Familien ser på en bruktbil som har gått som leiebil. Er det skummelt?
Familien ser på en bruktbil som har gått som leiebil. Er det skummelt?

Noen bruktbiler har vært kjørt av veldig mange

Men er det skummelt å kjøpe en tidligere leiebil?

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I «Spør Benny»-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei Benny, familien trenger bil med stort bagasjerom og vi synes Peugeot 308 SW (årgang '16) Active med panoramatak ser bra ut. Bilen vi har blinket ut har gått 29.000 km og er ganske nøyaktig tre år gammel. Manuell med 1,2-liter og 130 hk bensin.

Alt vel så langt, men nå har jeg funnet ut at den har gått som leiebil tidligere... Er dette et stort minus?? Vi er blitt veldig usikre.

Forhandler gir oss 30.000 for vår ganske slitne Astra fra 2005 med høy kilometerstand. Den har tjent oss veldig bra de siste 8 årene og totalpris for Peugoten blir da 168.000,-. Det er 2 år/100.000 km igjen av garantien.

Håper du har mulighet til å svare.

Mvh, Åsmund m/familie

Benny svarer:

Heisann, Åsmund – svar skal bli! Peugeot 308 SW er både en pen, praktisk og komfortabel bil. Dere vil merke stor forskjell her fra Opel Astraen dere har i dag. Selv om den også har vært en trofast venn, så har bilverdenen gått framover siden den var ny.

Som leiebil har bilen du ser på hatt mange ulike brukere. Det synes mange, dere inkludert, er litt skummelt. Men jeg mener at det skal den tåle og at ikke det skal bety noen økt risiko i form av senskader etc.

Sjekk nøye at bilen ser hel, ryddig og pen ut både utvendig og innvendig – og ikke har vært omlakkert eller skadet på noen måte. På en så ny bil skal servicehistorikken også være helt komplett. Det ville jeg også sjekket litt nøye. Er den ikke det, kan du få trøbbel med garantien.

Er alt dette i orden, og det er det nok, så ser ikke jeg noen problemer her. Det er neppe noen som leier en 308 SW for å grisekjøre ...

Du sier ikke noe om hvor den har vært stasjonert, men den har trolig blitt brukt av turister og forretningsfolk som har hatt behov for bil over en kortere periode. Det hender innimellom også at firmaer leier inn biler til for eksempel konsulenter, som har dem i flere måneder måneder om gangen. Da blir det færre brukere og gjerne heller ikke så høy kilometerstand.

For bilen du har sett på har etter min mening uvanlig lav kilometerstand, til leiebil å være. Under 10.000 kjørte kilometer i året må tyde på at bilen har hatt en del "ståtid". På leiebiler er det "ute og kjøre-tid" som gir penger i kassa. Selv om det sikkert kan være ulike grunner til at den ikke har gått mer.

Ofte har leiebiler en ganske høy kjørelengde på bare få måneder. Dette speiles jo da i prisen, som igjen gjør at man får en ganske så ny bil til en hyggelig pris. Leiebiler kan absolutt være smarte kjøp om man gjør en litt grundig sjekk-jobb i forkant av kjøpet.​

Det at det fortsatt er nybilgaranti igjen på den, trekker så klart opp. Det er betryggende å ta med seg videre. Om du fortsatt føler deg usikker, så få en tilstandsrapport eller få tatt en NAF-test på bilen. Ser dette også greit ut hadde jeg ikke vært redd for å kjøpe en slik bil.

Jeg har riktignok ikke sett hverken den nye eller den gamle bilen her, men på meg så virker også mellomlegget helt greit.

Så her dere lyst på denne bilen så ser jeg ingen grunn til ikke å kjøpe den. Lykke til med valget!

Les også: Det finnes råd – selv om garantien er over

Stort arkiv

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under:

Les også: Drømmebil for deg som sliter med å bli voksen

Video: Sjekk ut denne Peugeot nyheten!