Vårt lille land:

Greta (30) har vært forberedt på pandemien i elleve år uten å vite det

Mens mange føler på ensomhet under korona-pandemien, kjenner Greta Torrissen at gammel svakhet har blitt snudd til styrke.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg har aldri følt meg som en løvemamma. Jeg har alltid følt meg mer som en kattunge – svak og liten i forhold til systemet, begynner Greta Torrissen (30).

Hun har sluppet Vårt lille land-redaksjonen inn i hjemmet sitt på Tøyen i Oslo i en uvanlig tid. Utenfor leilighetens fire vegger herjer korona-pandemien. Innenfor er egentlig alt som før.

For elleve år siden, ble Torrissen mor til Ollie (11). I begynnelsen var alt som det skulle, men da sønnen fylte to år ble det klart at han hadde en uspesisifisert form for alvorlig psykisk utviklingshemming.

– Han er elleve år. Han er veldig til stede og gir veldig mye glede, men han kan ikke snakke, og forstår veldig lite av det som skjer rundt ham, forklarer Torrissen.

Norge stenges ned

Ollie er vár for inntrykk og har behov for skjerming. Hun må passe på sønnen døgnet rundt.

– Folk har alltid sagt til meg: «Du er så sterk. Du er så tøff». Jeg sier bare at man blir det når man . Men jeg har aldri følt meg sterk. Som de som kaller seg løvemammaer, mammaer til barn med spesielle behov, forklarer 30-åringen.

På pressekonferansen torsdag 12. mars melder myndighetene om strenge restriksjoner. Folk må holde seg hjemme og unngå unødig kontakt med andre og omverdenen. Norge stenges ned.

SPESIALSENG: Ollie har en spesiallaget sprinkelseng for store barn fra hjelpemiddelsentralen. Han har lært seg å klatre ut av den, så Greta har begynt å sove på madrass på gulvet for å hindre at han slår seg. Foto: Frank Melhus / TV 2
SPESIALSENG: Ollie har en spesiallaget sprinkelseng for store barn fra hjelpemiddelsentralen. Han har lært seg å klatre ut av den, så Greta har begynt å sove på madrass på gulvet for å hindre at han slår seg. Foto: Frank Melhus / TV 2

Hverdagen snus på hodet for de fleste nordmenn. Flere kjenner på uro og engstelse. Dopapir, hermetikk og tørrmat rives vekk fra hyllene. Selv de mest sosiale i befolkningen kjenner på ensomhet.

Se Vårt lille lands dokumentar «Da pandemien traff Norge» på TV 2 Sumo.

Forberedt uten å vite det

Hjemme hos Greta og Ollie er egentlig alt som før. Greta har vært forberedt på en pandemi i elleve år uten å vite det.

Hverdagen deres fordrer at de alltid må ha nok mat og medisiner hjemme, for hun vet aldri når neste mulighet til å gå ut døra byr seg.

– Dette her er bare mitt liv til vanlig. Det er veldig surrealistisk. Vi er aldri på besøk hos noen bortsett fra nærmeste familie. Vi har aldri besøk av noen bortsett fra nærmeste familie. Vi går ikke på noen fritidsaktiviteter. Vi går aldri til frisøren. Vi gjør aldri noen av de tingene der, forklarer Greta.

INNE: Mesteparten av Greta og Ollies tid tilbringes inne i leiligheten. Foto: Frank Melhus / TV 2
INNE: Mesteparten av Greta og Ollies tid tilbringes inne i leiligheten. Foto: Frank Melhus / TV 2

Kjenner styrke

Selv om alt er som før, er det likevel noe som er annerledes. Før pandemien, følte Greta seg ofte alene. Det gjør hun ikke lenger, nå som alle andre også er hjemme. Dessuten erfarer hun nå hva som egentlig bor i henne.

– Jeg er ikke så veldig religiøs, men min far pleier å si at det står i Bibelen at de svake skal bli de sterke. Og jeg bare kjenner at det er det som skjer. Jeg kjenner det i hele kroppen: Det her har jeg trent på. Dette her, det kan vi, forteller hun.

– Og da føler jeg bare en enorm styrke. Og en enorm ro, sier Torrissen.

– Det er lov å bare overleve

Nå står hele samfunnet overfor mange av de samme utfordringene som Greta og sønnen lever med til daglig. Til dem som sliter med den nye hverdagen, har 30-åringen særlig én setning som har hjulpet henne i vanskelige stunder.

– Det er lov å bare overleve. Det er det jeg har lært meg fordi livet mitt er som en unntakstilstand, konstaterer hun.

– Ingen har opplevd denne krisen før. Vi har alle vårt utgangspunkt for hvordan vi takler dette. Vi må være rause med hverandre, for vi takler det forskjellig. Det er derfor jeg har veldig mye medfølelse med alle dem som sliter nå, og som føler seg ensomme. Jeg forstår det kjempegodt. Jeg har vært der selv.

Se Vårt lille lands dokumentar «Da pandemien traff Norge» søndag klokken 21.40 på TV 2 og TV 2 Sumo.