Derfor bør du sjekke prisene på disse varene ekstra nøye

TV 2 hjelper deg: Står det jul på pakka er varen oftest dyrere enn helårsvarianten.

– Det er jo utrolig liten forskjell på hva som er i pakken. Men utrolig stor forskjell på prisen, sier Jenny Jenssen.

Hun og datteren Tilje har fått i oppdrag av TV 2 hjelper deg å finne helårsvarene som også kommer ut i juleversjon i desember.

Du kan se hele reportasjen gratis på TV 2 Sumo

– Det er ganske mange varer som kommer ut i juleversjon. Mye mer enn jeg har egentlig tenkt over, sier hun.

Derfor bør du kanskje ta en ekstra kikk på prisen før du kaster julevarianten oppi kurven.

Se hele oversikten nederst i saken

Kan koste opptil 50 prosent mer

Prisene er sjekket på Coop Mega, Kiwi, Meny og Rema 1000 i uke 47. Noen varer er billigere i juleversjon, men flesteparten er dyrere.

OVERRASKET: Jenny Jenssen og datteren Tilje er overrasket over hvor mange juleprodukter som faktisk finnes. De er mest sjokkerte over prisøkningen Julegull har fått, sammenlignet med potetgull. Foto: Chris-Erik Kristoffersen
OVERRASKET: Jenny Jenssen og datteren Tilje er overrasket over hvor mange juleprodukter som faktisk finnes. De er mest sjokkerte over prisøkningen Julegull har fått, sammenlignet med potetgull. Foto: Chris-Erik Kristoffersen

Både Julerødbetsalat og Gilde julepostei er opptil 65 prosent billigere enn tilsvarende helårsprodukt.

Størst prisøkninger det på Julefavoritter fra Nidar, Laban Nissefest og Julegull fra Maarud. Her er prisforskjellen fra helårsvaren opptil over 50 prosent.

Nidar god jul skiller seg litt ut fra den vanlige favorittposen. Melkedrøm har blitt til julekule, Bamsemums til sjokolademus og noen biter har fått ny form eller er byttet ut med andre.

Laban seigmenn har fått nisselue, i tillegg er det noen nye biter som juletre og snømann. Nissefest veier også 40 gram mer enn vanlig seigmenn (som veier 300g). Prisen er imidlertid nesten dobbelt så høy. En pose Laban seigmenn koster rundt 30 kroner, mot rundt 60 kroner for Laban Nissefest.

JULEGULL: Potetgull i juleversjon fra Maarud heter Juegull og er rifla. Julegullposen er imidlertid dobbelt så dyr som posene med vanlig potegull.
JULEGULL: Potetgull i juleversjon fra Maarud heter Juegull og er rifla. Julegullposen er imidlertid dobbelt så dyr som posene med vanlig potegull.

Julegull fra Maarud kommer i både salt og paprika. Potetgullet skiller seg fra vanlig potegull med salt eller paprika ved at det er rifla og at det er brukt havsalt. Ellers smaker det forbausende likt. Julegull inneholder 40 gram mer, men prisen er likevel nesten dobbelt så høy pr pose. En vanlig pose salt potegull hos Coop Mega koster for eksempel rundt 22,90 kroner mens Julegull legger seg på 41,90 kroner.

– Jeg blir helt sjokkert over potetgullet. At det skulle være så innmari stor forskjell, sier Jenssen.

Og vil du ha hjerteformet Polarbrød, ja, da må du betale mer. Selv om innholdet er nøyaktig det samme, koster julehjertene rundt 20 kroner mer pr kilo.

Også Julepostei fra Mills har fått en prispåslag. Den har riktignok 25 % mer bacon enn baconpostei, men hos Meny er prisforskjellen 49%, som tilsvarer ca. 9 kroner mer for Juleposteien.

– Da skal man betale ganske mye ekstra for den bacon da, sier Jenssen.

Dette sier Norgesgruppen

Det er Meny som har den største prisforskjellen på flest produkter i vår sjekk. Kommunikasjonssjef, Kine Søyland, fra Norgesgruppen som står bak både Meny og Kiwi, sier det trolig er tilfeldig.

– Prisene endrer seg hele tiden. Det er rene er bingoen. Det er en tøff periode med veldig store endring i prisen fra dag til dag, Så jeg tror de prisene dere har sjekket er et øyeblikksbilde, kanskje er det helt annerledes nå, sier Søyland.

Hun skjønner imidlertid at kunder kan reagere på prisforskjellen på de ulike varene, men viser til at produktene har annen form, litt annerledes innhold og ofte annen emballasje enn helårsvaren.

– For eksempel når du ser på seigmenn har de nisselue og andre fasonger, så egentlig det er et litt annet produkt. Samtidig er kanskje den viktigste årsaken at det produktet er vesentlig dyrere i innkjøp inn til oss og dermed sannsynlig også dyrere å produsere. Det forklarer jo sånn sett at de er dyrere ut da.

At noen varer er billigere enn originalvaren forklarer hun med tøff priskonkurranse.

– Særlig blant lavpriskjedene er det om å gjøre å være billigst. Da vil du nok oppleve nå i disse juletider at noen produkter blir veldig presset på pris og dermed faktisk blir billigere enn originalvaren, selv om de kanskje er dyrere i innkjøp inn til oss.

Så de taper dere penger på da?

– Isolert sett er nok ikke de produktene en gullgruve nei, men det er viktig for butikkene å få kunden inn og forhåpentligvis få den til å gjøre hele julehandelen hos seg, og på den måten vinne julekampen.

Spiller på julefølelsen

– Det kommer mange julevarer i butikkene før jul, fordi det er med på å få oss til å bruke mer penger enn vi ellers ville ha gjort. Vi lar oss friste av juleinnpakningene, julelogo og julemerker, sier markedføringsekspert fra BI, Ragnhild Silkoset.

Hun sier at butikkene bruker jakten på julestemning som middel for å selge mer.

– De vet vi er betalingsvillige for å få den opplevelsen. I tillegg er det å ha varianter på et produkt, den enkleste måten i forhold til å ta ulik pris, sier Silkoset.

Disse varene er dyrere (og billigere)

Fordi prisen varierer fra kjede til kjede og noen av julevarene kommer i større pakker enn helsårsproduktet oppgir vi forskjellen i prosent. Produktene er sammenlignet med det helårsproduktet som er likest.

BILLIGERE:

Gilde julepostei vs. Gilde ovnsbakt leverpostei opptil 65 prosent billigere.

Brynild Julemix vs. Brynild Supermix opptil 65 prosent billigere.

Delikat Julerødbedt vs. Delikat Rødbetsalat opptil 25 prosent billigere.

Starbucks White Chocolate Mocha vs. Starbucks Caramel Macchiato opptil 5 prosent billigere (men hos Meny er den 11 prosent dyrere)

Julebrunost vs. Fløtemysost opptil 3 prosent billigere (men hos Meny er den 12 prosent dyrere)

BILLIGERE: Disse varene er billigere i juleversjon enn i helårsversjon. Brynild Julemix og Julerødbet koster faktisk opptil 65 prosent mindre. Foto: Pernille V. Dvergedal
BILLIGERE: Disse varene er billigere i juleversjon enn i helårsversjon. Brynild Julemix og Julerødbet koster faktisk opptil 65 prosent mindre. Foto: Pernille V. Dvergedal

DYRERE:

Maarud Julegull Rifla salt/paprika vs. Maarud potegull salt/paprika opptil 54 prosent dyrere.

Laban nissefest vs. Laba seigmenn opptil 52 prosent dyrere.

Nidar God jul vs. Nidar Favoritter stratos opptil 48 prosent dyrere.

Mills julepostei vs. Mills Baconpostei opptil 49 prosent dyrere.

Tine Xmas mocha vs. Tine Mocha opptil 16 prosent dyrere.

Julehjerter vs. polarbrød Havre opptil 21 prosent dyrere.

Minde Julesjokkis vs. Minde Sjokkis opptil 14 prosent dyrere (men hos Kiwi er den 5 prosent billigere).