VAR TUNG RUSMISBRUKER I 23 ÅR:

Øivind (37) avla et løfte i farens begravelse – nå er løftet endelig innfridd

37-åringen ga sin avdøde far et løfte om å slutte med dop. Endelig har han klart det.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De er sammensveiset som bare søsken kan være. Men de har ikke alltid stått hverandre like nær, Jeanette (42) og Øivind (37) Flagstad fra Kolbotn i Akershus.

I over 20 år var nemlig kontakten mellom Øivind og søsteren nærmest ikke-eksisterende.

En konsekvens av at hele Øivinds tilværelse etter hvert skulle dreie seg om en eneste ting: Dop.

Ulike retninger

På 90-tallet var de en helt normal familie. Foreldre, storesøster og lillebror delte en tomannsbolig i et rolig strøk på Kolbotn.

SAMMENSVEISA SØSKEN: Dette bildet av Øivind og Jeanette er tatt i Dyreparken i Kristiansand i 1987. FOTO: Privat 
SAMMENSVEISA SØSKEN: Dette bildet av Øivind og Jeanette er tatt i Dyreparken i Kristiansand i 1987. FOTO: Privat 

Men søsknene utviklet seg i hver sin retning: Lillebror Øivind likte spenning og å teste grenser, og kunne fort kjede seg. Hasj prøvde han for første gang som 14-åring. På videregående ble han i tillegg hekta på flere rusmidler.

Storesøster var på sin side pliktoppfyllende, og hadde skole, venner og trening som sine interesser. Dop syntes hun var for tapere med dårlig dømmekraft.

Lite visste Jeanette at rusmidler skulle frata henne hennes egen lillebror i over 20 år. Hun forteller at hun pleide å «glemme» å be ham i fødselsdager. Derfor møttes de kun i julen.

– Min fine, snille lillebror ble forvandlet til en fremmed fyr med svarte ringer under to aggressive øyne, forteller hun.

FINSTAS: Jeanette og Øivind tror dette bildet er tatt på julaften en gang på starten av 90-tallet. Enda er det noen år til Øivinds rusmisbruk skal føre til at de kun møtes hver jul. FOTO: Privat
FINSTAS: Jeanette og Øivind tror dette bildet er tatt på julaften en gang på starten av 90-tallet. Enda er det noen år til Øivinds rusmisbruk skal føre til at de kun møtes hver jul. FOTO: Privat

Ga løfte i begravelse

Selv om Jeanette etter hvert skjønte at broren ruset seg – først på hasj, men etter hvert på omtrent alt han kunne komme over – trodde ikke foreldrene på henne da hun sa ifra. Det var fordi Øivind allerede hadde rukket å bli god på å lyve. Ekstremt god.

Men da søsknenes far døde for fem år siden, skjedde det noe med Øivind. Han visste at det var farens høyeste ønske at sønnen sluttet å ruse seg. Derfor avla han et løfte i farens begravelse:

– Jeg holdt en liten tale først, før presten overtok. Men så sa jeg til ham at det var noe jeg hadde glemt å si. Så fikk jeg mikrofonen tilbake, og da lovet jeg fattern at jeg fra nå av skulle være snill gutt, og ikke finne på mer tull, forteller 37-åringen.

Løftet klarte han å holde i over ett år. Og selv om han ikke klarte å ligge unna hasj, klarte han å holde kroppen fri for kjemikalier på det året.

Siden har Øivind «sprukket» flere ganger. Men med unntak av to sprekker, har han nå klart å holde seg nykter i over sju måneder.

– Det har gått bra til nå. Og jeg angrer ikke på det valget, sier han.

– Et drøyt liv

En lang stund har søsknene samarbeidet om å skrive Øivinds livshistorie. Gjennom bloggen og Facebook-siden «Flaggis for livet», har flere tusen følgere kunnet ta del i Øivinds erfaringer.

– Det er mange foreldre, søsken og andre familiemedlemmer som lurer på hvordan dette livet er. Kanskje jeg kan rådføre noen, og gi dem støtte. Jeg har levd et så drøyt liv, men kanskje kan det føre til at pårørende får vite om hvordan et slikt liv egentlig er, sier 37-åringen.

Har skrevet selvbiografi

Bok har det også rukket å bli: Etter flere års arbeid, kan søsknene endelig si seg ferdige med den selvbiografiske boka «En glad gutt og søstra til dophuet». Og boka har gjort godt både for lesere og forfattere:

– Å skrive er som terapi for meg. Selv om jeg må forholde meg til det som har skjedd gjennom skrivingen, så hjelper det å få det ned på papiret, sier Øivind.

Søster Jeanette synes det er gripende at så mange velger å følge og heie på dem.

– Det er spesielt sterkt å få tilbakemeldinger fra pårørende av rusmisbrukere: Takket være oss, så føler de seg ikke så alene. Det betyr enormt mye å kunne bidra til det, sier hun.

Fra marihuana til «lovlige planter»

Da Øivind gjestet God morgen Norge tidligere i år, fikk han oppleve noe stort: Han fikk møte blomstermester Finn Schjøll, og hjelpe ham med blomstene.

HOBBYGARTNER: Øivind gjorde i sin tid stor suksess med å dyrke marihuana på farens bad. Nå bruker han sine grønne fingre på «lovlige» planter. FOTO: Privat
HOBBYGARTNER: Øivind gjorde i sin tid stor suksess med å dyrke marihuana på farens bad. Nå bruker han sine grønne fingre på «lovlige» planter. FOTO: Privat

Med en fortid som suksessfull marihuanadyrker, er det ikke rart 37-åringen har grønne fingre.

Men nå går det i «lovlige planter», som han sier selv. Og hageinteressen har vært det som har gjort denne årstiden enklere for Øivind; sommeren er nemlig den vanskeligste tiden av året å holde seg nykter på.

– Det er jo noe med varmen. Det blir som andres forhold til en utepils. Man vil slappe av og kose seg, sier han.

Og gartnerhobbyen har fått spire enda mer; både etter veiledningen av – og vennskapet med – Finn Schjøll, og etter å ha innsett at han har et talent for å få ting til å gro:

– Jeg har alltid vært glad i blomster. Da fattern levde, så ble jeg kasta ut i hagen hans for å jobbe med den. Men nå velger jeg altså å gå en lovlig vei med plantene, sier 37-åringen lurt.

SØSKEN IGJEN: Øivind er åpen om at storesøster Jeanette har vært en enormt viktig støttespiller for ham i sitt nye liv som rusfri. Nå snakker de sammen hver eneste dag. FOTO: Privat
SØSKEN IGJEN: Øivind er åpen om at storesøster Jeanette har vært en enormt viktig støttespiller for ham i sitt nye liv som rusfri. Nå snakker de sammen hver eneste dag. FOTO: Privat

Vendepunkt

Da Øivind julen 2015 fortalte familien at han ville bli rusfri, og attpåtil skrive bok om livet sitt, reagerte storesøsteren først med skepsis:

– Han har jo drømt om å gi ut livshistorien sin. Da han uttrykte dette i jula, sa jeg at jeg kunne hjelpe ham – men bare hvis han ønsket det sterkt nok selv. Dette er jo gutten som aldri har holdt avtaler i sitt liv, enten det har vært å ta toget, holde en tidsfrist, eller møte opp et sted, forteller 42-åringen.

Det var da lillebroren klarte å ta ansvar for sine egne kapitler i boka at Jeanette øynet håp om at de faktisk kunne fullføre den.

Søsteren har vært ærlig om at hun iblant har ønsket sin egen bror død. På grunn av skadene han forårsaket familien – og ikke minst seg selv.

– Det har vært 23 år med skuffelser. Men nå ser jeg at han vil – og da får han det til. Det er ganske fantastisk, sier Jeanette og legger hånden på brorens arm.

«God sommer Norge» ser du på TV 2 mandager, tirsdager, onsdager og fredager kl. 20:00.