TV 2 har bestilt to nye sesonger av det direktesendte krimprogrammet Åsted Norge. Det populære programmet har hatt høy oppslutning blant seerne, og har ført til viktige gjennombrudd for politiet i uløste saker.

– Jeg er ydmyk og stolt over at TV 2 ønsker flere sesonger av Åsted Norge. Først og fremst vil jeg takke våre engasjerte seere som har kommet med mange tips som har gjort at politiet har kommet videre med etterforskningen i flere saker. Flere personer er også pågrepet etter at årvåkne seere har ringt inn. Jeg håper at vi sammen med seerne har gjort Norge litt tryggere, sier programleder Jens Cristian Nørve i en pressemelding.

Tok bankkort-tyver

Åsted Norge hadde premiere i slutten av januar. Da ble to menn, som lurte eldre kvinner i Oslo, etterlyst. Mennene stjal bankkortene til kvinnene og tømte kontoene. Allerede halvannet døgn etter sendingen, ble de to pågrepet av politiet, takket være tips fra årvåkne seere.

Så langt er programmet i snitt blitt sett av hele 571.000 seere. Dette gir en andel på 34,6 prosent. Programmet produseres av produksjonsselskapet Mastiff.

– Det er veldig hyggelig å se at Åsted Norge både har skapt høye seertall og et sterkt engasjement ute hos seerne. Flere er pågrepet og mange saker er under oppklaring som følge av tips som har kommet som et resultat av arbeidet som er lagt ned av redaksjonen i Åsted Norge. Dette et viktig program med sterk forankring i norsk virkelighet og er tiltenkt et langt liv på TV 2. Med den responsen vi har fått etter første sesong er det derfor en glede å gi seerne 2 nye sesonger av Åsted Norge og 16 nye programmer, sier programdirektør Jarle Nakken. i TV 2.

600 tips

Siden premieren 25. januar i år har politiet og Åsted Norge fått inn rundt 600 tips fra seerne. Programlederen mener det er nok saker å ta av der ute til nye sesonger.

– Oppklaringsprosenten i politiet er på rundt 50 prosent. Så alle landets politietterforskere har en stor bunke med uoppklarte saker på sin skrivepult. Til høsten lover vi flere krimgåter hvor seerne kan hjelpe politiet. I alle uoppklarte saker er det noen som vet noe. Åsted Norge hadde ikke vært mulig uten den fantastiske redaksjonen og vårt eminente ekspertpanel. For en gjeng! Jeg er stolt over hva vi har fått til i denne sesongen. Vi er allerede i gang med opptak til flere saker som kommer til høsten, sier Nørve.

Politiet har fått flere viktige tips fra seerne i flere alvorlige saker. Her er et lite utdrag, ifølge pressemeldingen:

To kvinner som var på Norgesturne og stjal lommebøker inne i dagligvarebutikker ble etterlyst i programmet. Kun 13 timer etter at Åsted Norge viste bilder av de to kvinnene, ble de pågrepet. Flere av våre seere gjenkjente de to inne i en Rema 1000-butikk i Sandnes. Politiet pågrep også to menn som ventet i bilen utenfor butikken. De fire er nå siktet for til sammen 15 forhold av grovt tyveri, og tiltalen mot dem vil bli tatt ut i løpet av denne måneden.

I forrige februar kunne Åsted Norge vise en fantomtegning som politiet i Ålesund har fått laget i jakten på en voldtektsmann. To eldre kvinner i Sula kommune ble i fjor sommer voldtatt og forsøkt voldtatt av en ukjent mann. Fantomtegningen viser en mann som skal ha blitt sett utenfor huset til en av kvinnene. Politiet mottok over 100 tips fra Åsted Norge sine seere.

Takket være Åsted Norges seere har politiet på Kongsvinger trolig kommet nærmere mannen som drepte Cathrine Halvorsen i 2003. Den irakiske asylsøkeren Azad Ghaleb Ali har vært etterlyst over hele verden siden drapet. En av våre seere mener han vet hvor den drapsetterlyste er og politiet jobber nå mot et konkret land i Europa.

Politiet har fått inn rundt 40 tips etter at Åsted Norge ba seerne om hjelp til å oppklare drapet på Halvor Sva. Sva ble kjørt ned og drept like utenfor huset sitt i Sør-Odal en oktobermorgen for tre og et halvt år siden. Politiet håper at tipsene kan være med på å oppklare saken.