«Making a Murderer»-bror til TV 2: – Han er 100 prosent uskyldig

Brad Dassey (32) er ikke i tvil om at hans drapsdømte bror er helt uskyldig. NB! Saken inneholder spoilers.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Spørsmålet mange stiller seg etter å ha sett dokumentarserien «Making a Murderer» på Netflix, er om Steven Avery (53) og Brendan Dassey (25) fra Manitowoc i Wisconsin er skyldige eller ikke.

TV 2 har vært i kontakt med broren til drapsdømte Brendan Dassey. Han er hellig overbevist om at broren sitter fengslet for et drap han ikke har begått. 

DRAPSDØMT: Brendan Dassey i 2007. Foto: Eric Young / Scanpix
DRAPSDØMT: Brendan Dassey i 2007. Foto: Eric Young / Scanpix

Justismord

Dokumentarserien over ti episoder forteller historien om Steven Avery som slipper ut av fengsel etter å ha sonet 18 år for en voldtekt han aldri begikk i 1985. Avery saksøker Manitowoc county for 319 millioner kroner, men kun noen dager etter at stevningen er levert, tar historien en brutal vending. 

Levninger av 25 år gamle Teresa Halbach blir funnet på Steven Averys eiendom. Averys nevø, den gang 16 år gamle Brendan Dassey, blir raskt innkalt til avhør av politiet – og det tar ikke lang tid før politiet får en tilståelse fra den unge gutten. Han forklarer at han voldtok og drepte Halbach sammen med sin onkel Steven. 17 år gammel blir han dømt til livstid i fengsel for drapet på 25-åringen.

Skal ha en svært lav IQ

Dassey blir i dokumentaren beskrevet som en gutt med begrensede mentale ressurser. Han skal ha en svært lav IQ, og leseferdigheter som tilsvarer en 4. klassing. Under hele rettsaken hevdet Dassey at politiet manipulerte fram tilståelsen han ga, og at det han fortalte i avhørene stammet fra boken «Kiss the Girls», skrevet av James Patterson. 

– Vi holder sammen

Brad Dassey (32), fra Fox Valley i Wisconsin, er Brendans halvbror. De har samme far, Pete Dassey, som man også får se i dokumentarserien. Til TV 2 forteller han nå om situasjonen familien befinner seg i etter at serien har tatt fullstendig av over store deler av verden. 

– Familien vår er sterk. Vi kjemper oss gjennom dette og alle som kritiserer oss, forteller 32-åringen.

Dette gir han også uttrykk for i en raplåt han har laget om sin drapsdømte bror og medskyldige Steven Avery.

Hør sangen i videoboksen øverst i saken!

– En ukjent person skrev til meg på Facebook og foreslo at jeg burde ta utgangspunkt i Brendans brev til dommer Jerome Fox, og skrive en låt, forteller Dassey til TV 2 og legger til:

– Det hørtes ut som en god idé, men jeg ville heller lage en sang med mine egne ord og fortelle min egen historie.

– 100 prosent uskyldig

Brad Dassey forteller at han har fått mange positive tilbakemeldinger, men at han også har blitt kontaktet av mennesker som har slaktet både sangen og familien hans.

– Jeg prøver så godt jeg kan å ri av stormen, forteller han.

– Sangen din har fått tittelen «They Didn't Do It». Hvorfor valgte du å kalle låten det?

– Fordi jeg er 100 prosent sikker på at broren min er uskyldig. Han burde vært ute av fengselet, eller fått en ny rettsak.

Han vil derimot ikke spekulere i hvem han mener står bak drapet på 25-åringen.

– Når det kommer til hvem som faktisk drepte Teresa Halbach, så er det mellom morderen og vår Herre Jesus, avslutter Dassey.