Slik reiser du best på ferie med barn

Ikke dra ut puppen i alle land, frys vannflaska, og la barna lage «bæsjegrop» i skogen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Å reise med barn kan by på flere utfordringer. Men først og fremst er det gøy og givende å ta med poden på tur.

Det mener i alle fall Jannecke Weeden (40), som er en av to grundere bak informasjons-portalen Reis med barn.

Bare barnemat

Weeden har vært på mange storby- og utenlandsreiser med barn. Dét mener hun er helt uproblematisk:

– Det er bare å legge lista litt lavere. Kanskje man ikke kan involvere like mye shopping eller museumsbesøk som før man fikk barn, men det er likevel ikke noe problem å ta dem med på storbyferie, sier hun.

Å ta hensyn til reisefølgets alder er viktig, mener Weeden:

– Å reise med spedbarn er virkelig ikke noe problem. Det er heller i toårsalderen og oppover at det blir mer utfordrende, fordi disse barna gjerne vil bevege seg mer. Det viktigste er å bryte opp dagen i «barnetid» og «voksentid», forklarer hun.

Se hele innslaget i toppen av saken.

Ser til Sverige

Weeden misunner svenskene, som hun mener har knekt koden når det kommer til å være et barnevennlig turistland.

– Se på noen av severdighetene vi har her til lands; festningene, for eksempel. Her er det lite eller ingenting for barn å gjøre.
I Sverige, derimot, der kan du vedde på at de hadde laget et spennende, barnevennlig opplegg som skattejakt eller andre ting, sier tobarnsmoren.

Under følger et knippe av flere nyttige tips som reismedbarn.no tilbyr foreldre, enten dere bare skal ut i marka, eller på sydenferie.

Tips til telt-/campingturen

 • Sjekk værmeldingen. Er det meldt kraftig regn, storm, snøvær osv., kan det være lurt å utsette turen. Dersom barnet først begynner å klage fordi det kjeder seg, vil ikke dårlig vær forbedre humøret heller.

 • Hold dere noenlunde i nærheten. Det kan være lurt å ikke kjøre for langt hjemmefra de første gangene dere skal campe. En lang biltur kan være kjedelig for barna, og da kan tålmodigheten fort være brukt opp før campingen engang har begynt.

Vår reisereporter tok med seg datteren (2) på telttur. Se hvordan det gikk i videoen øverst i saken!

 • La barna pakke selv. Pakk de viktigste ting (som varme klær, undertøy, toalettsaker osv.) selv, men la barnet få ta med en liten sekk som de selv har pakket. Da kan de ta med seg favorittbamsen, tegnesakene, og kanskje litt snacks.

 • Moralsk støtte. La barnet få ha med en kamerat. Det kan høres stressende ut å ha med «ekstra» barn på tur, men da er sjansen større for at de har det artigere på turen.

 • Forbered tak over hodet sammen. La barna hjelpe til med å slå opp teltet, eller bidra til campingplassen på andre måter: Kanskje de kan grave hullet til toalettbesøk, samle ved til bålet, spikke grillspyd eller andre ting?

Tips til flyturen

SJARMTROLL: Weeden sendte reisereporter Alexander Nyhagen og datteren Asta (2) til skogs for å teste kombinasjonen camping- og småbarnsliv. FOTO: Privat.
SJARMTROLL: Weeden sendte reisereporter Alexander Nyhagen og datteren Asta (2) til skogs for å teste kombinasjonen camping- og småbarnsliv. FOTO: Privat.
 • Mental forberedelse. Bruk dagene før avreise til å forklare hva som skal skje. Forbered dem på at de må sitte stille en god stund (hvis dette er tilfelle), og prøv å gi dem et slags tidsperspektiv på en måte som gjør at de forstår omfanget av reisens varighet – for eksempel ved å sammenligne det med varigheten på Barne-TV, eller en barnehagedag.

 • Kurér flyskrekk. Mange barn (og voksne!) kan synes det er skremmende å skulle fly. Prøv å sette deg inn i hvordan et fly er konstruert, og forklar til barnet på en forståelig måte at måten flyet er satt sammen på gjør det til et trygt fremkomstmiddel.

 • Unngå «flydotter». Dotter i ørene kan være et stort problem, særlig for de minste. Da kan det hjelpe å «time» flaskematingen eller ammingen med opp- og nedstigning, eller eventuelt gi barnet smokk. Disse metodene kan bidra til at trykket i ørene blir mer levelig, siden svelging kan være med på å utligne trykket. Å tygge tyggegummi er også et velkjent triks som kan fungere for både store og små.

 • Ha gjerne med følgende på flyturen: Niste, (sunn) snacks, kortstokk eller reisespill, oppblåsbar/liten pute, nettbrett, leker og oppgavehefter.

 • … og dette bør være i bagen når du flyr med de minste: Grøtpulver, NAN/morsmelkerstatning, en liten lue og et lite teppe, smokk, bleier, våtservietter osv., og en barneseng beregnet for flyreise.

Tips til storbyferien

 • Bo sentralt. Det kan være smart å ha rom og tilfluktssted i nærheten hvis man må legge inn en hvilepause i sightseeingen.

 • Legg inn «barnetid» – hver dag. Sett av tid til barnevennlig(e) aktivitet(er) daglig, for eksempel ved å besøke en dyrehage, lekeplass eller fornøyelsespark.

 • La barna delta i planleggingen. For eksempel når det gjelder reiserute, og hva dere skal se og gjøre.

 • Spis til rett tid. Prøv å legge restaurantbesøket til når barnet vanligvis spiser middag. Da klarer de sannsynligvis å konsentrere seg mer om maten.

 • Bidra med tidssysler. Å være på restaurant kan fort bli kjedelig for de minste, så ta med noen leker (som ikke bråker), tegnesaker eller lignende. Hvis restauranten er noenlunde barnevennlig, har de ofte noen aktiviteter på lur.

Tips til sydenferien

 • Sørg for nok vann og solbeskyttelse. En selvfølge som ikke kan nevnes for ofte: Sørg for at små og store får i seg nok vann gjennom dagen, og beskytt dere mot sola med tilstrekkelig høy solfaktor. Sitt i skyggen iblant, og søk gjerne ly under en hatt eller parasoll. Sørg for at en eventuell barnevogn er beskyttet mot sola – ikke med et teppe, men for eksempel med en såkalt UV-brem tilpasset barnevogner.

 • Ikke ha det for kaldt på hotellrommet. Det kan friste å skru air condition på fullt, men da risikerer man å bli syk. Det anbefales å ikke ha temperaturen lavere enn syv grader under temperaturen som er utendørs.

 • Frys drikkevarene. Kjøp tilstrekkelig halvlitersflasker med vann, frys dem gjerne gjennom natten, og ta dem med når dere skal ut: Da har man tilgang til kaldt vann hele dagen. Det samme kan gjøres med saft og juice.

 • Vær obs på tegn til dehydrering. Redusert urinmengde, matte øyne og slapphet er noen av symptomene. Dersom dehydreringen eller overopphetingen har blitt for voldsom, må lege kontaktes.

 • Sjekk «takhøyden» for amming. I Norge er vi forholdsvis tolerante når det gjelder amming, men du skal ikke langt utenfor landegrensene før det anses som helt uakseptabelt å amme i offentlighet. Prøv å undersøke holdninger til dette i forkant av reisen, slik at du eventuelt kan lage en plan B.

«God sommer Norge» ser du på TV 2 mandager, tirsdager, onsdager og fredager kl. 20:00.