Nå lukter det vondt i mange biler – så enkelt får du det bort

Eksperten vet råd. Se video:

Klimaanlegg eller aircondition har etter hvert blitt standard på de aller, aller fleste nye biler. Dette er gull verdt på varme dager og viktig for både komfort og sikkerhet.

Men som noen gjerne oppdager i disse dager når det begynner å bli varmt i været: Luften som kommer ut av dysene i bilen er ikke alltid bare kjølig, den kan også lukte surt.

Som regel skyldes det at det har satt seg sopp, mugg og/eller bakterier inne i selve anlegget.

Sette bort – eller gjøre selv

Dette vil ikke gå over av seg selv. Da har du to valg: Du kan sette bilen på et verksted og få tatt en såkalt AC-rens der, det koster gjerne rundt en tusenlapp. Eller du kan gjøre jobben selv.

Bjørn-Aage Bredal er såkalt IDA CD-SV-sertifisert detailer og en av dem i Norge som vet mest om hvordan man best tar vare på bilen sin. Han har "oppskriften" på det meste rundt bil, også dette.

Nå legger de ned verdens billigste bil

Denne lille sprayboksen kan gjøre underverker for lukten inne i bilen.
Denne lille sprayboksen kan gjøre underverker for lukten inne i bilen.

Gjort på et kvarter

– Ja, det er ikke vanskelig å få bukt med dette problemet selv. Hvis du har en dampvasker, kan du rett og slett dampe klimaanlegget i bilen – og få bort det som skaper vond lukt. Har du ikke dampvasker, kan du kjøpe en boks med antiseptisk spray. Her er det mange forskjellige typer på markedet, både pris og virkning kan nok variere en hel del. Personlig sverger jeg til produkter uten sterk parfymelukt. Poenget her er å få bort den vonde lukten, ikke kamuflere den, sier Bredal.

Hele jobben er gjort på under et kvarter og er svært enkel. Her får du rett og slett ikke gjort noe galt.

Hvordan du gjør det, ser du i videoen øverst i denne artikkelen.

Mangler bilen aircondition? Det kan heldigvis løses

Video: 30 tips – slik får du den blankeste bilen i gata