Frem til nå har du måttet ha med førerkortet hver gang du har kjørt bil. Men nå har en app erstattet dette. Og den er en suksess!
Frem til nå har du måttet ha med førerkortet hver gang du har kjørt bil. Men nå har en app erstattet dette. Og den er en suksess! Foto: Scanpix

Over en million nordmenn slipper å ha med førerkortet

Den digitale versjonen er en knallsuksess.

1. oktober lanserte Statens vegvesen en helt ny førerkort-app. På denne måten har man alltid med seg førerkortet på mobilen – og slipper å huske det fysiske plastkortet.

Og det har tatt av! I løpet av det første døgnet hadde hele 670.000 brukere lastet ned den nye "appen for lappen".

– Vi visste at dette kom til å bli populært, men interessen og trafikken overgår det meste. Vi er glade for at folk setter pris på tjenesten, sa direktør Bodil Rønning Dreyer i Statens vegvesen, da tjenesten akkurat var i gang.

Nesten halvparten har lastet ned

2,2 millioner førerkortinnehavere kan bruke det nye digitale førerkortet. Nå har nesten halvparten av alle disse tatt i bruk (l)appen.

– Hele lanseringen har gått uproblematisk. Vi har også arbeidet fortløpende med å justere og tilpasse løsningen. Et spesielt fokus er satt på sikkerheten, sier Dreyer.

Bilen skal overvåke deg – se hva de kommer med nå

Nå får du førerkortet ditt som egen app fra Statens Vegvesen enten du er på iPhone eller Android-telefon. Appen kan kun brukes som gyldig legitimasjon ved evt trafikkontroll.
Nå får du førerkortet ditt som egen app fra Statens Vegvesen enten du er på iPhone eller Android-telefon. Appen kan kun brukes som gyldig legitimasjon ved evt trafikkontroll. Foto: Scanpix

Må ha digitalt bilde

Seks av ti som har lastet ned appen er menn. Den eldste brukeren av tjenesten er 97 år, og det er totalt 42 personer som er over 90 år.

Noen får ikke tatt i bruk appen fordi at det ikke ligger et digitalt bilde i Vegvesenets system. Digitalt førerkort kan bare benyttes på én telefon om gangen. For iPhone må du ha iOS-versjon 9.0 eller nyere, mens Android-brukere må ha versjon 6.0 eller nyere.

Interessen og trafikken disse ukene overgår det meste.

Broom-Vegard mistet førerkortet: Her er hans historie

Bare gyldig i Norge

Arbeidet med å utvikle løsningen startet for ti måneder siden. Forklaringen på den raske utviklingen, er at Norge har et moderne og funksjonelt førerkortregister (Autosys) å bygge tjenester på.

Det digitale førerkortet er gyldig dokumentasjon på dine førerrettigheter. Du trenger ikke å ha med plastkortet i tillegg.Men brukerne bør være obs på at digitalt førerkort er foreløpig bare gyldig i Norge og som legitimasjon dersom du blir stoppet i trafikkontroll. Skal du leie bil – i Norge eller utlandet – vil du fortsatt i en periode måtte vise fram plastkortet.

Nå er det enklere å sjekke om førerkortet er gyldig

Se video: Hjemme i Norge ville dette vært katastrofe for førerkortet...