Mange mener dette er verdens beste familiebil

Bruktbiltest: Men kan du bo i den også?

Ford S-Max er bilen som viste at også store og praktiske flerbruksbiler faktisk kan være litt små-sexy.

S-Max har plass til sju – og litt bagasjeplass – eller du kan klappe baksetene ned i gulvet og få en toseter med enormt varerom. Da kan du faktisk sove bak i bilen – så stor er den.

S-Max var første bil ut med Fords designspråk, kalt Kinetic Design. De skarpe linjene gir den et sporty preg, noe som er alt annet enn vanlig i dette bil-segmentet. Ford har også fått mye skryt for kjøreegenskapene. Størrelsen til tross, innbyr S-Max til inspirert kjøring.

Fikk noe mange ønsket seg

Dette gjelder særlig første generasjon. Den kom i 2006 og ble produsert fram til 2014. Ford tok en facelift underveis, men gjorde ingen store endringer underveis. De var tydeligvis fornøyd med bilen.

Andre generasjon kom i 2015. Designet bygget videre på forgjengeren, men ut over dette var bilen ny fra innerst til ytterst. Den største endringen var noe mange norske kunder hadde ønsket seg lenge: Nemlig 4x4.

Her ble andre generasjon S-Max litt tøffere

Fem separate bakseter og god plass, det er viktig i en flerbruksbik.
Fem separate bakseter og god plass, det er viktig i en flerbruksbik.

Felles ned i gulvet

S-Max ble også mer påkostet, med langt bedre støydemping og mer vekt på komfort. Samtidig ble alle de praktiske løsningene videreført.

Blant dette er fem separate bakseter som alle kan felles flatt ned i gulvet. De midterste tre setene kan skyves i lengderetningen og ryggene kan vinkles slik du ønsker.

Dette var verdens første flerbruksbil

Andre generasjon S-Max kom på markedet i 2015, i fjor forsvant den fra det norske markedet.
Andre generasjon S-Max kom på markedet i 2015, i fjor forsvant den fra det norske markedet.

Kan du bo i den?

Smarte detaljer som bord på forseteryggene, solgardiner integrert i siderutene og massevis av smårom og ladere rundt om i bilen – alt dette underbygger følelsen av en bil som virkelig er tilpasset målgruppen.

Litt bagasjerom igjen når alle sju seter er i bruk. Baksetene felles ned elektrisk, fra knapper i bagasjerommet.
Litt bagasjerom igjen når alle sju seter er i bruk. Baksetene felles ned elektrisk, fra knapper i bagasjerommet.

Dette er fleksibilitet mange barnefamilier har lært seg å sette stor pris på. Så blir da også S-Max av mange sett på som verdens beste familiebil for de som trenger mye plass.

Men apropos sove i bilen: Er S-Max virkelig så stor at det går an å bo i den?

Det er noe av det Broom-Benny sjekker ut i bruktbiltesten denne uken. Der får du også vite hva som er viktig å se opp hvis du vurderer å kjøpe brukt Ford S-Max.

Her var det slutt for S-Max i Norge

Se testen av S-Max her: