Hanne ble enke som 22-åring

Hanne (23) mistet ektemannen Mike (28) til kreft i fjor. Tiden etter var preget av sorg og frustrasjon over de praktiske oppgavene etter dødsfallet. 
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var kjærlighet ved første blikk da sykepleierstudenten Hanne fra Åmot traff vernepleierstudenten Mike fra Nederland.

– Vi møttes etter å ha pratet sammen på internett en stund, og da bare klaffa det. Jeg kan ikke beskrive det på en annen måte, sier Hanne til God morgen Norge.

Kreftsyk

Det var Aftenposten som først omtalte historien til Hanne Svensrud Paalvast og Mike Paalvast.

Mike var allerede syk da han og Hanne møttes. Han hadde tykktarmskreft, men legene ga beskjed om at sjansen for å overleve var god.

– I begynnelsen var ting veldig normalt for da tok han en pause fra cellegift. Etterhvert var det litt rart å date en som måtte legge opp ting rundt en cellegiftkur, forteller Hanne til God morgen Norge.

Noen måneder senere, i juni 2015, kom kontrabeskjeden. Kreften hadde spredd seg og det fantes ingen kur.

Livskrise

Paret bestemte seg likevel for å gifte seg. Den 24. august 2015 ble Hanne og Mike gift i Oslo Tinghus. Drøyt to måneder senere, den 6.november 2015, døde Mike. Han ble 28 år gammel. Og Hanne ble enke, kun 22 år gammel.

Bilde av Hanne og Mike på bryllupsdagen 24.august 2015, to måneder før hans død. FOTO:PRIVAT
Bilde av Hanne og Mike på bryllupsdagen 24.august 2015, to måneder før hans død. FOTO:PRIVAT

– Jeg mistet det største holdepunktet i livet mitt. Jeg husker veldig lite av tiden rett etter at Mike døde, men jeg husker likevel at det var mye å ta tak i, sier Hanne til God morgen Norge.

Hanne sikter til de praktiske oppgavene som må utføres etter et dødsfall.

– Det er skjemaer som skal fylles ut, telefoner som skal tas, og mailer som skal skrives. Og du er jo i en livskrise, forteller 23-åringen.

Forverret sorgprosess

Siden Mikes familie bodde i Nederland, ble den unge enken sittende igjen med praktiske ansvaret alene. Formalitetene etter dødsfallet gjorde det å fokusere på sorgen vanskelig for 22-åringen.

- Jeg følte at jeg ikke fikk tid til å sørge. Det kom nye brev og henvendelser hver dag, som man måtte ta stilling til. Jeg følte jeg måtte holde hodet over vannet, sier Hanne.

Etterlyser hjelp

Sykepleieren kjemper nå for offentlig hjelp til andre som har havnet i samme situasjon som henne. Spesielt unge etterlatte.

– Du føler at du står på bar bakke. Jeg savnet et sted å kunne henvende meg til, eller en oversikt over papirarbeidet som må gjøres etter et dødsfall. Du famler litt i blinde, beskriver Hanne til God morgen Norge.

Stort savn

Det har nå gått ett år siden Mike gikk bort. Hanne har blitt 23 år og jobber som lærling innen helsefagarbeid. Tiden hjelper på sorgen, men Hanne sliter fortsatt med tanken på at hun aldri får se ektemannen igjen.

Hanne innrømmer at savnet av Mike er stort. FOTO:PRIVAT
Hanne innrømmer at savnet av Mike er stort. FOTO:PRIVAT

– Det går bedre, men det er en hendelse som kommer til å prege meg for alltid. Jeg aksepterte fort at han var død, men jeg har brukt lang tid på å akseptere at han ikke kommer tilbake, forteller Hanne.

Se intervjuet med Hanne i videovinduet øverst i artikkelen.

Lik TV 2 på Facebook