Derfor har denne bilen ratt i baksetet

GÖTEBORG (Broom/TV 2): Volvo tester ut helt nytt system.

To ratt i en bil er ikke helt vanlig, men Volvo her en god grunn til å gjøre det på denne måten.
To ratt i en bil er ikke helt vanlig, men Volvo her en god grunn til å gjøre det på denne måten.

Ratt i baksetet? Det høres kanskje ut som en litt for tidlig aprilspøk, med det er det ikke. Dette handler om noe langt alvorligere. Noe som om få år vil være standard i alle nye Volvoer.

Bilbransjen jobber intenst med å utvikle teknologi som skal få ned antall ulykker og dødsfall i trafikken.

Volvo er en av de mest ambisiøse av alle. De har sin "null visjon" fra 2008 om at ingen skal bli hardt skadd eller drept i deres biler fra 2020.

For bare noen dager siden slapp Volvo nyheten om at de velger å redusere topphastigheten i sine biler til maksimalt 180 km/t. Det gikk ikke helt upåaktet hen, for å si det pent.

Men Volvo har mer i vente. De har allerede sagt at neste generasjoner biler fra konsernet vil komme med overvåkning av føreren.

Mange ting som kan distrahere.

– Ja, det stemmer sier Tove Andersson som jobber nettopp med sikkerhet hos Volvo.

Vi møter henne i Göteborg, der Volvo har invitert til en presentasjon av noe av det de driver med på sikkerhetsfronten.

– Veldig mange bilulykker skyldes menneskelig svikt. Ofte distraksjoner av ulike slag, forklarer hun videre.

Det er mange ting som kan distrahere oss når vi kjører bil. Det vil vi prøve å gjøre noe med, sier Tove Andersson som jobber med sikkerhet hos Volvo.
Det er mange ting som kan distrahere oss når vi kjører bil. Det vil vi prøve å gjøre noe med, sier Tove Andersson som jobber med sikkerhet hos Volvo.

– Det er mange ting som kan distrahere oss når vi kjører bil. Alle som har kjørt med små barn i baksetet vet sikkert det. Andre ting som kan distrahere oss er samtaler med andre i bilen, mobiltelefonen, det at man er trøtt / sovner eller påvirket av rus. Alt dette er eksempler på ulike distraksjoner som er farlige i trafikken.

– Dette har vi bestemt oss for å gjøre noe med, sier hun og legger til.

– Volvo vil derfor installere kupékameraer og andre sensorer som overvåker føreren. Dette skal gjøre det mulig for bilen selv å gripe inn dersom en åpenbart påvirket eller distrahert fører ikke reagerer på advarselsignaler, og dermed risikerer å havne i en alvorlig trafikkulykke.

Etter det vi forstår skal disse kameraene og sensorene fange opp mangel på styremanøvrering i lang tid, bilførere som har øynene lukket eller glipper med øynene, eller vendt blikket bort fra veien i lengre perioder, vingling i veien og kryssing av veimerking / striper i kjørefeltet eller betydelig forsinkede reaksjonstider.

Så mye sikrere er det å kjøre ny bil

Kan kjøres fra baksetet

Om sjåføren ikke reagerer på varslene, vil Volvo on Call-systemet ringe opp, for å høre om alt er greit. Svares det ikke da, skal bilen svinge inn til siden og stoppe.

– Vi tester ut og forsker på disse systemene nå. Det er derfor denne bilen har to ratt, forteller Andersson videre.

– Da kan den rett og slett kjøres forsvarlig fra baksetet, mens vi forsker på og tester ut hvordan vi kan få dette til å fungere så optimalt som overhodet mulig med en u-fokusert person på førerplassen , utdyper Andersson.

Volvo har holdt på med testing en god stund allerede, men det er også mye finjustering og kalibrering som fortsatt må gjøres før systemet kan taes i bruk.

Detaljer om det nøyaktige antallet kameraer og sensorer og hvordan de vil være plassert i kupeen, er ennå ikke klare.

Enn så lenge brukes vanlige videokameraer som er festet i ulike steder i bilen til testene. Å fange førerens øyne på en god måte er etter det vi erfarer viktig. Bagasjerommet i testbilen ser også mer ut som ett datarom enn et bagasjerom. Det hele ser både litt kaotisk og rotete ut. Foreløpig.

Hårete mål: – Ingen skal dø i våre biler

Ønsker diskusjon

Innføringen av disse kameraene i Volvos modeller vil innledes med neste generasjon av Volvo Cars’ skalerbare plattform, SPA 2, tidlig i 2020-årene. Så det er fortsatt litt tid til å teste ut systemene før det slippes. Men ikke veldig mye.

Med disse nye og banebrytende funksjonene som nå kommer ønsker Volvo også å innlede en diskusjon om hvorvidt bilprodusenter har rett – eller kanskje til og med en forpliktelse – til å installere teknologi i biler som endrer førernes kjøreadferd.

Både toppfartbegrensningen som kommer fra 2020 og installasjonen av kupékameraer og sensorer illustrerer hvordan bilprodusenter, ved å fremme bedre føreradferd, kan ta et aktivt ansvar for målet å oppnå null dødsfall i trafikken.

Les også: Norsk favoritt får en viktig nyhet

Video: Her oppdager bilen at det snart smeller