BLE HOLDT FAST: Da Victoria Iselin Tveitan skulle selge en datamaskin til en kjøper på Finn, ble hun i stedet ranet rett utenfor Coop i Tønsberg sentrum. Foto: Privat.
BLE HOLDT FAST: Da Victoria Iselin Tveitan skulle selge en datamaskin til en kjøper på Finn, ble hun i stedet ranet rett utenfor Coop i Tønsberg sentrum. Foto: Privat.

Victoria (18) ble ranet da hun skulle levere varen til Finn-kjøperen

18-åringen fra Nøtterøy er skremt etter hendelsen, som skjedde midt på lyse dagen i Tønsberg sentrum.

Victoria Iselin Tveitan (18) fra Tønsberg opplevde den skremmende hendelsen da hun tirsdag ettermiddag skulle selge en bærbar datamaskin til en kjøper på Finn.no.

18-åringen hadde kjøpt en helt ny Macbook for en drøy måned siden, som hun nå ønsket å selge ettersom hun mislikte Apples operativsystem.

Like etter at hun hadde lagt ut annonsen på brukthandelsnettstedet Finn.no mandag kveld, ble hun kontaktet av en interessert kjøper, som ønsket å møte henne i Tønsberg.

Det var Tønsberg Blad som omtalte saken først.

Ble holdt fast

Tveitan avtalte derfor å møte kjøperen utenfor en Coop-butikk midt i Tønsberg sentrum, rundt 18-tiden tirsdag ettermiddag.

Da de møttes, hadde kjøperen tatt med seg en venn, som holdt seg litt på siden hele tiden mens de snakket. Tveitan tenkte derimot ikke at det skulle være spesielt mistenkelig, men reagerte litt på at kjøperen virket så stresset og at han ikke ville ta en ordentlig titt på maskinen.

MELDINGSLOGG: Victoria Iselin Tveitan fattet ikke mistanke om noe uvanlig i forkant av hendelsen. Her er utdrag fra meldingsutvekslingen med det som viste seg å være en raner. Foto: Privat.
MELDINGSLOGG: Victoria Iselin Tveitan fattet ikke mistanke om noe uvanlig i forkant av hendelsen. Her er utdrag fra meldingsutvekslingen med det som viste seg å være en raner. Foto: Privat.

– Jeg stusset litt over at han ikke ville se på maskinen, for når man kjøper noe på Finn, så vil man jo gjerne sjekke at alt er i orden, sier Tveitan til TV 2 og utdyper:

– Så jeg viste ham Macen og la den tilbake i esken og posen. Jeg viste ham også kvitteringen og sa at han måtte ta vare på den hvis det skulle skje noe, med tanke på garanti og sånt.

Plutselig tok kompisen til kjøperen tak i henne og holdt henne fast, mens kjøperen nappet posen med datamaskinen ut av hendene hennes og løp avgårde.

– Jeg turte ikke å gjøre noe fordi jeg var redd for om de kunne hatt noe våpen på seg, så jeg turte ikke å løpe etter han heller. Men jeg ropte «stopp» flere ganger, forteller Tveitan.

Ingen rundt reagerte

I etterkant har 18-åringen lurt på hvorfor ingen forbipasserende reagerte og kom bort til henne, ettersom hun la merke til at flere fikk med seg det som skjedde.

– Jeg gråt fordi jeg ble så redd, men det var ingen som kom bort og spurte hva som hadde skjedd, forteller hun og legger til:

– Men det er vel det at folk ikke tør da, å gripe inn.

Til slutt fikk hun heldigvis tak i kjæresten, som igjen kontaktet politiet. De kom raskt til stedet, og gjorde flere søk i området etter gjerningsmennene, uten hell.

Tveitan har anmeldt saken, men foreløpig er ingen tatt. Politiet skal ha fått melding om en observasjon av to mindreårige gutter, som lignet på beskrivelsen fra Tveitan, på en buss mot Larvik like etter hendelsen.

Hun anslår at guttene kan ha vært rundt 15-17 år gamle.

Redd for å selge på Finn

18-åringen forteller at hun tidligere har solgt flere varer på brukthandelsnettsiden Finn.no, men hun har aldri hatt noen ekle opplevelser rundt det tidligere.

– Jeg har jo solgt ting før, og jeg opplever at folk flest er ærlig og oppriktig, så jeg kunne ikke tenke at det skulle skje, sier Tveitan.

Selv om hun solgte en dyr vare, hadde hun heller ikke forestilt seg at noe slikt kunne bli et problem.

– Det er veldig lett for andre å si at jeg ikke skulle møtt de alene, men det har aldri vært et problem før og så tenkte jeg at det var greit siden det var såpass sentralt, sier Tveitan og legger til:

– Mest sannsynlig kommer jeg aldri til å selge noe der igjen. Det setter en støkk i deg.

Kjøperen brukte falskt navn på brukthandelsnettstedet.

– Ikke noen vanlig sak

Etterforskningsleder i Sør-Øst politidistrikt, Knut Erik Ågrav, sier til TV 2 at politiet sjelden får inn lignende saker som Tveitan nå har opplevd. Han forteller samtidig at politiet stadig får inn saker som omhandler andre former for bedrageri i forbindelse med brukthandel.

– Det er ikke noen vanlig sak og ikke så mange like tilfeller. Vi har jo saker som går på Finn-bedrageri, men det handler oftere om at offeret Vippser penger og ikke mottar varen. Men her ligger det jo et sted mellom det vi kaller groft tyveri og ran, alt etter hvor voldelig hendelsen har vært, så sånn sett er jo dette hakket mer alvorlig, forteller Ågrav.

Etterforskningslederen sier det er viktig å gjøre undersøkelser rundt hvem man faktisk handler med når det gjelder brukthandel, og nevner at man i dag har mange digitale verktøy og hjelpemidler.

Nummeropplysningen, folkeregisteret, Vipps og Facebook er eksempler på plattformer som kan brukes for å undersøke dette.

– Sjekk at navnet eksisterer og hvis alt er skjult og hemmelig, eller man får feil på noe av det, så rett og slett la være. Det er mange måter å ta noen forhåndsregler på, sier Ågrav.

Dersom uhellet likevel skulle være ute, anbefaler etterforskningslederen å anmelde saken til politiet snarest mulig.

Råd fra Finn.no

Leder for forbrukertrygghet hos Finn.no, Geir Petter Gjefsen, er lei for å høre at Tveitan har hatt en slik opplevelse ved handelen via brukthandelsnettstedet.

– Det skal jo sies at de aller fleste handlene på Finn går for seg som de skal. Men dessverre så er det jo på Finn.no som ellers i samfunnet, at noen ikke klarer å oppføre seg, og det virker som hun dessverre har vært offer for en av de, sier Gjefsen til TV 2 og legger til:

– Men dette å bli ranet er det heldigvis ytterst sjelden at vi hører om, så det er jo noe jeg håper politiet prioriterer å se på.

Gjefsen forklarer at de fleste svindler-henvendelsene de får hos Finn.no, går på at noen utgir seg for å selge noe, eller at svindlere oppsøker brukere som har lagt ut en annonse i «ønsket kjøpt»-kategorien.

Han forteller samtidig at man per idag kun trenger en operativ epostadresse for å opprette en brukerkonto hos Finn.no. Likevel trengs ytterligere verifiseringssteg for enkelte typer annonser.

– Dersom man skal legge ut annonser for et risikoprodukt, er man nødt til å SMS-verifisere annonsen, og man blir kanskje nødt til å BankID verifisere brukerkontoen sin.

For å beskytte seg mot svindlere på Finn.no, har Gjefsen noen generelle råd som de bruker å gi til forbrukerne.

– I denne konkrete saken virker det som at hun har gjort mye riktig, men vært uheldig rett og slett. Generelt er rådene vi bruker å gi at man gjør undersøkelser rundt det man skal kjøpe eller selge, og den man eventuelt skal møte, sier Gjefsen og utdyper:

– Det er en del ting du kan gjøre, for eksempel kan man gå inn på den aktuelle Finn-profilen. Der vil kan kunne se hvor lenge brukeren har vært på Finn, og om denne brukeren har noen annonser ute. I tillegg kan man se etter adresse, brukerens navn og sjekke om dette stemmer med de tingene du får vite i meldingsutvekslingen.

Han nevner samtidig en spesifikk ting man kan se etter:

– Dersom brukeren er bank-id-verifisert, så vil det dukke opp et lite blått skjold med en hvit hake på. Det vil jo si at vi da vet bank-iden til den personen som har verifisert den brukerkontoen, sier Gjefsen.