– Det er høst og dermed på tide å bytte viskerblader på bilen for å sikre best mulig sikt, sier Broom-Benny.
– Det er høst og dermed på tide å bytte viskerblader på bilen for å sikre best mulig sikt, sier Broom-Benny.

Det er NÅ du skal bytte disse

Høsten er krevende nok som den er.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det har blitt den tiden på året igjen. Den med høststormer, blader som faller fra trærne og tidvis store nedbørsmengder.

Det har også blitt mye mindre lys enn i sommerhalvåret. Det er mørkt på morgenen og et godt stykke utover formiddagen – og det blir også tidlig mørkt på kveldene.

Dermed blir det også mer krevende å kjøre bil. Da er det ikke minst viktig at du sørger for at alt er på stell på bilen.

God sikt er grunnleggende viktig her, men dessverre er det slik at mange drøyer altfor lenge med å skifte viskerblader.

Dårlige viskerblader som legger igjen striper på ruta er utrolig irriterende og også slitsomt å kjøre med.

Beskjeden investering

En ting er at det er irriterende, en annen ting er at det kan være trafikkfarlig. Særlig i mørke, med våt asfalt og i motlys.

– Viskerblader er på de aller fleste biler en beskjeden investering. Selv om det for noen kan være litt fiklete å bytte dem, klarer de fleste av oss dette selv i løpet av noen minutter. Eller man kan få et verksted til å gjøre jobben, sier Brooms bilekspert Benny Christensen.

Som regel står det en kjapp bruksanvisning på selve pakken. Tar du turen til Youtube, finner du store mengder med videoer som forteller deg hvordan du gjør jobben. Eller du kan se litt nøye på de gamle viskerbladene og hvordan de er montert, før du tar dem av.

– Jeg anbefaler å bytte to ganger i året. Gjør det til en vane å bytte dem når du skifter hjul. Da får du nye og gode visker-blader til sommerens bilturer og regnbyger. Når høsten kommer, har de ofte blitt litt harde i gummien etter en varm sommer med spylervæske, veistøv og insekter, sier Benny.

Denne får vi bare kjøpe i Norge

Tøff tid på høsten

Og da er det på tide å bytte dem igjen?

– Ja, jeg mener det. Vinteren er den aller tøffeste tiden for viskerbladene, med både regn, is, snø, salt og annet svineri. Derfor bør de være nye og ”friske” nå på høsten og når vinteren snart er i anmarsj. Forskjellen på nye og gamle er ofte overraskende stor, avslutter Broom-Benny.

Vi minner også om bakruteviskeren, for de som har det. Den er mye mindre i bruk, dermed holder det som regel å bytte en gang i året.

Og ikke minst husk på pusse vinduene med jevne mellomrom, både utvendig og innvendig.

Les også: Noen bør legge om dekk før høstferien

Video: Er dette Norges tøffeste taxi?