Trebarnsmoren Toril (49) fikk kreft etter mange år i smøreboden – enkemannen hyller ny kampanje

Flere klubber oppfordrer Ski-Norge til å kutte bruken av fluor i skismøring. – Vi må vekke smøremammaer og -pappaer rundt omkring i landet og fortelle om farene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hver helg står tusenvis av langrenns-foreldre klare med skismøring for helgens aktiviteter i løypa.

Trebarnsmoren Toril Stokkebø (49) fra Asker var én av disse foreldrene. I tolv år smurte hun ski for sine tre barn.

I november døde Toril av nyrekreft med spredning. Selv mente hun at uforsiktig bruk av skismøring var årsaken.

Inspirert av Toril

Det var Budstikka som først omtalte saken.

Stokkebø mente det ikke var tilfeldig at hun fikk kreft. I et anonymt innlegg på nettstedet langrenn.com skrev hun om en mulig sammenheng mellom kreftdiagnosen og skismøring med fluor.

– Etter å ha operert ut en kreftsvulst fra nyren fikk jeg beskjed om at årsaken antagelig var alle mine timer i smørebua for mine tre aktive ungdommer, fortalte Stokkebø til langrenn.com i april.

Da medlemmer av Holmen Langrenn, gamleklubben til Toril, leste om skimammaens død, innså de alvoret.

– Det slo ned som en bombe i langrennsmiljøet i Asker og Bærum. Dette var en person vi kjente godt. Vi innså at vi måtte gjøre noe, sier Torbjørn Hundere fra Holmen Langrenn til God morgen Norge fredag.

Og slik ble kampanjen «Tøffest uten fluor» til.

Tøffest uten fluor

Holmen Langrenn og Asker Skiklubb står bak initiativet som oppfordrer Ski-Norge til å kutte bruken av fluor i skismøring.

– Dette er et alvorlig problem. Det er det ingen tvil om
Helseminister Bent Høie

Torbjørn Hundere sikter spesielt til norske foreldre som bruker denne type smøring uten ordentlig beskyttelse.

– Jeg snakker til de foreldrene som står i garasjen, smøreboder og på kjøkkenbenker rundt omkring i landet. Vi må vekke smøre-mammaer og
-pappaer rundt omkring i landet og fortelle om farene ved fluor. Dette må vi få en slutt på, sier Torbjørn til TV 2.

15. januar arrangerte Holmen Langrenn deres første «Tøffest uten fluor»-renn for barn og ungdommer mellom 8-16 år. Nå oppfordrer de flere skiklubber til å følge deres eksempel - slik at budskapet spres videre.

Alvorlig problem

Helseminister Bent Høie har kommet på banen og varsler økt arbeid i å forby salg av giftige fluorstoffer i skismøring.

Høie bekymrer seg for denne type smøring blant «hobby-skigåere» og barn som driver med langrenn.

– Dette er et alvorlig problem. Det er det ingen tvil om. Det er veldig mange av oss som ikke har visst om dette. Vi har ikke tatt det alvorlig nok. Det er veldig bra at skimiljøet nå tar tak i det, sier helseministeren til God morgen Norge.

Helseministeren åpner nå for et møte med Norges Skiforbund, hvor de kan diskutere mulige tiltak. Høie håper Torils tragiske historie kanskje kan føre til en viktig endring.

Advarsel

Onsdag denne uken advarte Miljødirektoratet og Folkehelseinstituttet mot den helseskadelige skismøringen. Det gjelder avgasser fra skismøring som inneholder fluor. Det er påvist på dyr at fluorstoffer som PFOA og PFNA kan ha uheldige effekter på lever, immunforsvar, reproduksjon og utvikling.

Baard I. Freberg har vært landslagslege i Norges Skiskytterforbund siden 1998. Han opplevde at flere skismørere slet med helsen etter smøring av ski med fluorholdige produkter.

Landslagslegen startet et forskningsprosjekt i 2006 som endte i en doktorgrad i 2014.

– Jeg hadde en mistanke om helseskadelige effekter ved påføring av fluorholdige produkter. Vi så at det var en klar sammenheng mellom fluor i produktene, det vi målte i luften i smørebodene, og det vi fant i blodet på skismørerne, sier Freberg til TV 2.

Freberg henger seg på advarselen til skientusiaster om å kutte ut bruken av slike produkter. Landslagslegen gir sin fulle støtte til «Tøffest uten fluor».

– Jeg er veldig glad for at den forskningen jeg startet på eget initiativ begynner å få en ny runde oppmerksomhet i media. Tragisk nok, så kommer det av Torils historie, sier legen.

I Torils ånd

Det er ingen tvil om at Toril Stokkebøs død har ført til økt oppmerksomhet rundt temaet. Det er hennes etterlatte svært takknemlige for.

– Vi i familien er veldig takknemlig for det arbeidet som nå gjøres i Holmen og Asker. Dette er helt i Torils ånd. Hun ønsket å advare smørere og løpere i skimiljøet mot det hun selv erfarte, nemlig at uforsiktig bruk av fluor i verste fall kan utløse kreft, sier enkemannen Arne Vannebo til TV 2.

Sportslig leder i Asker Skiklubb, Vegard Kvisle, har nå skrevet et brev til Skiforbundet om et nasjonalt forbud mot fluor.

«Tøffest uten fluor»- gjengen er klar over at det kan ta tid.

– Vi vet at det kan ta tid før det skjer noe fra myndighetenes side. Derfor er denne folkebevegelsen så viktig. For vi kan ta ansvar nå, og vi kan faktisk allerede nå oppfordre folk til å droppe fluor med én gang, sier Torbjørn.

Se intervjuet med Torbjørn Hundere og helseminister Bent Høie øverst i artikkelen.