Må du skrote elbilen på grunn av batteriene? Dette sier eksperten

Hva skjer når bilen begynner å bli noe år? Se video:

Med elbilenes inntog i det norske markedet, har det også kommet en del nye problemstillinger.

Mye handler om rekkevidde og lading. Men mange er også usikre på selve batteriene. Nærmere bestemt hvor lenge de holder – og om du etter noen år risikerer å måtte vrake bilen, fordi batteriene blir for svekket.

For batteripakken i en elbil koster penger. Mye penger. Og i mange tilfeller vil det neppe lønne seg å bytte batteriene i en bil som har fått noen år på nakken.

Gjenvinningsstasjon

Brooms bilekspert Benny Christensen har besvart veldig mange spørsmål rundt dette etter hvert. I vår nye video-serie «Elbilskolen» er dette med levetid på batteriene et naturlig tema. Og Benny har like godt tatt turen til en gjenvinningsstasjon.

– Mange har jo fryktet at elbilbatteriene ville ende opp her, kanskje bare etter noen få år. Og hva gjør du som elbileier da? Det har vært en viktig problemstilling, særlig i elbilenes «barndom». Derfor tenker jeg også det er viktig å belyse dette, sier Benny.

Her bor de som kjøper færrest elbiler i Norge

Batteripakken utgjør en betydelig del av det en elbil koster. Dermed blir det også kostbart hvis denne en dag må byttes.
Batteripakken utgjør en betydelig del av det en elbil koster. Dermed blir det også kostbart hvis denne en dag må byttes.

Moderne i går – gammeldags i dag

Han kommer også innom en annen problemstilling: Nemlig timingen rundt det å kjøpe elbil. Det er ikke alltid så enkelt å vite hva som er best, når mye forandrer seg fort:

– Det skjer en rivende teknologisk utvikling på dette området. Nå jobber både batteri- og bilprodusenter for fullt med å gjøre batteriene mer effektive, lettere, mer kompakte – og billigere. Dessuten raskere å lade. Når teknologien går fremover, vil også det som var moderne i går, fort kunne oppfattes som gammeldags.

Ny teknologi gjør ladingen mye raskere

Vil alltid komme noe nytt og bedre

– Hva skal man gjøre da? Sitte på gjerdet og vente?

– Nei, jeg mener det er en dårlig strategi. Skal du leve etter det prinsippet, er det jo livsfarlig å kjøpe alt av teknologi. Tenk bare på det som har skjedd med ting som flatskjermer og mobiltelefoner de siste 10-20 årene. Hvis du skulle vente på det neste som kom der, ville du jo aldri få kjøpt noe – og heller ikke blitt med på en spennende og rivende utvikling. Det vil alltid komme noe som er nytt og bedre. Men det synes jeg ikke er noe argument mot å kjøpe nå, hvis det er elbil man vil ha, sier Benny.

Finner Benny noen elbilbatterier på gjenvinningsstasjonen? Få det med deg i videoen øverst i denne artikkelen.

Dette skal bli Europas billigste elbil

Video: Her er det faktisk meningen at du skal skifte batteripakken