Hvorfor betaler menn mindre for samme klippen?

Helsekontrollen (TV 2): Fire av fem frisørkjeder ville ha mer for å klippe henne enn han. – Ulovlig, sier Likestillingsombudet.

Helsekontrollen har sjekket fem kjeder som alle tilbyr det de kaller «herreklipp» eller «dameklipp». I alle tilfellene er prisene på nett lavere på herreklipp enn på dameklipp, noe som er i strid med loven, hvis klippen er lik.

– Det er ulovlig å prise ulikt mellom kjønnene for samme tjeneste, sier seniorrådgiver Carl Fredrik Riise i Likestillingsombudet.

– Det er åpent for at det i noen tilfeller kan være saklig, men det er veldig strenge kriteria for det, og de oppfylles neppe i dette tilfellet. Så derfor vil det nok være ulovlig, sier Riise.

Se Helsekontrollen gratis på TV 2 Sumo nå

– Hår er hår

HÅRTVILLINGER: Likevel var prisene for lik klipp ulike. Foto: Martin Habbestad/Helsekontrollen
HÅRTVILLINGER: Likevel var prisene for lik klipp ulike. Foto: Martin Habbestad/Helsekontrollen

Helsekontrollen tar med to av sine reportere, en mann og en kvinne, som har lik sveis til frisør Caroline Svendsen på Vaar Salong. Hun har 12 års erfaring i frisørfaget. Hennes vurdering er at reporterne har så likt hår at prisen for en klipp bør være den samme for begge.

– Er det forskjell på damehår og mannehår?

– Nei, hår er hår. Alle mennesker har omtrent likt antall hårstrå på hodet, sier Svendsen, og slår fast at hun ikke ville kjent forskjell på håret til de to testpersonene i et mørkt rom.

Lik pris for like tjenester...eller?

Reporterne besøker fem ulike salonger, og ber om pris på å klippe håret fem cm, beholde stilen og en hårvask.

Hos kun en av dem, Sanz Majorstua, får de samme pris. Hos de fire andre får kvinnen beskjed om at hennes klipp er dyrere.

Den største forskjellen får vi hos Floke Oslo, hvor det skiller 285 kr mellom prisen til mannen og prisen til damen. Det tilsvarer en prisforskjell på hele 34 %. Etter at Helsekontrollen tar kontakt med salongen, endrer de benevnelsen «herreklipp» til «klipp maskulin».

Så mye mer kostet det å være dame

  • Floke Oslo: 285 kr
  • Nikita Hair: 140 kr
  • Modern Design: 120 kr
  • Auster Salong: 65 kr
  • Sanz Frisør: 0 kr

Vi lurer på om de har endret praksis eller bare språk, så vi sender våre reportere tilbake. Det blir ingen endring. Begge får nøyaktig den samme prisen som før.

Daglig leder hos Floke, Kristin Johansen, sier at de ikke diskriminerer og at de baserer prisene på forventet tidsbruk, ikke kjønn.

– Det åpenbare her er at vi baserer prisene på forventet tidsbruk. Og at vi selvfølgelig ikke særbehandler menn fremfor kvinner.

– De to som vi sendte inn, de hadde helt identisk hår. Burde de ikke da betale det samme?

– Når jeg ser bildene så er denne mannen kanskje et av unntakene. Slik jeg ser det, har han tykt og langt hår, og vi ville muligens brukt like lang tid på ham som på kvinnen.

– Kan det være at han får tilbud om herreklipp-prisen kun fordi han er mann?

– Basert på vår erfaring bruker vi lengre tid på kvinner. Vi setter av mer tid til dameklipp enn det vi gjør for menn, forklarer hun.

– Kunne klipp hos dere blitt kalt for 30 minutter, 45 minutter, 60 minutter for eksempel?

– Det kunne vi jo i teorien ha gjort hvis det hadde vært sånn at vi ikke hadde timebestilling på nett. Hvis vi har timebestilling på tid, vil erfaringsmessig altfor mange bestille for lite tid. Det det resulterte i når vi kalte det for «klipp, vask og form» som vi først gjorde, var totalt kaos.

– Vi sendte inn de to reporterne våre en gang til etter at dere hadde endret kategoriene på nett. Hva slags priser tror du de fikk da?

– Jeg regner med at de fikk det samme. Muligens har han fått en for lav pris.

Nikita endrer prissetting

Nikita Hair hadde den nest største prisforskjellen i undersøkelsen, med 140 kroner i differanse. Kjeden svarer at den skal endre til kjønnsnøytral prissetting før sommeren.

Modern Design svarer slik på kritikken:

– Det er behandlingen og hva slags tid og kompleksitet som ligger i den, ikke hva slags kjønn den som behandles har, som avgjør prisen. Basert på bransjens erfaringer, tar det lengre tid å behandle en kvinne enn en mann. Det er derfor helt legitimt at «dameklipp» koster mer enn «herreklipp».

Auster salong har ikke svart etter gjentatte henvendelser.