Nei –det er slett ikke tilfeldig hvordan den nye bilen din lukter innvendig.
Nei –det er slett ikke tilfeldig hvordan den nye bilen din lukter innvendig.

Jobben hennes er å lukte på biler

Dette må være en av de særeste jobbene i bilbransjen.

Lukt er en viktig sans, som vi noen ganger kanskje tar litt for gitt?

Bare tenk deg om kommer hjem etter en treningsøkt, våt, sliten og kald og det lukter fersk gjærbakst over hele huset når du åpner døren. Eller når du har tatt juletreet inn i stuen – for ikke å snakke om ribbe, eller pinnekjøtt. Eller når du kommer inn på en bensinstasjon og lukten av nystekte boller slår imot deg. Da settes viljestyrken virkelig på prøve …

En annen lukt som er viktig for mange av oss som driver med bil, er lukten av nettopp bil. Ikke bare skal den friste oss til å handle når vi prøvesitter eller prøvekjører den. Den følger også med underveis.

Innimellom ser man også i bruktbilannonser at bilen fortsatt «lukter som ny».

Komfort og velvære

Hvordan en bil lukter er som du sikkert forstår langt fra tilfeldig.

Audi har for eksempel hatt et eget en forskingsteam som har jobbet bare med hvordan bilen lukter – og kanskje vel så viktig – ikke lukter, helt siden 1985.

En av bransjens særeste jobber. Men viktig likevel. Audis
En av bransjens særeste jobber. Men viktig likevel. Audis "Nose team" på jobb.

Dette teamet jobber på fulltid med lukten av Audi. Nye materialer blir stadig introduser i setestopping, skinn og stofftrekk som skal være brannhemmende, det samme med lydisolasjonsmateriale og ulike typer lim og annen kjemi.

En ting er hvordan dette lukter i normaltemperaturer. En annen ting er hvordan det lukter når du åpner bildøra etter at bilen har stått for eksempel en dag på stranden i solsteiken.

Audi mener at nettopp lukten i bilen er en del av kundens opplevelse av komfort og velvære. Om kunden irriterer seg over lukten, kan han eller hun bli stresset. Det er selvsagt ikke ønskelig.

Denne tabben kommer mange til å gjøre i sommer

Litt sær jobb?

Lukten som oppstår i en bil kommer av gasser de ulike materialene avgir. Lukt-teamet sørger for at disse ikke er skadelige eller irriterende på noen måte.

I videoen under kan du se hvordan forskerne jobber med å lukte på ting i ulike glass og bokser. Dette er materialprøver som kommer fra designteamet.

Så dette med lukt er med helt fra starten av i utviklingen av en ny bil.

"Nese-laget"

Når man erfarer hvor stort fokus og hvor mye ressurser det legges helt ned på detaljnivå, forstår man at utviklingen av nye biler ofte beløper seg til astronomiske summer.

Vi våger påstanden at luktforskerne som på fint heter "The Audi Odor Team", men internt kalles "Nose team", kanskje har en av de særeste jobbene i bilbransjen.

Les også: Rustbeskytte bilen? Det kan faktisk være en dårlig idé

Video: Bli med Audis "Nose Team" på jobb: