Sliter du med angst? Her er rådene fra ekspertene

I dokumentarserien Sykt perfekt på TV 2 forteller syv norske jenter åpent og ærlig om sine psykiske lidelser – her er ekspertenes råd.

Unge norske jenter gjør det bedre på skolen enn noensinne, bruker mindre rus og er mer pliktoppfyllende enn før.

Men aldri har de slitt mer med stress og psykiske plager. Bruken av anti-depressive midler de siste 10 årene blant jenter i alderen 15 til 19 år, har økt med 57% i følge reseptregisteret.

I dokumentarserien Sykt perfekt på TV 2 forteller syv jenter åpent og ærlig om hvordan de egentlig har det, og hvordan det er å være ung i dag.

Dokumentarserien er innom flere teamer blant annet psykiske plager.

– Angst er den viktigste følelsen vi har

Knut Halfdan Svendsen er psykolog og spesialist i klinisk psykologi, og forklarer hva angst er.

– Angst er den viktigste følelsen vi mennesker er født med. Jeg pleier å si at angst trumfer alle andre følelser, så det hjelper ikke å være happy når du er redd. Så angst, det er egentlig den viktigste følelsen vi har for å beskytte oss selv. Hadde vi ikke kunnet føle angst, så ville vi vært utdødd som art, forteller Knut Halfdan Svendsen til TV 2.

Sliter du med angst og trenger hjelp? Da kan du ta kontakt med Hjelpetelefonen for mental helse på nummer 116 123.

Når angsten blir et problem

Psykolog Knut Halfdan Svendsen. Foto: TV 2
Psykolog Knut Halfdan Svendsen. Foto: TV 2

Opplever du å plutselig få angst, har du mest sannsynlig et angstanfall. Problemet oppstår når forsvarsmekanismen vår «fyrer» uten av vi bevisst klarer å forstå hvorfor.

– Hjernen består av flere deler. På toppen har vi noe som heter tankeavdelingen, eller «kapteinen». Det er den som gjør vurderinger og beslutninger. I midten har vi noe som kalles for følelsesavdelingen, og det kan vi kalle for «maskinrommet». Og noen ganger blir det så varmt i «maskinrommet» at alarmen går, uten av vi vet hva vi er redd for.

– Når alarmen går i «maskinrommet» er det tre alternativer som slår inn: Det er angrep, flukt eller frys. Flukt er det vi ser veldig mye under angst. Det vi ser er at det blir så varmt oppi det «maskinrommet» at linjene opp til «kapteinen» blir helt rødglødende. Det blir så varmt å stå der oppe så «kapteinen» går av skuta. «Kapteinene» klarer ikke å tenke, og det er det som skjer under et angstanfall, forklarer psykolog Svendsen.

Se ekspertenes råd til deg som sliter med angst øverst i artikkelen!

Sosial angst

Thea (18) har lenge slitt på skolen og følt seg utilpass. Hun utviklet til slutt sosial angst, og gjorde alt for å unngå kontakt med andre mennesker og begynte å isolere seg.

– Det begynner i hodet med masse forskjellige tanker om alt mulig som kan gå galt. Jeg blir kvalm, begynner å skjelve og blir livredd. Så kommer det til et punkt hvor jeg ikke klarer mer. Jeg får rett og slett en blackout, og jeg husker ikke noe av det som har skjedd. Jeg får ofte blackout når det blir for mye., forklarer Thea i programmet Sykt perfekt.

Frykten for hva andre mener

Psykolog Knut Halfdan Svendsen forklarer hva det vil si å ha sosial angst.

– Sosial angst hos ungdom, men også voksne, er en grunnleggende frykt for å bli kritisk vurdert av andre. Altså, at man får tanker om at når man er sammen med andre, så vil de tenke at jeg er ubrukelig eller dum, og så videre. Det å ha sånne tanker skaper en veldig ubehagelig følelse. Da får man rett og slett angst av det, forklarer han.

Oppsøk hjelp!

Psykiater Trude Fixdal. Foto: TV 2
Psykiater Trude Fixdal. Foto: TV 2

Hva skal man gjøre når angsten tar overhånd og blir et problem?
Psykiater Trude Fixdal forklarer viktigheten av å tørre å spørre om hjelp.

– Hvis man har kommet dit at man ikke tør å gå ut fordi man er redd for hva folk vil si og mene, og man lar være å gå ut og gjøre de tingene man trenger å gjøre til vanlig, omgås folk og være sosial, da er man allerede kommet såpass langt at man må ha hjelp. Da er mitt råd å oppsøke noen kloke personer rundt seg. Enten det er helsesøster eller psykolog i bydel eller i kommune, eller om det er foreldre eller venner. Jo fortere man gjør noe med det, jo lettere er det å bli kvitt det.

Ikke flykt fra angsten

Å unngå problemene forklarer Psykolog Knut Halfdan Svendsen, bare vil forsterke problemene.

– Det som er hovedproblemet med all angst, det er unngåelse. Så hvis du har sosial fobi eller du har panikkanfall, så vil du automatisk unngå de stedene du har hatt det, eller hvor du tror at du kan ha hatt det. Det vi gjør med folk med angst, er at vi setter opp et program der vi prøver å nærme oss det som er angstvekkende, trinnvis. Vi rett og slett øver på å tåle litt mer av gangen, forteller Svendsen til TV 2.

Viktig å kunne «skru av»

Psykolog og professor Willy Tore Mørch. Foto: TV 2
Psykolog og professor Willy Tore Mørch. Foto: TV 2

Psykolog og professor ved universitetet i Tromsø, Willy Tore Mørch mener også at medisinering bør unngås, så lenge det er forsvarlig mulig.

– Når man er i en stresssituasjon og kanskje en angstsituasjon over lengere tid, så gjør det noe med kroppen. Den setter kroppen i beredskap. Det er et naturlig genetisk betinget fenomen. Når den beredskapen står på hele tiden og ikke skrus av, så får du etter hvert en del symptomer som er av asomatiske art, av fysisk art. Du får hodepine, du får ikke sove om natta, du får angstproblematikk. Og når dette varer en stund så er det lettvint, for å bruke det uttrykket, å gå til sin fastlege og få medisiner for det. Det vil være mye bedre for kroppen om man greide å skru av beredskapen regelmessig for at kroppen fikk hvile – enn det å la beredskapen stå der hele tiden og bruke kunstige kjemiske midler for å dempe det, forklarer psykolog Mørch.

Sliter du med angst og trenger hjelp? Da kan du ta kontakt med Hjelpetelefonen for mental helse på nummer 116 123.