Politiet skal få betydelig flere nye biler enn det som opprinnelig var planlagt i år. Volvo V90 CC er for øvrig den nye patruljebilen deres.
Politiet skal få betydelig flere nye biler enn det som opprinnelig var planlagt i år. Volvo V90 CC er for øvrig den nye patruljebilen deres.

Nå har politiet gjort storinnkjøp av biler

Får mange flere enn opprinnelig planlagt.

Politiet er en av Norges største bileiere, det gjelder både uniformerte og sivile biler. Til sammen har de over 2.000 biler i stallen.

I år ligger det an til omfattende utskiftning her. Totalt skal det kjøpes inn nærmere 380 såkalte operative patruljebiler. Dette er 169 flere enn det som opprinnelig var planlagt.

Av de nye bilene er det 60 ressurskjøretøy som er fordelt til utrykningsenhetene i hele landet. Disse er av typen Ford Explorer PHEV, en ladbar hybrid.

Mange biler på kort varsel

Etter en grundig prosess der flere aktuelle modeller ble testet på bane, i terreng, på langkjøring og i bykjøring, valgte politiet i fjor Explorer, den tar over for BMW 5 som politiet har benyttet til samme formål siden 2015.

Politiets Fellestjenester (PFT) fikk i oppdrag å skaffe transportmidlene og tross store leveranseutfordringer i bilindustrien akkurat nå, har man klart å få levert svært mange kjøretøy på kort varsel.

Politiet hadde i 2021 et betydelig mindre forbruk både ute i distriktene og særorgan, men også sentralt i etaten. Noen av disse pengene skal nå brukes.

Les vår test av Ford Explorer

Ford Explorer erstatter nå BMW X5 som såkalt ressurskjøretøy. Foto: Politiets Fellestjenester.
Ford Explorer erstatter nå BMW X5 som såkalt ressurskjøretøy. Foto: Politiets Fellestjenester.

Godt brukte biler

– Mange politidistrikt har rapportert om at de har gammelt og utdatert utstyr. Disse signalene tar regjeringen på alvor. Dette innkjøpet vil bidra til å redusere snittalderen på politiets bilpark, og det er viktig i vårt arbeid for å styrke politiet i hele landet, sier justis- og beredskapsminister Emile Enger Mehl, i en pressemelding.

PFT anbefaler i utgangspunktet at politiets kjøretøy ikke skal brukes lenger enn sju år, eller gå mer enn 250.000 kilometer. Men dette blir ikke fulgt opp i praksis. Ifølge Politiforum skal tall fra i fjor høst vise at det da var hele 699 patruljebiler i «tjeneste» som hadde gått lenger enn 250.000 kilometer.

Gammel politibil førte til razzia og beslag

Valgte nye biler

Dette var 55 flere enn i en tilsvarende måling fra høsten 2020. Oslo politidistrikt hadde flest patruljebiler med høy kilometerstand, mens Finnmark var i andre enden av skalaen.

I fjor valgte politiet for øvrig nye patruljebiler. Her landet de på Mercedes Vito, en gammel traver i politiet, samt Volvo V90 Cross Country. Dette er den litt forhøyede varianten av Volvo-stasjonsvognen V90, med firehjulstrekk og en god dose offroadstyling.

Stor oversikt: Dette er politibilene på norske veier

Slik skal de nye politibilene fordeles:

Oslo politidistrikt – 61

Øst politidistrikt – 41

Innlandet politidistrikt – 25

Sør-Øst politidistrikt – 39

Agder politidistrikt – 13

Sør-Vest politidistrikt – 35

Vest politidistrikt – 33

Møre og Romsdal politidistrikt – 18

Trøndelag politidistrikt – 30

Nordland politidistrikt – 12

Troms politidistrikt 17

Finnmark politidistrikt 9

Kripos 4

Politihøgskolen 8

Utrykningspolitiet 16

Politiets Fellestjenester – 12

Video: De nye patruljebilene har én spesiell nyhet