Snøen har gjort mai-comeback flere steder i Sør-Norge i dag. Det gir særlige utfordringer for de som allerede har skiftet til sommerdekk.
Snøen har gjort mai-comeback flere steder i Sør-Norge i dag. Det gir særlige utfordringer for de som allerede har skiftet til sommerdekk. Foto: Broom

Du kan kjøre med piggdekk – selv om det egentlig ikke er lov

Nå er fristen ute i hele landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

1. mai var siste frist for å få av piggdekkene i landets tre nordligste fylker. For resten av landet var fristen i år to dager tidligere.

Det er påsken som styrer når piggdekkene skal av bilene i Sør- og Midt-Norge. Første mandag etter 2. påskedag er dagen.

Regelen er klar og tydelig, men det er jo ikke alltid været forholder seg til reglene.

Dermed kommer den samme problemstillingen opp igjen hver vår: Nemlig at du risikerer å legge om for tidlig og møter vinterføre med sommerdekk på bilen. Slik mange gjør flere steder i Norge akkurat nå.

Henger seg opp i datoene

– Det er veldig kjedelig, og her må du naturligvis ikke ta noen sjanser. Det som er viktig her, er at du skal være skodd etter forholdene, ikke etter kalenderen. Det er slett ikke uvanlig at det kommer en periode med kuldegrader og snøfall i flere deler av landet, tidlig i mai. Da må du absolutt ikke ta sjansen på å kjøre med sommerdekk, sier Brooms bilekspert Benny Christensen.

Hvert år får han flere spørsmål til ekspert-tjenesten Spør Benny rundt dette.

– Det er tydelig at mange henger seg for mye opp i datoene. De frykter gebyr med en gang fristen er over og skifter derfor dekk uten å tenke seg om. Men det er ikke slik politiet følger opp dette. De bruker skjønn. Og tro meg: Det er mye verre å kjøre med sommerdekk på glatte veier, enn å være ekstra forsiktig og bruke piggdekkene litt lenger for å være på den sikre siden, sier Benny.

Husk dette når du skal skifte dekk

Plutselig snøfall gjør at mange kan få problemer på veiene. S
Plutselig snøfall gjør at mange kan få problemer på veiene. S Foto: Scanpix

Trenger å bli luket ut

Derfor: Hvis du kan sannsynliggjøre at du faktisk har bruk for piggdekk, skal det nok veldig mye til for at du får problemer, om du blir stoppet. Det er ikke dette politiet ønsker å slå ned på.

– Problemet er de som bare er sløve og som utsetter dekkskiftet altfor lenge. Det er slett ikke uvanlig å høre "knasende" piggdekklyd langt utover i mai, ja lenger også. De trenger å bli luket ut og det er jeg heller ikke i tvil om at politiet har fokus på. Men det er noe helt annet med de første dagene i mai, sier Benny.

Mikkel vil ta med grombilen på ekspedisjon

Lar være å skifte dekk

Mens det altså er en klar regel for når piggdekkene må av, finnes det ikke noe tilsvarende for piggfrie vinterdekk. De kan man derfor lovlig bruke gjennom hele sommeren.

Det er det også mange som gjør. Ulike undersøkelser indikerer at så mye som én av fem bilister lar være å skifte til sommerdekk.

– Det er faktisk et betydelig problem for trafikksikkerheten. Vinterdekkene har nemlig mye mykere gummiblanding enn sommerdekk. Det gjør at bilen får vesentlig dårligere kjøreegenskaper med vinterdekk på sommeren. Dette gjelder både i svinger, ved nedbremsing og ved økt fare for vannplaning. Derfor bør du legge om til sommerdekk så fort dette er forsvarlig, avslutter Benny.

I denne norske byen nekter de å droppe piggene

Se video: Så lite smart er det med vinterdekk på sommeren