Bilkjøpere verden over er mindre og mindre interessert i å skulle gire selv. I USA har nå Audi valgt å droppe manuell girkasse helt, fra sitt modellutvalg.
Bilkjøpere verden over er mindre og mindre interessert i å skulle gire selv. I USA har nå Audi valgt å droppe manuell girkasse helt, fra sitt modellutvalg.

Nesten ingen velger dette lenger

Audi faser ut manuell girkasse helt i stort marked.

Automatgir på nye biler blir bare mer og mer vanlig. I dag er det slik at du kan ta førerkort bare for automatgir, rett og slett fordi det er såpass mange som aldri trenger å kunne kjøre bil med manuelt gir.

Men i enkelte markeder er utviklingen mer tydelig enn andre steder. I USA har det "alltid" vært stor overvekt av automatgir.

Nå er det så klar overvekt, at Audi har besluttet at de ikke lenger vil tilby manuell girkasse i dette enorme bilmarkedet.

SUV med manuell girkasse: Kan spare deg for mye penger

Ikke de første

Biler med stick (kallenavn for manuell gir) er mulig å oppdrive i USA også. Men da skal du lete litt. For eksempel har fem prosent av A4-kjøperne valgt manuell girkasse.

Audi har fram til nå tilbudt både A4 og A5 med mulighet for å gire helt selv. Fra 2019-modellene blir det imidlertid automatgir på alle modellene til Audi i USA.

De er ikke de første som tar dette valget. Mercedes har gjort det samme for flere år siden. Konkurrenten BMW beholder imidlertid muligheten til å gire selv på enkelte modeller.

Bygge om til automatgir: Er det mulig?

Norge følger etter

I Norge har vi også sett en helt klar vridning mot automatgir. Tallet skal ligge opp mot- eller over – 90 prosent hos flere merker.

Her har utviklingen gått veldig fort. Det er ikke lenge siden dette ble regnet som kostbart ekstrautstyr, som var mest vanlig på dyrere modeller i premiumsegmentet.

Utviklingen er også godt hjulpet av elbiler, der det naturligvis ikke er mulig med noe annet enn automatgir.

Sportsbiler unntaket

Brooms bilekspert, Benny Christensen, tror utviklingen bare vil forsterke seg.

– Det vil nok være slik at en del sverger til maunell girkasse en stund til. Ikke minst når det gjelder sportsbiler. Her er jo det å gire selv en del av opplevelsen.

– Men generelt er jeg overbevist om at automatgir vil overta. Mange som tar førerkort i dag, velger å bare ta det for biler med automatgir. Og utviklingen vil bli hjulpet ytterligere av en stadig økende andel elbiler, ser Broom-Benny.

Verditap: Derfor stuper noen biler i pris

Ingen hemsko, lenger

En annen forklaring på utbredelsen av automatgir, er at selve girkassene er blitt mye bedre. Tidligere var det slik at automatgir gjerne førte til høyere forbruk og dårligere ytelser. Økt forbruk og utslipp, bidro dessuten til høyere pris.

Nå er situasjonen ofte det motsatte. Og da er det ikke lenger så veldig mange grunner til å velge det bort.

Voldsomt verditap: – Kan være som å kaste pengene på peisen

Se video under: Litt av et følge på tur i Norge