I 2001 opplevde Lill Victoria Gjerstad (41) alle foreldres mareritt. 16. desember, rett før jul, blir datteren Aurora (1) påkjørt utenfor huset.

I vinduet står mor og ser alt.

Hele livet forandret seg

Bestefar Gunnar Gjerstad (68) bor rett i nærheten. Denne søndagen er en helt vanlig helgedag. Han er på vei for å hente for til hestene. Fra traktorsetet ser han et par unger som leker og Lills ektemann som fikser på bilen.

– Jeg trodde at jeg hadde oversikt. Plutselig kjente jeg at jeg traff noe. Og der lå Aurora, sier Gunnar.

Mamma Lill er inne i huset. På denne tiden fungerer familien som avlastningshjem for en annen jente. Denne søndagen er jenta syk, og Lill er inne sammen med henne. Storebror Aleksander (4) og lille Aurora (1) er ute på gårdsplassen sammen med pappa. Mamma Lill er på vei til vaskerommet når hun hører lyden av traktor.

Hun snur seg og ser ut vinduet.

Ute på gårdsplassen ser hun datteren som er på vei under det fremste traktorhjulet. Deretter det bakerste.

REDDET AV Å SKRIVE: For Lill (41) ble tapet av datteren lettere å bære ved å blogge. Nå utgir hun historien i boken "Etter natt kommer dag". Foto: Privat.
REDDET AV Å SKRIVE: For Lill (41) ble tapet av datteren lettere å bære ved å blogge. Nå utgir hun historien i boken "Etter natt kommer dag". Foto: Privat.

– I løpet av et sekund skjønner man at hele livet forandrer seg. Samtidig gikk jeg ut av meg selv og tenkte at dette kan ikke ha skjedd. Hun gikk under begge hjulene og jeg skjønte med én gang at hun ikke kom til å overleve, forteller Lill.

Sjokket og sorgen var enorm. Likevel klarte Lill å fungere i kaoset.

– Jeg tok hånd om de andre barna og fikk dem unna slik at de ikke skulle se Aurora. Jeg ringte ambulansen og fikk barna til søsteren min.

Men mest av alt tenkte hun på pappaen sin.

Se intervjuet med Gunnar og Lill i videovinduet øverst.

Aldri bebreidet pappa

14 år har gått. Lill og Gunnar sitter sammen i sofaen i God morgen Norge. På tross av tapet av datteren og barnebarnet, har de to fortsatt et godt forhold. Gunnar roser måten Lill har taklet situasjonen på.

– Jeg har levd med det, og jeg satt der etterpå... Lill kom aldri og ropte: «Hva har du gjort pappa?». Og det har vært bra, sier en gråtkvalt bestefar.

Lill forteller at hun aldri har bebreidet pappaen sin for tapet av datteren.

– Hadde han kjørt fort, og hvis det var uforsiktighet inne i bildet... Men jeg så tydelig at det var en ulykke. Og jeg har tenkt at dette er noe han skal leve med også, sier Lill.

LILLESØSTER: Aurora (1) etterlot seg en storebror. I ettertid har hun også blitt storesøster. Foto: Privat.
LILLESØSTER: Aurora (1) etterlot seg en storebror. I ettertid har hun også blitt storesøster. Foto: Privat.

Derimot har Lill til tider bebreidet seg selv for det som skjedde. Men takket være god støtte fra familie, naboer og venner, kom hun og familien seg på beina igjen. Ikke minst for sønnen som den gangen bare var fire år.

– Jeg visste at jeg måtte være sterk for ham. Han skulle ikke miste mer enn han allerede hadde mistet, sier Lill.

Flyttet bort

For Gunnar var løsningen å flytte bort for en periode.

– Jeg følte at dette gikk ikke. Jeg har ikke tenkt at det var for å gjemme meg bort, men jeg følte at hvis jeg skulle fungere videre, så måtte jeg dra. Jeg har jobbet mye, og det er det beste. Men jeg føler ikke at det er noe lettere i dag enn den gangen.

– Jeg tenker på det hver dag, sier Gunnar.

Se hele intervjuet fra God morgen Norge øverst i saken.