Å sette opp en stikkontakt for å lade elbilen er ikke lenger tillatt. Nå er det ladeboks som gjelder. Foto: NTB Scanpix.
Å sette opp en stikkontakt for å lade elbilen er ikke lenger tillatt. Nå er det ladeboks som gjelder. Foto: NTB Scanpix.

Nå må mange ha ladeboks – dette er viktig å vite

Stikkontakt ikke lenger lovlig

Når du kjøper elbil, får du vanligvis med to ledninger: En til ladeboks med plugg tilpasset til dette – og en med plugg til vanlig stikkontakt.

Sistnevnte blir gjerne kalt nødlader, det faglig korrekte navnet er Mode 2-ladekabel. Denne har ikke vært anbefalt brukt til daglig lading, men mer til unntakstilfeller, som når en ladeboks eller ladestasjon ikke er tilgjengelig.

Nå strammes det inn på dette området. Fra 1. juli er det ikke tillatt å montere stikkontakt eller industrikontakt, hvis formålet er å lade elbil fra disse.

Over 30 modeller til salgs

Den nye regelen betyr at svært mange elbileiere nå må skaffe seg en ladeboks hjemme. Tidligere undersøkelser har vist at en god del har brukt nødladeren som fast lader, særlig gjelder det de som har mindre elbiler.

Dette markedet er stort og ikke nødvendigvis enkelt å navigere seg frem i for ikke-fagpersoner. Det er i dag over 30 ulike ladeboks-modeller til salgs i Norge.

Du kan finne billige ladebokser på for eksempel byggevarehus. Elektrobutikker har sine modeller – samtidig som mange bilimportører også tilbyr ladeboks ferdig montert mot et pristillegg, når du kjøper bil.

Kjell Roger kjøpte elbil – måtte lade 12 ganger på vei hjem

NAF har gjort en grundig gjennomgang av populære ladebokser i ulike prisklasser. De fant stor variasjon både i funksjonalitet og sikkerhet. Foto: NAF.
NAF har gjort en grundig gjennomgang av populære ladebokser i ulike prisklasser. De fant stor variasjon både i funksjonalitet og sikkerhet. Foto: NAF.

Kjøpe billig uten montering

– Ladestasjoner leveres av mange, og det er et uoversiktlig marked. Ofte kan det være lurt å kjøpe av elektriker, slik at det gis samlet garanti på både installasjon og ladestasjon. Be derfor en elektriker om tilbud, sier Gjøby, til Broom.

– Hva er viktig å tenke på når man skal kjøpe ladeboks?

– Ladeboksen skal først og fremst tilpasses det elektriske anlegget der den monteres. I tillegg kan det være riktig å velge en smart ladeboks som tilpasser seg for eksempel ledig kapasitet og strømprisen, sier Gjøby.

NAF gjennomførte tidligere i år en sammenligningstest av ladebokser. De fant flere bokser som kan kjøpes billig uten montering, men om det blir det rimeligste alternativet etter at elektrikeren har gjort jobben, er mer usikkert.

Her risikerer noen bot – uten å vite det

Ledning fra sikringsskapet?

Det varierer nemlig mye hva som er innebygget av vern og sikkerhetstiltak du trenger. I noen tilfeller kan startprisen være lik, men der en ladeboks har smartlading og vern innebygget, kan en annen boks ha dette som tilleggsutstyr.

Du må heller ikke se deg blind på prisen til selve ladeboksen. Elektrikerarbeidet kan variere mye i pris, avhengig av tilstanden på det elektriske anlegget ditt.

Hvor lang tid jobben tar avhenger også av øvrige forhold. For eksempel om elektrikeren må trekke nye ledninger helt fra sikringsskapet.

Denne måten å lade elbilen på er slett ikke uvanlig. Men nå er det ladeboks som gjelder.
Denne måten å lade elbilen på er slett ikke uvanlig. Men nå er det ladeboks som gjelder.

Industrikontakt heller ikke tillatt

Her skal det godt gjøres å få noen form for fastpris før en elektriker har inspisert jobben. Dette kan også gi viktige føringer i forhold til hvilken lader man helst bør velge. Med andre ord: Å kjøpe den første og tilsynelatende beste (eller billigste), trenger ikke være veldig lurt.

PS: Det er den nye versjonen av installasjonsbransjens «bibel», NEK 400, som strammer inn kravene til lading hjemme. Men dette gjelder altså kun nyinstallasjoner, og har ikke tilbakevirkende kraft. Endringen gjør heller ikke at det nå blir noen form for forbud mot å nødlade fra eksisterende jordet husholdningskontakt.

Brukte skjøteledning – Brannvesenet var ikke veldig imponert...

Video: Ladet fra stikkontakt – slik endte det