Allmennlege: – Potetgullposen bør merkes med «fedme dreper»

Overvekt og fedme øker sterkt i Norge, og hele én av fire nordmenn er overvektige. Likevel unnlater norske leger å si noe. – Ofte kan det stå om liv og død, sier allmennlege Torkel Færø.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Til tross for at fedme er et stadig økende problem i Norge, tør ikke norske leger å si fra til pasientene sine, mener allmennlege.

– Selv om jeg ofte behandler overvektige pasienter har jeg som regel unnlatt å si noe. De gangene jeg har gjort det har det oppstått ubehagelige situasjoner, og mange føler seg krenket, sier allmennlege Torkel Færø.

Han forklarer at det er vanskelig å skille de som ikke tar seg nær av det fra de som gjør det. Da er det lettere å la være, mener Færø.

– Ofte vet ikke pasientene selv hvor helseskadelig dette er. Derfor gir det en dårlig følelse som lege å bare sende pasientene ut uten å ha sagt noe.

Dreper pasienter

«Feige leger dreper pasienter», skrev Færø i en kronikk hos NRK Ytring.

– Så alvorlig er det faktisk. Undersøkelser viser at overvekt kombinert med for lite mosjon kan føre til at du lever hele ti til 15 år kortere.
Det gjør også at livskvaliteten din blir mye dårligere, sier legen.

Han forteller at det å ikke gi pasienten beskjed om overvekt kan sammenlignes med å hemmeligholde resultatet av en røntgen-undersøkelse som viser at pasienten er syk.

– Vi må bli tøffere, og tørre å si ifra. Det er tross alt en del av jobben vår, sier Færø.

Ønsker mer ærlighet fra leger

En undersøkelse gjort på pasienter som har gjort noe med vekten viser at halvparten skulle ønske at legen hadde tatt det opp med dem. Av de som allerede har snakket med legen sin om det, var det 85 prosent som hadde tatt det opp på eget initiativ. Det forteller kostholdsekspert, Jeanette Roede.

– Vi må bli flinkere til å gi konkrete råd om hva pasienter kan gjøre for å gå ned i vekt, og hvor de kan henvende seg for hjelp. Leger må også få trening i å fortelle pasienter at de er overvektige, sier Roede.

Merking av fetende matvarer

Torkel Færø mener helsemyndighetene bør gå inn for å merke fetende matvarer, på lik linje som at vi advarer mot at røyking er skadelig.

– Før var røyking den største helsefaren vi hadde i Norge. I dag er fedme den største helsefaren. Derfor bør vi merke disse matvarene med for eksempel «fedme dreper», avslutter Færø.