GJESTER SKAVLAN: DR. Julia Shaw er psykolog og forsker. I denne ukens Skavlan forteller hun om falske minner. FOTO: Andrea Southam
GJESTER SKAVLAN: DR. Julia Shaw er psykolog og forsker. I denne ukens Skavlan forteller hun om falske minner. FOTO: Andrea Southam

Ditt aller første minne? Det er trolig ikke ekte

SKAVLAN (TV 2): Dr. Julia Shaw er ekspert på såkalte falske minner. Hun mener at nesten 100 prosent av minnene våre ikke stemmer overens med virkeligheten.

Psykolog og forsker Dr. Julia Shaw har gjennomført et forskningseksperiment der hun får folk til å huske ting som ikke har skjedd.

Hun rekrutterte over 100 personer til det de trodde var en studie av deres barndom. Under intervjuet manipulerte hun frem minner ved å sette sammen ulike situasjoner og hendelser i en ny rekkefølge.

Etter en uke, når minnene er lagret, møtte hun igjen testpersonene, og funnene var overraskende og spektakulære.

Konstruerer falske minner

Dr. Shaw forteller at minner er nettverk av hjerneceller. Disse nettverkene er kjent med hvordan minnene kan bli forvrengt ved misforståelser, at ting blir glemt og ved at vi husker hendelser og situasjoner annerledes enn hvordan de egentlig var.

– Det som skjer er at disse nettverkene hele tiden er i endring, og da kan deler av informasjon om ting som faktisk har skjedd kombineres på en måte som aldri har skjedd, sier Shaw.

Ifølge forskeren oppstår de fleste falske minner i hendelser som er relatert til familie.

– Det er det som er så spesielt med falske minner, de er like komplekse som ekte minner. Man kan ikke se på et minne og si at det ene er ekte og det andre er falskt, forteller Shaw.

I forskningseksperimentet brukte Dr. Shaw ekte mennesker, ekte steder som personene var kjent med og ekte følelser, men hun blandet disse komponentene sammen på en måte som aldri skjedde.

– Dette kan føre til noen virkelig spektakulære hukommelsesfeil, sier psykologen.

AVANSERTE NETTVERK: Dr. Shaw manipulerte testpersonene til å sette sammen falske hendelser til ekte minner. FOTO: Biologycorner/FLICKR
AVANSERTE NETTVERK: Dr. Shaw manipulerte testpersonene til å sette sammen falske hendelser til ekte minner. FOTO: Biologycorner/FLICKR

Falske barndomsminner

Når man ser et bilde fra barndommen, kan dette etterhvert feiltolkes som et minne. Dr. Shaw forteller at der ulikheter mellom minner fra bilder og falske minner.

– Bilder er annerledes fordi det er en form for bevis for at du var på dette stedet med denne personen. Bilder er noe mer enn det som kun finnes inne i hodet ditt, sier Shaw og legger til

– Men, det har vært noen veldig interessante falske minner-studier som viser at om man forteller et minne som ikke er sant, noe som ikke skjedde og kombinerer dette med et bilde av for eksempel klassen din, vil nesten alle konstruere et falskt minne, mener Shaw.

– Så hvor mange av minnene våre er ikke helt riktige?

– Jeg vil si at 100 prosent av minnene dine ikke er helt riktige, men det er med mange små fotnoter, sier Shaw

Dr. Shaw er kriminalpsykolog, og jobber spesielt med påvirkning og sosial psykologi. Hun forteller at møtet mellom minner og identitet er interessant, og også hvordan minnene påvirkes av det sosiale.

– Når du forteller noen om et minne, inviterer du den personen til å stille spørsmål. Og i denne prosessen vil spørsmålene føre til hvordan du faktisk husker hendelesen, sier Shaw og legger til

– Minnet har potensiale til å endres, men det er ikke sikkert at det endres hver gang du forteller om det, sier hun.

Gode og dårlige minner

Det at vi konstruerer falske minner er ikke en feil, men heller en fordel, mener Shaw. Hun forteller at personer med ekstrem hukommelse kan huske imponerende detaljer om livet sitt.

– Hvis du spør dem om de liker dette eller ikke, svarer de at de ville foretrukket å ikke huske hver eneste detalj om livet sitt, sier Shaw.

Dr. Shaw sier at vi generelt husker gode minner bedre enn dårlige, men at det kan skje dramatiske hendelser som er negative, og som kan definere hvem man er.

– Slike hendelser har en stor innvirkning på alle deler av livet ditt, forteller hun.

Se Skavlan på TV 2 lørdag klokka 22:30, eller på TV 2 Sumo.