UTE: Dette bildet ble tatt i januar i år i anledningen NBCs presseturné og kjendisutgaven av TV-programmet «The Apprentice» med Donald Trump.  FOTO: CHRIS PIZZELLO / AP
UTE: Dette bildet ble tatt i januar i år i anledningen NBCs presseturné og kjendisutgaven av TV-programmet «The Apprentice» med Donald Trump.  FOTO: CHRIS PIZZELLO / AP

Amerikansk TV-gigant kvitter seg med Trump etter skandaletale

NBC ønsker ikke lenger samarbeide med kjendismilliardær Donald Trump etter hans kontroversielle valgkamptale.

Den amerikanske TV-giganten NBC melder mandag at de kutter alt samarbeid med kjendismilliardær Donald Trump (69), ifølge nyhetsbyrået Associated Press.

Trump varslte for to uker siden at han vil stille som presidentkandidat ved neste valg i USA, og talen han holdt i den anledningen har blitt mye omtalt i ettertid.

69-åringen kritiserte blant annet den sittende regjeringen for ikke å sikre grensen til Mexico godt nok.

– USA har blitt en dumpingplass for alle andres problemer, sa han.

– Når Mexico sender sine folk, sender de ikke de beste. De sender for med masse problemer, og de bringer de problemene med seg. De tar med seg narkotika. De tar med seg kriminalitet. De er voldtektsmenn, fortsatte Trump, men la til at «sikkert noen av dem var snille folk».

Vertene trakk seg

NBC har inntil nå jobbet med Trump om å lage og sende «Miss USA» og «Miss Universe». Trump er deleier i Miss Universe-organisasjonen som produserer missekonkurransen. I tillegg har de sendt TV-showet «The Apprentice», et realityprogram hvor Trump har jaktet forretningstalenter. Dette har imidlertid Trump uttalt tidligere at han ikke lenger skal være en del av.

TV-kanalen forklarer at årsaken til bruddet er Trumps uttalelser om immigranter.

Før dette hadde allerede skuespillerne Cristian De La Fuente og Roselyn Sanchez trukket seg som verter for missekonkurransen.

– Jeg gledet meg veldig og var stolt over å ha blitt invitert, men som latinamerikaner er det nå helt umulig. Selv om jeg ikke er meksikaner er jeg fra Puerto Rico, og jeg er stolt «latina», og Trumps kommentarer var en fornærmelse mot min kultur, sa Sanchez til Billboard.

TRAKK SEG SOM MISSEVERT: Skuespiller Roselyn Sanchez. FOTO: CHRIS PIZZELLO / AP
TRAKK SEG SOM MISSEVERT: Skuespiller Roselyn Sanchez. FOTO: CHRIS PIZZELLO / AP

Tordnet fra talerstolen

Torsdag forrige uke ble det klart at heller ikke den spanskspråklige TV-kanalen Univision vil samarbeide ha noe med Trump å gjøre. De kunngjorde at de nekter å sende programmer som involverer milliardæren.

Det var imidlertid ikke bare latinamerikanere som fikk gjennomgå i talen.

– Islamister spiser opp Midtøsten. De gjør seg rike. De er i konkurranse med meg, tordnet Trump.

Han angrep Barack Obamas helsereform og anklaget presidenten blant annet for å ha ført en svak handels- og utenrikspolitikk.

– Obama er ute og spiller golf når Obama-care slår inn. Og det vil bli en katastrofe.

Trump er newyorker av tysk og skotsk avstamning. Som 13-åring ble han sendt på militærskole av foreldrene. Han har tjent seg søkkrik blant annet på eiendom, og er god for rundt 70 milliarder kroner.