– Det handler om at norske muslimer lenge har vært fysisk tilstede i Norge, men ikke mentalt tilstede. Man har opplevd at man har tenkt mer på opprinnelseslandene og kulturen i midtøsten, og mange er skeptiske til å snakke om et vestlig og norsk islam, sier samfunnsdebattant Usman Rana til God morgen Norge.

USA får det til

Rana dro til USA for å finne ut hvordan det er mulig å finne en god balanse mellom islam og vestlig kultur. Resultatet ble boka «Norsk islam – hvordan elske Norge og Koranen samtidig».

Rana mener at USA er et godt eksempel på et land som har fått det til.

– I USA ber de for USA i moskeen. Mens i Norge ber man fortsatt for landene i Midtøsten. Det er en tankeprosess om å tenke islam på en norsk måte, samtidig som man beholder sin religiøse praksis, sier samfunnsdebattanten.

Vil sette ting i norsk kontekst

– Religion og islam er dynamisk. Historisk har islam alltid blitt sett i en sammenheng av hvor man lever og hvilken tid man lever i.

TV 2-journalist Kadafi Zaman har lest Ranas bok, og påpeker at dette er en viktig debatt i Norge.

– Det som har vært et problem i lang tid, er at førstegenerasjons-muslimene har definert hva det vil si å være muslim i Norge. De har hatt fokus på sine opprinnelsesland. Nå vokser det opp en generasjon som er født og oppvokst her, og disse vil sette ting i norsk kontekst, sier Zaman.

«Fornorskingen» trenger likevel ikke gå på bekostning av personlige meninger, mener Usman Rana.

– Jeg vektlegger at norske muslimer fortsatt kan fortsatt mene at homofil praksis er en syndig handling, men samtidig skal de ikke reagere på at det er en nøytral ekteskapslov.

Mer hets

Zaman tror det har blitt tøffere å være norsk muslim enn tidligere, og at å møte den vestlige kulturen kan gjøre hverdagen lettere for mange.

– En årsak til mer vold og hat er de ekstreme islamistene som også finnes i Norge. Da må muslimene selv stå i front og ta tilbake definisjonen av hva det vil si å være muslim i Norge.