De siste årene er det flere og flere nordmenn som har fått prøve seg på elbilferie i Norge. En ny undersøkelse viser at halvparten av de som planlegger bilferie i år mener rekkevidden på bilen begrenser mulighetene.
De siste årene er det flere og flere nordmenn som har fått prøve seg på elbilferie i Norge. En ny undersøkelse viser at halvparten av de som planlegger bilferie i år mener rekkevidden på bilen begrenser mulighetene.

1 av 2 elbileiere: Særlig én ting påvirker bilferien

Men det finnes råd ...

2021 var rekordår for elbilsalg i Norge. I år er utviklingen enda tydeligere, ifølge Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV). Ni av ti nybilkjøp var per mars i år elektriske.

Samtidig viser en fersk undersøkelse fra NHO at 8 av 10 planlegger Norgesferie i sommer.

Men mange av de som skal på tur med elbil, mener rekkevidden på bilen påvirker hvor de kan reise.

Ble skremt i fjor

Bilsmart.no har utført en spørreundersøkelse for å finne ut om elbilens rekkevidde påvirker nordmenn sine ferieplaner. Over halvparten av de som eier en elbil mener at elbilens rekkevidde begrenser hvor de kan reise på feire.

– Det kan være flere grunner til at så mange mener at elbilens rekkevidde påvirker hvor de kan reise. Mange er nok bekymret for om avsidesliggende feriedestinasjoner har tilstrekkelig med ladestasjoner. I tillegg ble en del skremt av lange ladekøer da "alle" skulle på Norgesferie med bil i fjor sommer, sier Martin Hæreid, medgründer i Bilsmart.no.

Brooms bilekspert: Bilene jeg aldri ville kjørt på sommerferie med

Mercedes EQS er elbilen med aller best rekkevidde, akkurat nå.
Mercedes EQS er elbilen med aller best rekkevidde, akkurat nå.

Beliggenhet viktigst

Flere steder i Norge henger etter når det kommer til utbygging av ladestasjoner langs veien.

I samme undersøkelse ble respondentene spurt om hva de ser på som viktigst når de velger ladestasjon, og nesten halvparten (46 prosent) mener at nettopp beliggenhet er viktigst.

Det er langt ned til andreplass på listen, som er ladehastighet, med en svarandel på 25 prosent.

Hundrevis av nordmenn var med på denne roadtripen

Pris ikke viktig

– Få elbileiere er opptatt av hvem som er leverandør av ladestasjonen, eller hvor mye ladingen koster. Det er åpenbart det praktiske som er i fokus, når beliggenhet og ladehastighet er det som veier tyngst, sier Hæreid.

Det har også vært et klart ønske fra mange at betalingsløsningen på hurtigladere må bli bedre og lettere å forholde seg til. I dag er det en rekke forskjellige varianter – med SMS, App og ulike ladebrikker – men du får normalt ikke betal med vanlig kredittkort.

Her bryter mange loven – uten å vite det

Stor variasjon

Selv om rekkevidden på elbiler har økt voldsomt de siste 10 årene, er det fremdeles stor variasjon mellom nye elbiler.

Mens biler som Mazda MX-30 og Honda E kun har rundt 200 kilometer rekkevidde (WLTP) – selger for eksempel BMW, Tesla og Mercedes biler med rekkevidde på over 600 kilometer (WLTP).

Mange av elbilene som kjører på norske veier har rukket å bli noen år gamle, og de fleste vil oppleve at rekkevidden reduseres noe over tid.

Fire tips for ferie med elbil

  1. Planlegg reiseruten, inkludert alle ladestopp, på forhånd.
  2. Lad mens du kan, ikke når du må. Det vil si; ikke kjør til bilen er nesten tom for strøm.
  3. Hvis du reiser med barn: Legg ladestoppene til steder med aktiviteter for barna, for eksempel i nærheten av en lekeplass eller skole.
  4. Ta med skjøteledning. Ofte kan man finne en stikkontakt i nærheten.

Kilde: Bilsmart.no

Video: UP følger godt med på trafikken i sommer. Vi ble med på kontroll:

Slik unngår du lade-fellene med elbil