Så langt i år er antall bilinnbrudd redusert med ti prosent, sammenlignet med samme periode i fjor. Her har kriminelle vært på ferde inne i en BMW. Foto: Politiet.
Så langt i år er antall bilinnbrudd redusert med ti prosent, sammenlignet med samme periode i fjor. Her har kriminelle vært på ferde inne i en BMW. Foto: Politiet.

Utenlandske kriminelle har fått det tøffere i år

Dermed har også antall innbrudd i bil gått ned.

Korona-pandemien påvirker svært mye i samfunnet, også kriminalstatistikken.

Nå viser nye forsikringstall at antall bilinnbrudd har gått ned i år. Streng grensekontroll og langt færre reiser til en fornøyelsespark i Sverige bidrar til å gi nedgang i biler som tømmes for verdisaker.

De tre første kvartalene i år ble det nemlig meldt inn 3.856 bilinnbrudd til forsikringsselskapene. Det viser tall fra bransjeorganisasjonen Finans Norge.

På samme tid i fjor var det til sammenligning meldt 4.296 innbrudd.

Sjekkes mer

– Nedgangen på hele 10 prosent er gledelig, men ikke helt uventet, sier informasjonssjef Sigmund Clementz i forsikringsselskapet If.

Sigmund Clementz er informasjonssjef i If
Sigmund Clementz er informasjonssjef i If

– Dette er det to grunner til: Mobile vinningskriminelle fra utlandet har fått vanskeligere arbeidsforhold med strengere grensekontroll. Biler og personer sjekkes i større grad under koronasituasjonen, og ikke bare i Norge. En annen grunn er at få har besøkt Gøteborg i sommerferien i år, av naturlige grunner. Her er det hver sommer mange bilinnbrudd, særlig på parkeringsområdene og P-husene rundt fornøyelsesparken Liseberg. Den har holdt stengt, sier Clementz, i en pressemelding.

– Det eneste som nytter er å låse inn bilen

Svært mange nordmenn har hatt innbrudd i bilen mens de har besøkt fornøyelsesparken Liseberg i Gøteborg. Der finner vi også noe av forklaringen på at antall bilinnbrudd har gått ned i år.
Svært mange nordmenn har hatt innbrudd i bilen mens de har besøkt fornøyelsesparken Liseberg i Gøteborg. Der finner vi også noe av forklaringen på at antall bilinnbrudd har gått ned i år. Foto: NIKLAS LARSSON

Vanskeligere arbeidsforhold

Når noen bryter seg inn i en bil, er det som regel for å ta gjenstander som ligger i bilen – eller for å stjele verdifulle deler. En gjenganger her har vært ratt med airbag og infotainmentsystemer.

Det er ingen hemmelighet at det siste i stor grad gjøres av kriminelle fra Øst-Europa. De kan bevege seg hurtig over store områder og er ofte godt organisert. Men også de har fått vanskeligere arbeidsforhold i 2020.

Politiet advarte: Banden hadde flyttet seg

Å finne bilen sin slik er aldri hyggelig, årlig blir det rapportert inn flere tusen bilinnbrudd til forsikringsselskapene.
Å finne bilen sin slik er aldri hyggelig, årlig blir det rapportert inn flere tusen bilinnbrudd til forsikringsselskapene.

– Tøm bilen før tyven gjør det

Clementz i If råder alle bileiere om å ikke friste tyvene unødvendig:

– Ikke la verdisaker ligge fremme og synlig i bilen, slikt som dyr elektronikk, merkeklær eller håndvesker. Har du stasjonsvogn, bør du unngå å dra trekket over bagasjen. Da pirrer du nysgjerrigheten til tyven. Oppsummert i en velkjent setning: Tøm bilen før tyven gjør det, avslutter Sigmund Clementz.

BMW-eier sov i bilen – så kom tyvene

Video: Jussi slet med ryggen, sjekk hva han begynte med da