Bak en garasjeport kan det åpenbare seg helt vidunderlige ting. Det er denne boka et bevis på.
Bak en garasjeport kan det åpenbare seg helt vidunderlige ting. Det er denne boka et bevis på.

Miriam stoppet ved gammel garasje – det ble til en bok

Bokanmeldelse: Her får du noen gode smakebiter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det begynte, som så mange andre ting, ved en ren tilfeldighet – Miriam Halstvedt nye bok om Norske garasjer:

– Jeg kjørte bil fra Bergen til Skien da det ble behov for å stoppe og strekke litt på beina, forteller Miriam.

– Da la jeg merke til et gammelt hus i en overgrodd hage, samt en liten murgarasje i hagen, hvor sementen hadde begynt å smuldre opp og falle fra hverandre.

– Vi gikk bort til den og gjennom de knuste vinduene på den mosegrodde garasjedørene, kunne jeg en se en gammel bil. En slik man ser på veteranbiltreff og i filmer med handling fra før krigen.

Vidunderlige ting

–Dette fungerte på en magnet på meg og en gnist ble tent, forteller Miriam til Broom.

Cover fra boken Norske garasjer
Cover fra boken Norske garasjer

Den gnisten har nå altså blitt til en bok om nettopp norske garasjer.

For snart forsto Miriam at garasjer kan være uendelig mye mer enn ordbokens definisjon som er: "Rom eller bygning for oppbevaring av kjøretøy".

Bak en garasjeport kan det åpenbare seg vidunderlige ting. Her kan det skjule seg hemmeligheter, minner, fascinerende historier, eventyr og drømmer. En garasje kan være så mangt; tempel, furtebu, roterom, verksted, stall, festlokale og bryggeri – bare for å nevne noe.

Og det er også dette boken handler om. Miriam har sammen med fotograf-pappaen sin, Tor Høvik, besøkt 60 forskjellige – veldig forskjellige, faktisk – norske garasjer.

Slik var det å kjøre elbil for 46 år siden

Her kan du være "kikker" ...

Smakebit fra kapittelet Porsche-garasjen. Faksimile fra Norske Garasjer.
Smakebit fra kapittelet Porsche-garasjen. Faksimile fra Norske Garasjer.

Har får vi være med inn for å se, for å høre historier om hvorfor ting ble som de ble, om drømmer, om håp og tanker.

Det er fascinerende lesing. Her kan man få være litt "kikker" og bli med innenfor dørene til folk som byr på seg selv, og som deler sine historier med oss.

En har bygget en stavkirke til bilen sin, en annen har blitt kastet ut av garasjen fordi datteren fikk seg hest, en har startet sin egen sykkelfabrikk, en annen har bryggeri i garasjen og selvfølgelig har mange biler, mopeder og motorsykler i sine garasjer. En har bygget seg en Coca-Cola-garasje, og slik kunne vi fortsatt ...

Noen er store, påkostede og dyre, andre er små og unnselige. Noen er ryddige, noen er rotete, men alle har sin egen sjarm og unike historie.

Tor Høviks fantastiske og stemningsfylte bilder underbygger sjarmen og særpreget – og gjør mye av boken. For vi vil jo se ... Og det får vi, for boken har mange flotte bilder som ofte sier mye mer enn hva ord kan.

Dette var hot – så ble det helt borte

Selvfølgelig handler garasje mye om bil, men slett ikke bare om det. Mangfoldet er stort. Faksimile fra Norske Garasjer.
Selvfølgelig handler garasje mye om bil, men slett ikke bare om det. Mangfoldet er stort. Faksimile fra Norske Garasjer.

Lengre historier

Miriams tekster er lettleste, korte og konkrete. Noen av historiene er så fascinerende at vi skulle ønske de var lengre... Det er mer et kompliment, enn kritikk. For det viser at utvalget av garasjer / historier har vært riktig. Men kanskje kunne det også vært noen færre garasjer og litt lengre historier på noen av de mest spennende – uten at boken hadde blitt dårligere av den grunn?

Uansett: Her får du over 380 sider proppfult av morsomt og allsidig garasjestoff! Vi mener at boken er et must for alle som har garasje eller har planer om å bygge garasje, eller for de av oss som er nysgjerrige på hva som skjules bak landets garasjeporter. Altså for de aller aller fleste av oss. Her får du både inspirasjon, underholdning og helt sikkert noen tips og ideer du kan ta med deg.

Verdensrekord i elbil-salg

Her er det en som har innredet garasjen sin som bryggeri og bilen står ute ... Faksimile fra Norske Garasjer.
Her er det en som har innredet garasjen sin som bryggeri og bilen står ute ... Faksimile fra Norske Garasjer.

Fyll kaffekoppen og nyt!

Boken er stor, tung og trykket på papir i god kvalitet og med stive permer. Layouten er enkel, grei, ryddig og passer boken fint. Dette er ikke en bok man nødvendigvis leser fra perm til perm. Har kan man bla, titte og lese litt der man vil.

Dette er heller ikke bok som blir ferdiglest og som settes i bokhylla og blir der. Denne kan tas fram igjen og igjen – man finner alltid noe nytt i et bilde, eller i en tekst som man ikke har sett før. Og den kan godt ligge på bordet selv om man få besøk. Bare det flotte coverbildet rettferdiggjør det. Men ikke regn med at den får ligge i fred...

Dette er en bok som gir deg lyst til å sette over kaffen, finne fram litt sjokolade og innta godstolen for en avslappende stund med god garasje-underholdning!

Les også: – Mange av oss er oppvokst med en slik mellom beina

Video: Garasjen til Roger er 250 kvadratmeter!