greit i baksetet. Dessuten duger bagasjerommet for familier som er gode til å pakke, det er lett å pakke og utnytte plassen optimalt.

Slik sett passer den for de som ikke har altfor mange unger, eller må ha med seg barnevogn, sier Vegard og legger til:

– Vi ser jo nå at ganske mange nybilkjøpere går for mindre bil når de bytter. De trenger ikke plassen – og får nå nesten den samme premiumfølelsen og ikke minst utstyret som de tidligere måtte en klasse opp for å få. Det ser vi i biler som Mercedes A-klasse, BMW 1-serie og kanskje også Volvo V40 – og vi ser det absolutt i A3 Sportback.

LES OGSÅ: Se hvem som kommer med kompakt crossover

Blitt ny

– Hva med utseendet – Audi har fått kritikk for å være ekstremt forsiktige de siste årene?

– Ja, det er i alle fall ikke tvil om at dette er en Audi! Men den ser mer "ny" ut i virkeligheten enn den gjør på bilder, og Sportback skiller seg også mer fra forgjengeren enn jeg synes tredørs-versjonen gjør.

– Designet er ganske sporty og det er mange fine detaljer her, selv om jeg også synes Audi kunne dratt til litt mer.

Blingse på noe

– Jeg blir jo ikke akkurat overrasket over at Sportback er utrolig gjennomført, både utenpå og inni. Men en detalj trekker ned, nemlig luftdysene på dashbordet.

– Innerste delen av dem kan du trekke mot deg eller trykke innover, problemet er at selve plastdelen virker skikkelig billig når man tar på den.

Det er litt overraskende, fordi Audi vanligvis er så gode på detaljer. Nesten litt godt å se at de også kan blingse på noe de også!

– Men du – nå må jeg stikke og kjøre mer bil! Kommer tilbake i morgen når jeg har fått kjørt mer – og flere versjoner. Ja og forresten: Når er det snart klart for solnedgang her, det blir nok lekkert det også, he he!

LES OGSÅ: De planlegger premium-bil for storfamiliene

Den ligner helt klart på forrige utgave, likevel er det en en rekke endringer på denne Sportbacken kontra forgjengeren.
Den ligner helt klart på forrige utgave, likevel er det en en rekke endringer på denne Sportbacken kontra forgjengeren.

LES OGSÅ: Tøff konkurrent planlegger helt nytt luksusmerke