Elbilene dominerer stort på det norske nybilmarkedet. Men for mange av bilene er det betydelig ventetid. Foto: NAF
Elbilene dominerer stort på det norske nybilmarkedet. Men for mange av bilene er det betydelig ventetid. Foto: NAF

Forsinket eller dyrere bil? Her er rettighetene dine

Mange kjøpere må vente lenge på nybilen.

Så langt i år er antall nyregistrerte biler betydelig lavere enn samme tid i fjor. 74.000 nye biler er en nedgang på 20 prosent. Da var antallet 92.000, viser tall fra OFV, Opplysningsrådet for Veitrafikken.

Det skyldes ikke dårlig salg.

– Grunnen til nedgangen er leveringsproblemer, ikke at folk ikke vil ha nye biler, sier Thor Egil Braadland som er myndighetskontakt i NAF.

78 prosent elbil

– Det er ventelister på ny elbil til langt ut i 2023, og om du bestiller ny bil nå er det kun unntaksvis at forhandlere kan levere nye biler raskt og før nyttår, sier han.

Så langt i år er 78 prosent av alle nye biler en elbil, mens ni prosent er ladbare hybrider. Resten er bensin- og dieselbiler.

Mange må vente lenge på bilen

Nesten åtte av ti nybiler så langt i år er en elbil. Bestselgeren er denne: Tesla Model Y.
Nesten åtte av ti nybiler så langt i år er en elbil. Bestselgeren er denne: Tesla Model Y.

Har rettigheter

Det er to ting nybilkjøpere må være klar over, ifølge NAF.

Det ene er at fra 1. januar 2023 er det moms på kjøpesummen over 500. 000 kroner på elbiler. Det betyr at om har bestilt en ny elbil til 600.000 kroner og får den levert over nyttår får du en ekstra momsregning på 25.000 kroner. Momsen beregnes da av de 100.000 kronene som overstiger 500.000 kroner. Bilen er altså ikke momsfri selv om den ble bestilt i 2022. Dette skjer fordi myndighetene ilegger moms på beløpet den dagen bilen utleveres, ikke den dagen den bestilles.

– Det andre er at man har rettigheter som nybilkjøper, for eksempel om bilen blir veldig forsinket eller om den blir mye dyrere enn antatt, forklarer Braadland, i en pressemelding.

Korona-stengt, men her startet de opp igjen

Det er viktig å kjenne rettighetene dine når du bestiller helt ny bil.
Det er viktig å kjenne rettighetene dine når du bestiller helt ny bil.

Heve kjøpet?

NAFs klare anbefaling er å bruke en standardkontrakt når man bestiller bil. Her vil man avtale både leveringstidspunkt og pris. Forhandleren kan imidlertid ha rett til å øke prisen på bilen hvis det er tatt forbehold om prisøkning.

– Hvis leverandøren ikke klarer å holde løftene i kontrakten, har du rettigheter. Det vanlige er å sette en grense på maks seks prosent prisøkning fra bestillingstidspunktet, dette dekker blant annet avgifter og endring av valutakurser. Men ikke regn med å få bilen raskere eller penger refundert. Dine rettigheter er i praksis å heve kjøpet, sier Braadland.

Ved avtaler med mer enn seks måneders leveringstid, må du etter standardkontrakten akseptere større prisøkning enn seks prosent uten å ha rett til å heve kjøpet.

Heller kjøpe bruktbil?

Heving av kjøpet er derfor hovedsakelig aktuelt for de som heller vil kjøpe en bruktbil, som har mulighet til å beholde bilen sin en stund til, eller som velger leasing eller en abonnementsløsning i stedet for ny bil.

– Om du hopper ut av køen, er det som alle andre steder: Du risikerer å havne bakerst, om du bestemmer deg for å gå inn i den igjen, sier Braadland.

Blir bilen forsinket? Da kan du ha krav på erstatning

Video: Endelig i Norge – denne har mange ventet lenge på