Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei Benny. Jeg har en Toyota Starlet, en 1997-modell, som ikke har servo eller aircondition. Bilen har nylig fått ny dynamo. og dynamoreim.

Etter en stund begynte bilen å hyle. Når den hyler, blir lysene foran svakere enn når den er stille. Det er irriterende for den skriker ganske ofte. Kan et batteri som er litt dårlig være en forklaring på at dynamoen går tungt, så det forårsaker skriking i dynamoreima?

Håper på en tilbakemelding fra deg, ettersom det er ubehagelig at bilen skriker og hyler kl. 03:00 på morgenen, når jeg drar på jobb. Er redd jeg vekker alle naboene...

Benny svarer:

Heisann! Toyota Starlet, du. Det er en liten "røver" og det er slett ikke hver dag, eller hver uke, jeg får spørsmål om denne. Dette var jo forgjengeren til Toyota Yaris, begynner å bli noen år siden den kom.

En ganske uskyldig dynamoreim kan lage noe helt vanvittig med lyd. Høy og skjærende, så jeg har full forståelse for at du gjerne vil få gjort noe med dette. Naboene dine vil sikkert også bli glade for det. Klokka 03.00 er litt tidlig å bli vekket...

Du sier at både dynamo og dynamoreim nylig er byttet. Jeg tror nok allikevel at det er her feilen ligger. Det kan være at det er noe feil med den nye dynamoen – og at et lager som holder på å skjære seg lager lyden. Som du selv er inne på, kan også et batteri som er nesten utladet gjøre at dynamoen arbeider tungt, og gjøre at reima slurer. I noen få tilfeller. Som oftest skyldes det at reima er slakk.

Det at lysstyrken svekkes når bilen hyler, tyder også på at det er dynamoreima som slurer. Da lader ikke bilen som den skal. Ladespenningen går ned og spenningen ut til lysene reduseres også. Da vil de lyse svakere.

Så det første jeg ville sjekket her er reima. Kan den ha strukket seg noe og blitt for slakk? Kan du ha fått feil reim?

Dette er uansett veldig enkelt både å sjekke og å gjøre noe med. Ikke er det dyrt heller om du må bytte den igjen. Mest sannsynlig holder det bare å stramme den. Jeg tror det er så enkelt, inntil det motsatte er bevist.

Det du også bør sjekke er at reima går rett. Altså at reimhjulene står på linje. Blir det en liten vinkel her, slurer og hyler reima og den blir fort slitt og ødelagt. Dette skyldes som regel at man har fått feil dynamo, som ikke passer helt. Den passer i festene, men reimhjulet blir stående for langt ut, eller inn.

Jeg vil absolutt anbefale deg å få gjort noe med dette fort – før du pådrar deg hele nabolagets vrede og før reima ryker. Da ingen av delene er spesielt hyggelige en veldig tidlig morgen...

Ønsker deg lykke til med bil som ikke hyler!​

Les også: Dette går først i stykker på bilen din

Stort arkiv

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under:

Les også: Nå skal bilen bestemme hvor fort du kan få kjøre

Video: Denne Toyotaen er heller ikke helt ny.