Før skolestart ga Odd Christian Hagen døtrene sine en hjemmelekse. Lappen han sendte med døtrene på skolen hadde tre oppgaver:

  1. Ta kontakt med en som står utenfor
  2. Send en hyggelig snap/melding
  3. Spør om han/hun vil bli med på noe på fritida

Hjemmeleksen som har tatt av på Facebook, har også fått stor oppmerksomhet i både inn- og utland.

Slik har Oda og Nora tatt i mot oppgaven

Til God morgen Norge forteller døtrene Oda Josefine (15) og Nora Maria Hagen (14) at de satte pris på oppfordringen fra faren.

– Det var en fin lekse å få. Jeg ble litt glad for å få den, siden du vet du kan glede andre med den leksa, forteller Oda.

Lillesøster Nora prøver å være hyggelig mot andre uavhengig av leksa, men følger ekstra godt med på hvordan medelevene har det.

– Jeg prøver å være hyggelig mot alle og se om noen sitter alene i matpausen, forteller 14-åringen, som denne uken tilbrakte lunsjen med andre enn hun pleier.

Oda forteller at farens hjemmelekse fikk henne til å tenke mer på å inkludere alle rundt seg.

– Det kan være å si hei til de du ikke snakker så mye med ellers, sier Oda.

INKLUDERE: Odd Christian ønsker inkludering i skolegården. Han ga døtrene ansvaret. Foto: Privat
INKLUDERE: Odd Christian ønsker inkludering i skolegården. Han ga døtrene ansvaret. Foto: Privat

Skrev lappen ved frokostbordet

Odd Christian forteller at den håndskrevne lappen ble skapt på fredag, da familien satt rundt frokostbordet og snakket om forventningene til det nye skoleåret.

– Vi begynte å snakke om hva vi kan gjøre sosialt på skolen. Vi er ofte veldig opptatt av hvordan vi skal jobbe for å oppnå en karakterer, men vi snakker ikke nok om å sette oss noen sosiale læringsmål, sier han til God morgen Norge.

Far Odd Christian opplevde selv å stå utenfor i barndommen.

– Jeg kom flyttende til Gjøvik i fjerdeklasse, og da opplevde jeg noen år hvor jeg ble stående alene. Det å være alene i skolehverdagen er tøft, sier han.

HJEMMELEKSE: Denne lappen sendte Odd Christian Hagen med døtrene sine på skolen. Foto: Privat
HJEMMELEKSE: Denne lappen sendte Odd Christian Hagen med døtrene sine på skolen. Foto: Privat

Kan glede mange

Han mener foreldrene må ta ansvar for å sørge for at barna og ungdommene rommer andre, og ikke lar oppdragelses-oppdraget være opp til lærere og rektorer alene. Det er datteren også enig i, som er glad faren tenkte på hjemmeleksen.

– Det er ikke alle som bryr seg, og det er de som lar ansvaret gå til skolen, sier Oda.

– For mange tror jeg det kan bety mye å få den kontakten, eller bare at noen sender deg en melding og sier «Hei, vil du finne på noe? Var det gøy å begynne på skolen igjen?» Jeg tror at mange kan få glede av denne oppgaven, sier Oda.

Se hele intervjuet med familien i videoen i toppen av saken.