Eksperter slår tilbake mot bestselgerbok

Helsekontrollen (TV 2): Boka «Spis deg fri» er en bestselger, men stemmer påstandene om avhengighet?

Boka «Spis deg fri» mener å forklare hvordan sukker og mel virker på kroppen. Med over hundre vitenskapelige artikler og hjerneforskning i bunn, er påstanden at sukker og mel er like avhengighetsskapende som narkotika.

Flere av Norges fremste eksperter på avhengighet avviser imidlertid dette.

– Noen av oss er rett og slett disponert for å bli hekta på sukker og mel, forteller journalist og forfatter Irina Lee, som har kjøpt rettighetene til boka i Norge.

Se Helsekontrollen gratis på TV 2 Sumo

Metoden går blant annet går ut på å fjerne sukker og mel helt fra kosten, og Lee forklarer at etter hun selv kuttet ut matvarene hun var avhengig av, gikk hun ikke bare ned 20 kilo, men hun ble også piggere, lykkeligere, og klarere i hodet.

– Det er jo en grunn til at denne boka har vært på bestselgerlisten i tre år. Det er sunn fornuft, satt inn i en vitenskapelig sammenheng, sier Lee.

Viser til dyreforsøk

Boka er opprinnelig skrevet av amerikanske Dr. Susan Peirce Thompson som baserer påstandene om sukkeravhengighet på forsøk gjort på rotter og mus.

– Dr. Thompson har belegg for i vitenskapen hun refererer til at for noen påvirker sukker og mel hjernen på en måte som kan sammenlignes med andre avhengighetsskapende stoffer som koffein, nikotin, kokain og heroin, sier Lee.

Hun forklarer at belønningssenteret i hjernen lyser opp ved inntak av sukker og mel, på samme måte som det gjør ved bruk av narkotiske stoffer.

– Uvitenskapelig

Avhengighetsekspert og psykiater Jørgen Bramness bekrefter at mat og andre ting som føles godt – som sex og det å trøste noen som gråter, fungerer gjennom dette belønning- og motivasjonssenteret i hjernen.

Men det er store forskjeller mellom disse tingene og rusmidler.

– De fungerer nemlig ikke på samme måte i dette senteret. Det at det lyser opp samme del av hjernen betyr ikke at det er et narkotisk stoff, og den største forskjellen ligger først og fremst i kontrollen, forklarer Bramness.

Han mener at de som tjener penger på dette vil selge inn ideen om at sukker og mel er avhengighetsskapende til den brede befolkningen som vil slanke seg.

– Det blir for lettvint. Det er å spille hen til folks dårlige samvittighet og noe folk kanskje føler de burde ha bedre kontroll over, men det blir uvitenskapelig å kalle det en avhengighet.

– Ingen overføringsverdi

Hjerneforsker Ole Petter Hjelle stiller seg bak Bramness, og påpeker også at dyreforsøk ikke uten videre kan overføres til mennesker.

Reklame - fullscreen-a

Han mener det er ekstra grunn til å være skeptisk til overføringsverdien mellom rotter, mus og mennesker når det gjelder forsøk på mat og kosthold.

FRA
FRA "SPIS DEG FRI": Slik illustreres sukker, mel, heroin og kokain i boka. Foto: Synne Haugrønning Braa

– Det er fordi vi mennesker har et helt annet forhold til mat, og forsøkene på sukkeravhengighet er et godt eksempel på dette, sier Hjelle.

Han forklarer blant annet at dyrene i disse studiene har blitt sultet i lengre perioder, for deretter å få tilgang på ubegrensede mengder sukker i to korte perioder i døgnet.

– Da er det kanskje ikke så rart at dyrene kaster seg over sukkeret og får en voldsom dopaminrespons, forklarer Hjelle.

– Kunstig sammenligning

Hjelle peker også på to viktige nøkkelkriterier for avhengighet som sukker og mel ikke oppfyller.

– Vi ser ikke det som heter abstinens, hvor du blir fysisk eller mentalt dårlig hvis du ikke får sukkeret, og vi ser heller ikke det som kalles toleranse, hvor du hele tiden må øke dosen for å få samme effekt som du tidligere fikk ved en lavere mengde av dopet. Så det er en litt kunstig sammenligning, sier Hjelle.

Han mener også det er meningsløst å sammenligne mat med rusmidler, fordi rusmidler er ikke noe vi trenger, mens mat er nødvendig for å overleve.

– Så jeg er jo litt skeptisk til at man skal få dårlig samvittighet hvis man spiser noe som inneholder sukker og mel. Det er helt fint å kutte ned på det, men å fjerne det helt blir alt for strengt etter min mening, legger Hjelle til.

Kan forklares med evolusjonen

Ekspertene kimser imidlertid ikke av følelsen av avhengighet som mange kjenner på. Men ifølge hjerneforskeren er det en ganske enkel forklaring på hvorfor det kan være vanskelig å la sjokoladen ligge.

– Fra et evolusjonsmessig ståsted er det ikke så rart at det er sånn; vi trenger mat for å overleve, så det skulle bare mangle at vi ikke blir belønnet når vi får i oss mat – og spesielt mat med mye kalorier. Det var jo det som holdt våre første forfedre i live, forklarer Hjelle.

Han mener at problemet i dag er at vi har laget et samfunn hvor vi har fri tilgang på denne maten og at vi ikke behøver å bevege oss lenger, og det fører til overvekt.

Irina Lee mener verken hun eller boka sidestiller sukker og mel med kokain og heroin. Hun mener likevel det er store likheter i måten hun oppfører seg rundt sukker og mel, og hvordan rotter oppfører seg rundt sukker, heroin eller kokain.

Susan Peirce Thompson skriver til Helsekontrollen at det er et voksende antall studier av matavhengighet hos mennesker og laboratorieundersøkelser av dyr som viser at sukker og mel har vanedannende egenskaper.

Hun bekrefter at mat ikke går under definisjonen for avhengighet, men at det oppfyller flere av kriteriene som er etablert for vanedannende stoffer.