Disse boligfellene må du passe deg for

Sjekk ekspertenes fem beste tips for å bli en boligvinner.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Boligprisene fortsetter å øke og flere eksperter spår at prisene vil fortsette veksten. I tillegg er januar høytid for boligsalg, og mange kjøpere har startet det nye året med å jakte på drømmeboligen. Du må med andre ord fortsatt slåss for å få akkurat den boligen du har lyst på.

– Kan ende som taper

Elin Reitan, som er forbrukerøkonom i Nordea, mener det er viktig å være godt forberedt før man kjøper drømmeboligen. – Selv om du vinner en budrunde, er det ikke sikkert du er en vinner. Du kan nemlig ha betalt altfor mye for boligen.

Hun legger også vekt på at det ikke vil være positivt om renten vi har nå, varer for lenge. – Lave renter er et et sykdomstegn i økonomien. Selv om det er pluss i lommeboka, er det ikke positivt i lange perioder, sier Reitan. Forbrukerøkonomen har fem tips til hva man bør tenke på for å ikke havne i boligfella.

1. Ta deg god tid

Bruk tiden på visning nøye, og ikke vær redd for å ta deg til rette. – Det er et paradoks at folk i dag bruker mer tid på å kjøpe seg et par nye sko, enn å sjekke boligen man tenker på å kjøpe. Sjekk ut det elektriske anlegget, vinduene og sluken, sier Reitan.

2. Sett deg en grense

Det er lurt å sette seg en grense før man går inn i budrunden. – Mange leiligheter går over takst, og taper man flere budrunder er det lett å grave dypere i lommeboka enn man egentlig har råd til. Ikke by over evne, man skal ha råd til boligen man er ute etter, sier Reitan.

3. Kjøp attraktive objekter

Sjekk området rundt, kollektivtilbud og beliggenhet. Man bør trakte etter gunstige objekter. De er også lettere å selge.

4. Hold hodet kaldt - ikke la følelsene styre boligkjøpet

– Det er lett å forelske seg i en bolig, men glem følelsene og tenk heller på hva objektet faktisk er verdt, sier Reitan.

5. Husk at markedet kan endre seg

Boligprisene kan gå ned, renten kan endre seg, ta det i betraktning når du vurderer hvor mye du skal låne av banken.