Når du eier en bensinstasjon og en slik samling med biler kommer på besøk, da skjønner du at det blir en god dag ... Foto: Joakim Ottersen
Når du eier en bensinstasjon og en slik samling med biler kommer på besøk, da skjønner du at det blir en god dag ... Foto: Joakim Ottersen

Det er en helt spesiell grunn til at det stadig vekk er lange køer her ...

– Jeg er den eneste i området som selger det.

Arild Magne Fossøy har drevet Esso-stasjonen i Lærdal i 30 år. Han vet at det går bratt nedover med salget av drivstoff – i takt med det raskt økende salget av elbiler.

Han har til og med planene klare for å sette opp seks ladestasjoner for elbiler. Sånn er det blitt.

Men noen dager – særlig om sommeren – er det fortsatt god omsetning på de "gamle" pumpene.

Lærdal er nemlig blitt et yndet sted for bilentusiaster – og bilentusiaster vil helst ha 98 oktan bensin. Den eneste plassen i området du får det, er hos Arild Magne Fossøy.

Broom-Vegard blir spurt om bensinpriser - da koker det over

Koster flesk

– Jaja, dette blir ikke billig, sier eieren av en amerikansk sportsbil, mens han står og fyller tanken.

Men 98 oktan skal han ha. Det er bedre for motoren – og noen sier også at det gir bedre effekt. Da er det bare å lukke øynene for literprisen på rundt 27 kroner.

Når det ruller inn rundt 30 bensinslukende sports- og superbiler, da vet eieren av bensinstasjonen at dagens omsetning er reddet.

I dag er det Vestfold Customs som er på besøk. Turen deres fra Gol, over Aurlandsfjellet og ned til Lærdal har gjort mange av bilene tørste på mer drivstoff.

Her ble det omsatt drivstoff for mye penger, da Vestold Customs kom innom. Foto: Foto: Joakim Ottersen
Her ble det omsatt drivstoff for mye penger, da Vestold Customs kom innom. Foto: Foto: Joakim Ottersen

Prisene svir: Nå vil mange parkere bilen

– Rett til himmels

Det er særlig en ting som har bidratt til å sette Lærdal på bilentusiast-kartet: Det gamle hotellet til Johannes Einemo.

De siste årene har Einemo satset med hud og hår på å skape et sted som bilentusiaster kan ha som utgangspunkt for ulike bilturer. Området er nemlig rustet med flotte veier, fjelloverganger og nydelig utsikt.

Vestlandet på sitt beste, rett og slett. Akkurat det oppdager flere og flere.

– Jeg merker stor forskjell på omsetningen etter at han satte i gang. Omsetningen på 98 oktan har gått til himmels. Det Johannes gjør for bygda er virkelig stort, trafikken merkes jo for butikkene i bygda også, sier Fossøy.

Knut hentet campingvogn, ble sjokkert over forbruket

Blytilsetning

Bensinstasjon-eieren er selv bilentusiast – og eier blant annet en Ford Capri. For de uinnvidde er dette en klassiker av en sportsbil – som hadde sin storhetstid på 70- og 80-tallet.

– Jeg fyller også 98 oktan. Men Caprien må ha litt blyerstatning i tillegg, humrer Fossøy.

Bilentusiastene til tross – utviklingen er soleklar: Salget av bensin og diesel går kraftig nedover.

En kjapp tur på butikken kan koste mer enn du tror

Setter opp ladestasjoner

Fossøy innser at det må skje en endring, også hos han. I løpet av slutten av året, eller tidlig i 2023, vil det være seks hurtigladere på Esso i Lærdal, også.

– Jeg er vel ikke sikker på at det er til det beste for miljøet at alle kjører elbil, men vi må ha tilbudet her også, sier han.

Video: Broom-Vegard freser skikkelig over prisene på bensin og diesel:

Her er en litt mer konstruktiv tilnærming: Bensinprisene: Slik kan du spare penger