I DN Magasinet forrige lørdag fortalte Maja Dineh Sørheim (28) at hun bevisst har valgt å være barnløs for å skåne miljøet.

– Vi presser dyr, planter og økosystemer til utryddelse og kollaps, og dette vil ikke jeg være med på. Vi må få ned befolkningstallet på et bærekraftig nivå, og da vil jeg gjøre mitt ved å ikke sette flere barn til verden, forteller hun.

Har vakt reaksjoner

Etter utspillet har hun fått både positive og negative reaksjoner.

– Det har vært mange støttende tilbakemeldinger fra folk som er enige og som har tatt det samme valget, men som ikke tør snakke om det selv, sier Sørheim.

Maja opplever at den negative kritikken ofte går på henne som person, og ikke saken. Hun antar at dette er årsaken til at andre i samme situasjon er redde for å snakke om det.

– Jeg har blitt kalt øko-fascist og egoist, fått høre at jeg burde ta mitt eget liv og blitt beskyldt for at jeg vil utrydde menneskeheten, forteller hun.

– Burde hylles

Professor i klimastrategi ved Handelshøgskolen BI, Jørgen Randers, mener at Majas bidrag til miljøet er en helt nødvendig del av menneskehetens tilpasning til en begrenset klode.

– Vi er nå sju milliarder mennesker på en bitteliten klode. Den ideelle befolkning i verden er halvparten av disse. Kvinner som velger å kun få ett eller ingen barn burde hylles, understreker han.

– Men hvis alle skulle tatt dette valget, så ville det vel ikke gått så bra med menneskeheten på sikt?

– Det er ingen umiddelbar fare for at vi skal forsvinne, sier Maja med et smil.

– Hvis alle gjorde som Maja, så ville vi rimelig fort nådd det tallet, noe som ville gitt halvparten så mye utslipp og plass og rom nok til at alle kan leve et fullverdig liv, forklarer Randers.

Endrer ikke mening

Spørsmålet Maja blir stilt oftest, både av kritikere og andre, er om hun kommer til å ombestemme seg. Svaret er alltid det samme.

– Nei, jeg kommer ikke til å ombestemme meg. Og det håper jeg at jeg slipper å svare på flere ganger. Dette er et godt gjennomtenkt valg, som jeg har fundert på siden jeg var tidlig i tenårene, avslutter hun.