Takker broren for å ha løyet til ham i 20 år

I etterkant av dokumentaren, «Tell Me Who I Am», er Alex Lewis (55) sjeleglad for at tvillingbroren, Marcus Lewis (55), valgte å skjule deres grusomme barndom.

Alex Lewis var 18 år da han mistet hele hukommelsen etter en motorsykkelulykke.

Da han våknet fra koma var broren, Marcus Lewis, den eneste han husket. Alt annet i livet hans, som resten av familien eller til og med hans eget navn, var visket vekk.

18-åringen måtte dermed lære alt om verden rundt seg på nytt, og tvillingbror Marcus tok på seg ansvaret.

– Han startet opp i en mental alder av seks eller syv år, så han visste ikke hva et sykehus var, ikke hva en seng var, han hadde aldri sett en katt eller et hus. Ingenting. Så han måtte starte helt på nytt, forteller Marcus i lørdagens utgave av Skavlan på TV 2.

Se utdrag fra intervjuet øverst i saken.

UNGE: Tvillingbrødrene Alex (t.v) og Marcus Lewis i årene da Alex måtte lære alt på nytt. Foto: Netflix.
UNGE: Tvillingbrødrene Alex (t.v) og Marcus Lewis i årene da Alex måtte lære alt på nytt. Foto: Netflix.

Skjulte mørk hemmelighet

Det eneste Marcus bestemte seg for å ikke fortelle broren om, var at de to hadde blitt misbrukt av sin egen mor og vennene hennes i hele oppveksten.

I stedet ville han skåne broren fra den grusomme fortiden, og diktet opp idylliske historier om en lykkelig barndom.

De nå 55 år gamle tvillingene ble verdenskjent etter at de valgte å legge frem sine brutale historier gjennom Netflix-dokumentaren, «Tell Me Who I Am».

Nå forteller brødrene hvordan den kritikerroste dokumentaren har påvirket livene deres, etter at den ble tilgjengelig på strømmetjenesten i fjor høst.

Dette er historien om brødrene

Måtte bo i et skur

Etter det lange sykehusoppholdet flyttet Alex hjem igjen til moren Jill og stefaren Jack i Sussex. Frem til brødrene var 14 år hadde de bodd i kjelleren, men nå måtte de sove i et skur i hagen, til tross for det enorme herskapshuset moren bodde i.

Det satte likevel brødrene pris på, og så det som sitt fristed.

Fra nå av vokste Alex opp uvitende om sin egen barndom, ettersom Marcus gjorde alt han kunne for å skjule hvor grusomt de hadde hatt det.

Sannhetens time

Marcus klarte å holde på fantasihistoriene fra Alex var 18 til han ble 32, men da stefaren døde fikk Alex for første gang en mistanke om at barndommen ikke hadde vært så idyllisk som broren hadde fortalt.

Få dager før stefaren døde av kreft, ba han stesønnene komme til sengen for å be dem om tilgivelse. Alex forsto ikke hva han skulle ha tilgivelse for, men Marcus var kald og nektet å tilgi ham. Etterpå ville ikke Marcus fortelle Alex hvorfor han ikke kunne tilgi ham, noe som fikk Alex til å lure.

Fem år senere døde også moren, Jill, av kreft. Heller ikke da var broren Marcus lei seg. Nå ville Alex ha svar.

Fant svaret på morens soverom

Endelig kunne brødrene bevege seg fritt i det store huset, og gå på steder de tidligere ikke hadde vært. Da gjorde de flere oppsiktsvekkende funn. De fant 50-pundsedler gjemt i flere krukker og sydd inn i gardinene i stua.

På loftet fant de flere gaver adressert til brødrene fra de var små, men som moren og stefaren i stedet hadde gjemt. På badet fant de et skap fullt av sexleketøy.

Men det var etter et funn i et låst skap, skjult i morens garderobe, at Alex skjønte hva som hadde foregått. Der fant han et nakenbilde av seg selv og tvillingbroren – med hodene deres revet av.

– Da tenkte jeg, «wow, denne kvinnen er langt mer komplisert enn jeg har blitt fortalt. Hvem i helvete er hun, og hva handler dette om», forteller Alex hos Skavlan.

Alex spurte om de hadde blitt seksuelt misbrukt av moren. Marcus bare nikket stille.

Voldtatt av morens venner

Selv om Alex nå hadde fått vite om den mørke fortiden, ville ikke Marcus utdype i detaljer hva som hadde skjedd. Først da de spilte inn dokumentaren fikk han vite alt.

I dokumentaren forteller Marcus hvordan brødrene ble voldtatt og misbrukt av moren og vennene hennes frem til de var 14 år. Hun kjørte dem ofte til venner på kvelden og hentet dem neste morgen.

Rømte

Marcus forteller om dagen han forsto at dette ikke var riktig. Han var 14 år. Da hadde han blitt kjørt til en venn av moren på kvelden og blitt forlatt der. Den godt voksne mannen prøvde å forgripe seg på han, men plutselig nektet Marcus og sa at han ikke ville. Mannen hisset seg opp, men Marcus greide å rømme ut av leiligheten hans.

Han løp til t-banen og rømte hjem, hvor han deretter gikk rett til rommet sitt og la seg. Neste morgen sto Marcus opp, og gikk ned på kjøkkenet hvor moren fikk sjokk over å se ham.

Han sa ingenting, men gav henne et stygt blikk. Fra den dagen ble de aldri misbrukt mer.

Alene i livet

Etter at Alex fikk vite sannheten om sin barndom og at broren Marcus, som var den eneste han hadde stolt på i livet, hadde løyet til han i nesten 20 år, følte plutselig Alex seg helt alene i verden. Han var rasende på broren.

– For første gang i livet var jeg alene. Jeg hadde ingen følelser, og visste ikke hvordan jeg skulle komme meg videre, sier Alex.

LYKKELIG BARNDOM?: Moren Jill med tvillingene på armen hjemme i hagen. Foto: Netflix.
LYKKELIG BARNDOM?: Moren Jill med tvillingene på armen hjemme i hagen. Foto: Netflix.

– Jeg fikk et valg i livet. Enten å fortelle en løgn, noe som er en ganske stor ting å gjøre til broren din. Eller gi han sannheten. Så jeg lagde en løgn for oss begge to, forteller Marcus.

Dokumentaren forandret alt

I de første månedene etter avsløringen, snakket brødrene nesten ikke sammen. Etterhvert fikk de kontakt igjen, men ikke på samme måte som før. Det var ikke før tvillingene takket ja til å fortelle hele historien sin gjennom dokumentaren, at de fikk tilbake det gode forholdet sitt.

– Gjennom denne dokumentaren fikk jeg det jeg alltid ønsket meg, nemlig en avslutning, forteller Alex.

Selv om han gikk med på å lage dokumentaren, hadde Marcus egentlig ikke hatt intensjoner om å fortelle alt i detaljer. På et tidspunkt klarte regissøren likevel å få han til å fortelle disse detaljene på kamera, men å fortelle det direkte til Alex – det klarte han ikke. Alex måtte se opptaket i stedet.

– Det er første gang han fikk vite alt som hadde skjedd med oss, sier Marcus og legger til:

– På slutten av dokumentaren sitter vi ved et bord og diskuterer hvorfor vi gjorde det ene og det andre, og da forstår vi begge hverandres poeng. Jeg forsto hvorfor han trengte å vite, noe jeg aldri egentlig hadde skjønt, og han forsto hvorfor jeg ikke fortalte han. Så klemte vi. Det var et fantastisk øyeblikk i studio. Og ettersom vi er identiske tvillinger så satte vi et punktum der. Vi sa tusen takk og spurte hverandre om vi var skuls, og det var det, forteller Marcus.

Fikk en fribillett

Selv om Marcus løy til Alex fra han var 18 til 32 år, og det tok han ytterligere flere tiår å få høre hele sannheten, er han idag svært takknemlig for at Marcus gjorde som han gjorde.

MOR OG SØNNER: På et av bildene som vises i dokumentaren ser ting tilsynelatende hyggelig ut, men fortiden var heller dyster. Foto: Netflix.
MOR OG SØNNER: På et av bildene som vises i dokumentaren ser ting tilsynelatende hyggelig ut, men fortiden var heller dyster. Foto: Netflix.

– Det er en gave. Jeg kan bare se det på den måten. Vi tuller med det, og sier at han ga meg en fribillett. Mens han selv ikke hadde en fribillett, forteller Alex og fortsetter:

– Jeg ønsket ikke den informasjonen da jeg var 20 eller 30, jeg kunne ikke taklet det. Så ved å få vite det senere i livet, kunne jeg intellektualisere det og takle det. Vi har nærmere bånd nå enn vi noengang har hatt.

Ønsker å hjelpe andre

I dokumentaren «Tell Me Who I Am» legges altså alle grusomme detaljer frem, men brødrene sier likevel at det først og fremst ikke er en historie om seksuelt misbruk.

– Vi føler ikke at det er en historie om seksuelt misbruk. Det er en kjærlighetshistorie mellom to brødre, og det handler om vårt liv og hvordan tvillinger lever. Det (misbruket: journ.anm.) er tilfeldigvis en del av det, sier Alex.

Samtidig håper brødrene at deres historie kan være til hjelp for andre i samme situasjon. Marcus håper at det kan bli lettere for ofre å snakke om det de opplever eller har opplevd.

– Jeg tror ingen barn som blir misbrukt snakker om det. Vi gjør ikke det, og det vi alle gjør er å holde tett om det. Alle mennesker som blir seksuelt misbrukt, og som ser dette showet, vet at den største makten de har er frykt og stillhet. Og vi er her for å fjerne dette, sier Marcus.

Se Skavlan på TV 2 lørdag klokken 22.30, eller når du vil på TV 2 Sumo.