10 fikk kjøreforbud – 8 måtte sette igjen bilen

Ny storkontroll med skiltscanner.

124 kjøretøy ble tatt inn til nærmere sjekk. Det ga resultater i storkontrollen. Foto: Statens vegvesen.
124 kjøretøy ble tatt inn til nærmere sjekk. Det ga resultater i storkontrollen. Foto: Statens vegvesen.

Når det er storkontroll ute i trafikken, er skiltscanneren et svært viktig hjelpemiddel. Der kontrollørene tidligere måtte vinke inn biler helt tilfeldig (eller bruke magefølelsen), får de nå stor hjelp av moderne teknologi.

Skiltscanneren registrerer skiltet på alle biler som nærmer seg kontrollen og sjekker umiddelbart av mot aktuelle registre. Hvis noe ikke er i orden der, er det bare å vinke inn bilen.

Fredag forrige uke var det storkontroll på E6 Kolomoen og fylkesvei 231 ved Tangen, i Hedmark. Til sammen 2.254 kjøretøy ble kontrollert av skiltscanneren. Av disse ble 124 tatt inn til nærmere sjekk.

Åtte biler sto igjen

Og det ga resultater. Da kontrollen var avsluttet hadde ti sjåfører fått kjøreforbud. Det ble utstedt 38 mangellapper og to sjåfører ble anmeldt for manglende transportløyve og kluss med fartsskriver.

Da kontrollørene pakket sammen og tok helg, sto det også åtte biler igjen, uten skilt.

Den mest vanlige årsaken til at det skjer, er at man ikke har fått bilen godkjent på periodisk kjøretøykontroll (bedre kjent som EU-kontroll), innen fristen.

Over halvparten av bilene "stryker" på første kontroll

Får "dagbøter"

Bilbytte kan være en utfordring for mange. Det viser seg dessverre at det er mye slurv og forglemmelser rundt omregistrering av biler. Derfor blir mange kjøretøy begjært avskiltet, fordi de ikke er omregistrert på ny eier.

Dessverre mangler også mange biler forsikring. I fjor ble det innført ordning der man får dagsgebyr for hver dag bilen ikke har forsikring. Det har redusert antallet biler uten forsikring kraftig, men fortsatt er det mange tusen som tar sjansen eller gir blaffen, og kjører uten forsikring. Blir man da stoppet i kontroll, betyr det at skiltene klippes.

LES MER: Hvis dette brevet kommer, har du dårlig tid

Flere etater var på plass da svært mange biler ble kontrollert i Hedmark.
Flere etater var på plass da svært mange biler ble kontrollert i Hedmark.

Se video: For tungt lastet – slik løste sjåføren problemet