Tesla-sjef Elon Musk leverer som han har lovet. Tesla går med overskudd for første gang på to år.
Tesla-sjef Elon Musk leverer som han har lovet. Tesla går med overskudd for første gang på to år. Foto: Scanpix.

Tesla slår knallhardt tilbake

Trosser skeptikerne, første overskudd på to år.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tesla har lenge vært et salgsmessig eventyr her hjemme. Ingen kjøper flere Teslaer enn oss nordmenn, i forhold til folketall.

Økonomisk sett har det derimot vært veldig mange skjær i sjøen. Pengene har rent ut av kassen i høyt tempo.

Fjoråret var blodrødt. Da tapte de millioner, hver dag. Det kunne ikke fortsette, og Tesla-eier Elon Musk har hele tiden forsikret aksjemarkedet om at selskapet skulle snu til positive tall fra tredje kvartal i år.

Opp 15 prosent

Svært mange har stilt seg tvilende til det, men da Tesla sent i går norsk tid la fram kvartalsresultatet sitt, viste det seg at Musk holder ord. Tesla la nemlig fram et pluss på 311 millioner dollar, eller rundt 2,5 milliarder kroner.

Dette ble svært godt mottatt i markedet, Tesla-aksjen steg som en rakett. En time etter at resultatet hadde blitt lagt frem, var den opp 15 prosent.

LES MER: Nå selger de plassen sin i Tesla-køen

400.000 reservasjoner

Dette er første gang på to år at Tesla klarer et pluss på driften. I mellomtiden har de tatt store investeringer rundt produksjonen av "folke-elbilen" Model 3. Dette er bilen som for alvor gjør Tesla til en volumprodusent av biler. Tesla hadde inne over 400.000 reservasjoner, allerede før bilen gikk i produksjon. Men de har hatt store problemer med å få fart på produksjonen.

Her har de lenge ligget bak målet. Tesla skulle vært oppe i 5.000 biler i uken tidlig på året, den målsetningen har blitt skjøvet fremover flere ganger. Men de siste månedene skal Tesla omsider ha klart å løse flere flaskehalser i produksjonen – og fått ut biler i langt høyere tempo enn tidligere. Dermed kommer også inntektene.

Model 3: Her er Broom på verdenspremieren

Model 3 blir en svært viktig bil for Tesla, nå har de endelig klart å få fart på produksjonen av den.
Model 3 blir en svært viktig bil for Tesla, nå har de endelig klart å få fart på produksjonen av den.

Revansj for Musk

For høyt profilerte Elon Musk er nok dette kvartalsresultatet også spesielt velkomment. Han har vært i hardt vær på grunn av flere forhold de siste månedene.

Flere kontroversielle utspill på Twitter har sådd tvil om Musk er egnet til å drive et så stort selskap som Tesla. Det har også blitt veldig mye støy i etterkant av at Musk gikk ut og sa han ville ta Tesla av børs. Der har også amerikanske myndigheter engasjert seg sterkt.

Det endte med at Elon Musk måtte godta en stor bot, og gå av som styreleder i Tesla. I en slik situasjon ville det vært ekstra problematisk om at han også hadde levert dårligere resultater enn lovet.

Nå kommer konkurrentene

Det hører også med til saken at Tesla i løpet av de neste 12 månedene vil møte langt tøffere konkurranse enn tidligere. Model S og Model X har i praksis ikke hatt en eneste reell konkurrent så langt. Det får de nå, først er elektriske SUV-er fra både Jaguar og Audi, en rekke andre konkurrenter er på vei.

Model 3 får også mange andre biler å bryne seg på. Da blir det helt avgjørende at Tesla faktisk klarer å levere ut biler til kundene, både de som allerede har bestilt og nye. I motsatt fall risikerer Tesla at utålmodige kjøpere velger andre merker.

Her er Tesla Model 3 i Bergen

Se video: Dro på langtur, slik endte det