Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei. Vil du si at Jaguars XF er en god modell? Har sett litt på denne:

https://www.finn.no/car/used/ad.html

Tror du det er et kurant kjøp? Mvh Nikolai.

Benny svarer:

Hei Nikolai! Jeg har sans for biler som skiller seg litt fra mengden, Jaguar XF er absolutt en av dem.

Jeg mener at dette et godt alternativ til BMW 5-serie, Audi A6 og Mercedes E-klasse. Ikke det at det er noe galt med dem. Det er både pene, stort sett gode og kurante biler. Men det går jo fort 13 på dusinet her – minst. Det gjør det ikke med en Jaguar XF.

Stasjonsvogna er også en ganske sjelden sak. Den har en litt spesiell forhistorie. Det tok nemlig uvanlig lang tid før den kom på markedet. Jaguar startet med sedanutgaven av XF tilbake i 2008. I 2011 fikk den en facelift og i 2012 var det endelig klart for stasjonsvogn. Da var nok XF i manges øyne "ferdigsolgt". Det går ikke veldig mange XF stasjonsvogn på norske veier.

Men lekker, det er den. Det som ofte skjer når en versjon kommer såpass sent i livsløpet, er at det hele kan se litt "påklistret" ut. Det synes jeg Jaguar elegant styrte unna med XF stasjonsvogn. Dette er helt klart en av de mest vellykkede stasjonsvogndesignene i denne klassen.

Innvendig er det ikke nedtur, men der merkes alderen mye bedre. Jaguar var litt frakjørt på interiørdesign og infotainmentløsninger på denne tiden. Der var flere av premiumkonkurrentene bedre.

Ingen økte mer enn Jaguar i Norge i fjor

Ikke riktig like vellykket inni som utenpå – synes vi.
Ikke riktig like vellykket inni som utenpå – synes vi.

Mange biler ut i markedet

Som du helt sikkert har oppdaget i bruktmarkedet, er prisene langt fra avskrekkende. Den konkrete bilen du sender link på, er fra 2013, den har gått 94.000 kilometer og prisantydning er på 299.000 kroner.

Nettopp alder er sentral her. Den betyr at nybilgarantien på fem år er over. Derfor er det viktig at du forsøker å få med mest mulig bruktbilgaranti her. Det kan ofte være et forhandlingsspørsmål med selger. Denne bilen står hos en merkeforhandler, det er et godt utgangspunkt.

Noe å se opp for? Ja, første generasjon XF var ikke en feilfri bil. Det har blant annet vært gjentatte feil med ting som kjørelys og innebelysning. Mange har opplevd å ikke få start. Det har vært en elektrisk feil med girvelgeren. Enten er den byttet, eller så må man belage seg på å gjøre det i nær framtid.

På en del biler har tanklokket gått i vranglås og lar seg ikke åpne. En del biler har også hatt bakaksel-havari. Hør nøye etter ulyd og sjekk for lekkasjer ved prøvekjøring.

Selvfølgelig skal en slik rasekatt ha komplett servicehistorikk og god eierhistorikk. En ekstra sjekk av dekk, forstilling og bremser hører også med. Sammen med en nøye kontroll av at alle elektriske funksjoner virker som de skal. Alt fra varmeseter til klimaanlegg.

Har du en god følelse etter å ha sjekket alt dette, er jeg ikke redd for å anbefale kjøp.

Helt til slutt: Jaguar selger nå rekordmange biler i Norge. Det skyldes suksessen med elektriske I-Pace. Her er det også en god del "gamle" Jaguar-kunder som bytter over til elbil. Det betyr at det kommer en god del Jaguarer ut i bruktmarkedet. Det gjør prisbildet litt uoversiktlig nå, derfor anbefaler jeg en litt grundig sjekk av hva tilsvarende biler ligger ute til salgs for. Her er det nok også bedre prutningsmonn enn vanlig, særlig fra private selgere.

Klikk her for brukt Jaguar XF på Broommarked

Klikk her for brukt Jaguar XF på Finn

Vi gjør oppmerksom på at Broommarked og Broom har samme eier.

Les mer om brukte Jaguar her:

En hund etter Jaguar? Med lanseringen av elektriske I-Pace har merket fått en skikkelig opptur i Norge.
En hund etter Jaguar? Med lanseringen av elektriske I-Pace har merket fått en skikkelig opptur i Norge.

Les også: Sjekk hva Kristoffer betalte for drømmebilen i USA

Stort arkiv

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen.

Velkommen – og lykke til!

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under

Se video av elektriske I-Pace under: