Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Foreldrene Mette og Audun Gjermundsens hverdag er sterkt preget av sønnen Jonathans rusavhengighet.

– Det går ikke en dag uten at det er et eller annet, forteller Mette til TV 2.

– Vi jobber non-stop

Søndag møter vi Jonathan og resten av familien i en ny episode av «Petter Uteligger: De pårørende».

Petter Nyquist (38) kommer tett på hverdagen deres og foreldrenes daglige kamp for å holde sønnen sin i live.

– Vi jobber non-stop. I utgangspunktet har vi ikke andre forpliktelser til en sønn på 22 år enn å være glad i ham og gi ham søndagsmiddag. Likevel opplever vi å være en stor del av hjelpeapparatet selv, sier Mette til TV 2.

Måtte flytte hjemmefra

Jonathan ble introdusert for rus allerede på ungdomsskolen. Nye bekjentskaper og et eskalerende rusbruk førte til at han etter hvert også havnet i et tungt kriminelt miljø med mye vold.

Tung rusing er ikke forenelig med å bo hjemme, så for å skjerme de to søstrene hans, måtte Jonathan derfor flytte hjemmefra. Da han var 19 ble han plassert på hospits. I dag har han et botilbud for bostedsløse, og i bedre perioder bor han hjemme hos familien.

Jonathan har brutt med det kriminelle miljøet, men sliter psykisk med alle de vonde opplevelsene, og flykter fra tankene i rus.

– Ikke hatt pause på to år

Jonathan har gått inn og ut av fengsel og tvangsinnleggelser på psykiatrisk. Selv om det er tungt for foreldrene å se, er dette eneste mulighet for dem å få pusterom.

– Vi tenker hele veien: Ok, han skal kanskje snart inn i behandling eller sone en dom, da får vi en pause. Nå er det over to år siden vi hadde «pause». Vi vil jo ikke ha ham i fengsel, men den daglige rusingen, kjedsomheten, rotet – det tar aldri slutt, sier moren.

Tærer på kroppen

Den kontinuerlige vaktberedskapen foreldrene utgjør for sønnen, tærer både psykisk og fysisk på dem.

– Vi har vært mye syke mannen min og jeg. I høst fikk vi plutselig alle virusene som finnes. Vi kjenner det virkelig på kroppen, forteller Mette åpenhjertig.

Deres møte med Petter Nyquist har gitt dem nytt håp, og vist at det er mulig å få sønnen på rett kjøl dersom han får noen å forholde seg til uansett tid på døgnet.

– Har du en person som følger deg tett, så blir det mye bedre. Tett oppfølging er nøkkelen. Jeg håper at dette kan generere noe for oss og for alle andre som sliter med det samme, sier Mette.

En ressurssterk person

Foreldrene har sterk tro på at sønnen deres kunne bidratt med mye positivt, om han bare fikk god nok hjelp og støtte til å komme seg vekk fra rusen.

– Det er viktig å ta med i betraktningen alle de gode ressursene Jonathan har, som ikke blir brukt når livet hans bare passerer på denne måten. Det må settes inn mye mer ressurser for å lage en plan, slik at Jonathan også får håp om at ting kan snu. Jeg håper og tror at vi skal få tilbake sønnen vår om den rette hjelpen blir gitt, avslutter Mette.

Få hele historien om Jonathan og familien i «Petter Uteligger: De pårørende» søndag kl. 21.45 på TV 2. Du kan også se programmet på TV 2 Sumo