Mustang Mach-E får snart følge av en rekke nye elbiler fra Ford. Den første får vi se senere i år.
Mustang Mach-E får snart følge av en rekke nye elbiler fra Ford. Den første får vi se senere i år.

Avslører store planer: Syv nye elbiler på vei

SUV blir enda viktigere for Ford.

Elbilen Mustang Mach-E er en stor suksess i Norge. Den har gitt Ford et skikkelig salgs-comeback her hjemme, samtidig som den også gjør det sterkt i flere andre markeder.

Som hos mange andre bilprodusenter handler mye om elektrifisering hos Ford. Nå har de akkurat lettet litt på sløret rundt det som skjer de neste årene. Og det er ikke rent lite. Før utgangen av 2024 skal de lansere hele syv nye helelektriske person- og nyttekjøretøymodeller for det europeiske markedet.

Det inkluderer blant annet en helelektrisk Ford Puma og en femseters mellomstor crossover med 500 kilometers elektrisk rekkevidde. I tillegg introduserer de også en ny og sportslig elektrisk crossover.

Avdukes i år

At Ford satser tungt på SUV og crossover er ikke tilfeldig. Denne biltypen sto for hele 58 prosent av det totale personbilsalget i Europa i 2021. Det var en oppgang på nesten 20 prosentpoeng, sammenlignet med året før.

De to crossoverne skal produseres i Tyskland. Den nye femseters, mellomstore crossoveren vil bli avduket senere i år. I 2023 blir den satt i produksjon. Så er det altså klart for en mer sporty modell allerede året etter.

Det startet med at kona ville ha ham litt ut av huset...

Slik teaser Ford noen av modellene som er på vei. Bilen lengst til venstre ser veldig ut som en elektrisk versjon av dagens Puma.
Slik teaser Ford noen av modellene som er på vei. Bilen lengst til venstre ser veldig ut som en elektrisk versjon av dagens Puma.

Elektrisk Puma fra 2024

Elbilproduksjonen ved fabrikken i Køln økes til 1,2 millioner biler over en seksårs-periode. Investeringene i produksjonen av de nye elektriske personbilene i Køln er forventet å bli på 2 milliarder dollar, eller rundt 18 milliarder kroner.

Dette inkluderer også investeringer i en ny fabrikk for montering av batterier som etter planen skal åpnes i 2024.

I tillegg vil altså Fords bestselgende personbil i Europa, den kompakte crossoveren Puma, bli tilgjengelig i helelektrisk versjon fra 2024. Denne modellen vil bli produsert i Craiova, Romania. Med dette skal Ford bidra til å øke antall produserte elbiler i Europa kraftig.

Se hva Roy har gjort med en helt vanlig familiebil

Kompakte Puma er i dag Fords bestselger i Europa. Den blir elektrisk fra 2024.
Kompakte Puma er i dag Fords bestselger i Europa. Den blir elektrisk fra 2024.

Storprodusent av batterier

I tillegg til personbiler, skal de også satse tungt på elektriske varebiler. Transit Custom kommer som elbil fra 2023. Deretter følger også nye Transit Courier som en helelektrisk variant i 2024.

Disse blir også tilgjengelig i elektriske personbilutgaver, som flerbruksbilene Tourneo Custom og Tourneo Courier.

Ford annonserte også i dag at det jobbes med ett nytt industriledende joint venture-selskap i Tyrkia. Dette skal etter planen bli en av de største fabrikkene for produksjon av batterier til elbiler i hele Europa.

Digre Explorer skal også bli elektrisk

Video: Fords digre pickup skal også bli elbil