– Valken på magen ruller oppover

Helsekontrollen (TV 2): Væranker Eli Kari Gjengedal er ikke imponert over Kim Kardashians undertøyskolleksjon.

Kvinnen bak verdens mest kjente rumpe selger sin egen kroppsform til alle som gjerne skulle hatt den.

Da Kim Kardashian tidligere i høst lanserte «shapewear»-kolleksjonen SKIMS ble alt utsolgt på få minutter. Og Kardashian tjente, ifølge nettstedet TMZ, rundt 2 millioner dollar.

Væranker tester

Men spørsmålet er: Gjør det kroppsformende undertøyet det det lover? Og er slike plagg sunt for deg?

Se Helsekontrollen gratis på TV 2 Sumo

Helsekontrollen tester ett av SKIMS-plaggene. Testpersonene er to høyst forskjellige kvinner, med høyst forskjellig syn på shapewear. Den første, TV2s profilerte væranker Eli Kari Gjengedal, er positiv til konseptet kroppsformende plagg. Hun har flere ganger prøvd både hold in-plagg og kroppsformende undertøy.

– Jeg sier til meg selv hver dag at jeg må bli flinkere til å være stolt av den kroppen jeg har. Men det er lett å si. Hvis jeg vet at jeg kan gjøre ting litt bedre ved å ta på meg et undertøy som sitter godt, så vil jeg heller det enn at ting bare henger og slenger når jeg reiser meg opp eller sitter ned, sier Gjengedal.

Er negativ

Testperson nummer to er influenser og Fit Nok-gründer, Camilla Lorentzen. Hun er ikke like positiv.

– Jeg har gått med hold in-strømper bare én gang og det er det verste dagen – kanskje ikke i hele mitt liv – men det er ganske høyt oppe.

Lorentzen og Gjengedal tester samme SKIMS-modell, kalt High waisted bonded short gjennom en hel dag.

Hos Gjengedal er dommen svært lunken.

– Dette plagget gjør at valken jeg pleier å ha på magen ruller oppover på kroppen. Den tyter litt ut på siden. Men ellers er det ganske behagelig å ha på seg.

Gjengedal opplever også at undertøyet ikke holder seg oppe slik det skal, men istedet ruller ned. Rett før sending må hun dra opp kjolen for å fikse.

– Totalt ubrukelig spør du meg. Tommel ned!

Når Lorentzen prøver SKIMS får hun raskt samme problem. Undertøyet blir ikke sittende høyt opp på livet. Igjen og igjen ruller det ned. I tillegg syns hun det er vanskelig å bevege seg fritt.

– Jeg prøver å danse som jeg ville gjort ute på byen. Og da får jeg ikke puste ordentlig. Det blir litt ubehagelig, synes hun.

Først når hun inspiserer undertøyets bakside, finner Lorentzen noe positivt å trekke fram.

– Her har de gjort noe smart. De har brukt et kjempestretchy stoff, som gjør at shortsen ikke klemmer på rumpa. Så jeg har fortsatt stor rumpe – det er positivt, gliser hun.

SKIMS sier til Helsekontrollen at de tar alle tilbakemeldinger seriøst.

Tar blodprøver

Hva da med helseeffekten av kroppsformende undertøy? På nett finnes flere kritiske stemmer til shapewear. De fleste innvendinger handler om at slike plagg kan komprimere kroppen for mye. Stemmer det?

Lege Kari Lise Eidjar på Legevakt Vest og Øst har hatt pasienter på sitt kontor som forteller om fysiske plager etter å ha brukt kroppsformende klær. De kommer typisk på denne tiden av året.

– Julebordsesongen er viktig for veldig mange damer. En del kvinner rapporterer at de har fått problemer med magesekken, som f.eks økt syreproduksjon, i forbindelse med at de har brukt denne type undertøy. De rapporterer også om magesmerter.

Eidjar tar blodprøver av Lorentzen før hun tester SKIMS, og etter at hun har brukt undertøyet. Hensikten er å sjekke om det kan påvises noen form for stress i kroppens organer etter en hel dag med kompresjon. Eidjar understreker at denne testen ikke kan regnes som skikkelig forskning, men mer som en stikkprøve som muligens kan gi en pekepinn.

Resultatene overrasker

Og resultatene av influenserens prøver overrasker legen. For på parameterne hun hadde forventet å finne noen forandringer, var det ingen endringer.

– Men så tok vi også noen andre prøver, hvor jeg ikke hadde ventet noen forandring. Dette er prøver som endrer seg f.eks hvis du har en infeksjon i kroppen, eller også ved stress. Og på disse prøvene er det forandringer, forklarer Eidjar.

Hva endringen skyldes – om Lorentzen er i ferd med å bli syk, eller om det var bruken av SKIMS som gjorde henne stresset - er umulig å si, understreker legen.

– Vi kan ikke konkludere. Men per nå har ikke Camilla feber og hun viser ingen tegn til infeksjon. Så forandringen vi ser er litt underlig.

Selv om blodprøvesvaret er utydelig, er Camilla Lorentzen selv overbevist om at kroppsformende undertøy ikke er helsefremmende.

– Dagen jeg gikk med shapewear brukte jeg ekstremt mye tid til å tenke over kroppen min. Jeg trakk inn magen hele dagen, det gjør jeg aldri ellers. Og hvis slike plagg får andre enn meg til å gå og tenke og føle på kroppen sin hele tiden, så er det i hvert fall ikke det mest positive vi gjør for vår psykiske helse.